Cum functioneaza sistemul low-cost

Cum functioneaza sistemul low-costMajoritatea companiilor aeriene low-cost ofera clientilor preturi mici prin efectuarea de zboruri de la aeroporturile marginase, bazandu-se pe rezervarile online si acordarea serviciilor strict necesare la bord, in care nu sunt incluse mesele sau bauturile. Acestea pot fi obtinute insa, contracost.

De asemenea, pentru a reduce costurile necesare instruirii echipajului de la bord, cele mai multe companii folosesc un singur tip de aeronava.

Cele mai profitabile companii low-cost

Cele mai profitabile companii low-costConform studiului anual realizat de compania londoneza de cercetare Skytrax, cele mai competitive companii low-cost raman cele din Europa. La sfarsitul anului 2006, nu mai putin de 40 de jucatori isi imparteau piata europeana.

Desi Europa ramane liderul incontestabil in materie de zboruri low-cost, companiile de pe continentul asiatic incep sa isi faca simtita prezenta tot mai mult. In acelasi timp, operatorii din Africa, Australia, America de Nord si America de Sud asigura cele mai bune conditii de calatorie.

Metamorfozarea low-cost

Metamorfozarea low-costPe o piata din ce in ce mai competitiva insa, companiile aeriene low-cost au inceput sa ia atitudine si sa-si diversifice serviciile, oferind clientilor posibilitatea de a opta pentru clasa business, pentru servirea de sandwich-uri sau bauturi racoritoare, chiar si televizoare incorporate in tetierele scaunelor.

Europa

EuropaAir Berlin este cea mai veche companie low-cost de pe continentul european, conform publicatiei Forbes. Fondata in anul 1978, in Oregon, Air Berlin a efectuat primul zbor in 1979 pe ruta Berlin-Palma de Mallorca. In luna iulie a anului 2007, compania a anuntat ca isi va mari flota cu inca 25 de aeronave Boeing 787 Dreamliners, cu posibilitatea dublarii comenzii.

Compania britanica easyJet, prezenta de anul acesta si in Romania, ocupa locul al treilea in lume si este lider pe piata din Europa. easyJet opereaza pe 318 rute si transporta anual 35 milioane de pasageri.

Compania austriaca Niki, apartine pilotului de formula 1 Niki Lauda si si-a inceput activitatea in anul 2003. Spre deosebire de celelalte curse low-cost conventionale, Niki ofera pasagerilor sai gratuit sandwich-uri, bauturi racoritoare, ziare si reviste.

Asia

AsiaAir Asia este cea mai frecventata companie de zbor de pe continentul asiatic. Compania din Malaezia si-a propus ca pana in 2009 sa devina primul operator low-cost din lume ce va oferi servicii de telecomunicatii in timpul zborurilor.

Tiger Airways si-a inceput activitatea in anul 2004, operand din doua baze: Melbourne si Singapore. In prezent, Tiger Airways are 18 destinatii si detine o flota formata doar din aeronave Airbus A320-200, care necesita costuri mici.

Oasis Hong Kong Airlines opereaza pe ruta Hong Kong - Londra, oferind clientilor sai cele mai accesibile preturi. Pasagerii pot zbura la clasa economica sau business cu unul dintre cele 5 Boeing-uri 747-400s. Pana in anul 2010 si-au propus sa creasca flota la 10 aeronave.

Africa

AfricaKulula este cea mai cunoscuta companie aeriana de pe continentul african care a inceput sa efectueze zboruri in august 2001. Kulula si-a extins serviciile, oferind clientilor posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de produse turistice (inchiriere de masini, calatorii cu balonul sau sky diving).

Mango
, cea de-a doua companie low-cost din Africa de Sud, se afla integral in proprietatea statului. La sfarsitul anului 2006, compania si-a marit numarul zborurilor.

1time si-a inceput activitatea in anul 2004, surprinzandu-si clientii inca de la inceput cu preturi foarte mici.

Australia/Pacific

Australia/PacificJetstar Airways a obtinut in 2007 titlul de "Cea mai buna companie low-cost din lume". Compania cu sediul central la Melbourne efectueaza zboruri intre Australia si Singapore.

Virgin Blue a fost fondata in anul 2000 de unul dintre cele mai mari grupuri din lume, Virgin, fondat de magnatul britanic Richard Branson reusind sa obtina anul acesta titlul de "Cea mai buna companie nationala si regionala". Pentru anul 2008, compania australiana isi propune se efectueze zboruri intre Statele Unite si Australia.

Freedom Air, cea mai veche companie low-cost din Australia, este detinuta de Air New Zeeland. Freedom Air practica cele mai mici preturi pe ruta Australia – Noua Zeenlanda.

Orientul Mijlociu

Orientul MijlociuCele mai cunoscute companii aeriene low-cost din Orientul Mijlociu sunt Air Arabia si Jazeera Airways.

Infiintata in 2003, Air Arabia a fost prima companie low-cost din Orientul Mijlociu. Air Arabia este detinuta de Emiratele Arabe Unite.

Jazeera Airways a luat nastere in anul 2005, dupa ce guvernul din Kuweit a permis crearea de companii aeriene nonguvernamentale. Jazeera Airways detine o aeronava A320, si ofera, totodata, servicii pentru oamenii de afaceri prin Jazeera Plus.

America de Nord

America de NordJetBlue a fost fondata in anul 1999, remarcandu-se inca de la inceput prin oferirea unor servicii de televiziune prin satelit, fiecare scaun avand incorporat in tetiera un monitor.

Southwest si-a inceput activitatea cu doar 3 aeronave in Texas. In prezent, este una dintre cele mai importante companii aeriene low-cost din lume.

Frontier Airlines a fost creata in 1994 si este in prezent a doua companie ca marime, ce opereaza pe Aeroportul International din Denver. Frontier Airlines pune la dispozitia clientilor sai opt destinatii in Mexic si doua in Canada.

America de Sud

America de SudCompania aeriana braziliana Gol, cunoscuta de asemenea si sub numele de Gol Intelligent Airline detine o flota de 47 de aeronave single – class Boeing 737.

Bra este cea de a doua companie low-cost din America de Sud si a fost creata in 1999 in Brazilia. Spre deosebire de principalul sau concurent, Gol, Bra ofera pasagerilor atat zboruri interne cat si externe.

Citeste si alte articole de lifestyle pe www.yourmoney.ro - noi iti recomandam:

1. Top 10, piscine incredibile
2. Cele Sapte Minuni ale Lumii Moderne
3. Burj Al Arab, hotelul care a redefinit luxul