Regal culinar

Regal culinar500 de dolari pentru o masa in oras pare exagerat. Nu si la Masa, unde un meniu fix de 400 de dolari include 25 de portii diferite, insa fara TVA sau bacsisul de 20%. Comenzile de bauturi nu sunt incluse in meniul standard, dar pentru a va satisface curiozitatea va spunem doar ca cel mai ieftin sake din lista este Otokomaya Momenya, la un pret de 24 de dolari (230 de ml).

Masa este cel mai scump restaurant din New York, insa putin comparabil cu Aragawa din Tokyo, unde o friptura Kobe ajunge la aceeasi suma de 400 de dolari pentru doar 200 de grame din deliciosul meniu. Desi Tokyo ridica clar standardele luxului din restaurante, metropola se claseaza pe locul trei, potrivit Forbes, in topul celor mai scumpe orase in care se poate lua masa, dupa Londra si Paris.

Regal culinar

Regal culinarO cina in Tokyo sau Paris ajunge in medie la 70 dolari/persoana, respectiv 79 dolari/persoana, in timp ce new-yorkezii platesc in medie 39 dolari/persoana. Cele mai mari sume pentru o masa in oras sunt insa platite de londonezi, care cheltuiesc in medie de 79 dolari/persoana.

"Cei care mananca des in oras inteleg acest lucru", sustine Tom Colicchio, aflat in juriul uneia dintre cele mai populare emisiuni de profil, Top Chef, care ruleaza in America pe BravoTV. Colicchio pune preturile "scandaloase" pe seama ingredientelor scumpe utilizate si a costurilor ridicate cu obtinerea si prepararea acestora.

La majorarea tarifelor contribuie si scumpirea petrolului si implicit a transportului, adauga Bret Thorn, redactor la Nation’s Restaurant News, oferind exemplul transportului fructelor de mare din Japonia pe alte continente.

Regal culinar

Regal culinarIn mare parte, nebunia preturilor se datoreaza si clientilor care au aratat ca sunt dispusi sa plateasca sume piperate pentru o cina de neuitat, chiar si in compania prietenilor. O astfel de experienta devine un lux necesar la El Bulli, celebrul restaurant experimental din Spania, creatia lui Ferran Adria, rezervat integral pentru sezonul 2008!

"Suntem mai tentati sa ne permitem o mica extravaganta, cum ar fi cina la un restaurant scump, decat sa mergem in vacanta in Italia, de exemplu", incheie Thorn, referindu-se la comportamentul americanilor din ultimii ani.

Si cine nu si-ar dori sa treaca pragul celor mai scumpe restaurante din lumea intreaga, din Londra pana in Tokyo...

Gordon Ramsay

Gordon RamsayLondra, Marea Britanie

Cel mai scump meniu din inima Londrei se gaseste la restaurantul Gordon Ramsay, unde sapte feluri de gustari costa 224 de dolari, neincluzand bacsisul de 12,5%. Restaurantul are doar 44 de locuri, indicand o atmosfera intima si primitoare in carte puteti gusta cele mai rafinate preparate: escalop de caracatita si sos de parmesan, piept de rata la gratar cu muraturi indiene si miere.

Preturile din lista de bauturi pornesc de la aproximativ 80 de dolari.

L'Arpege

L'ArpegeParis, Franta

Alain Passard a dezvoltat un cult al preparatelor organice inca din 2001, cand se declara impotriva carnii rosii.

Creator al unei gradini organice in Sarthe, la 80 de kilometri sud-vest de Paris, Alain isi aprovizioneaza restaurantul numai cu legumele proaspete din mica sa oaza culinara. Probabil asa se explica pretul de 495 de dolari pentru meniul de noua preparate absolut delicioase si, in plus, foarte sanatoase.

Lista de vinuri incepe de la 70 de dolari.

Aragawa

AragawaTokyo, Japonia

In districtul Shinbasi din Tokyo, modestul, dar exclusivistul restaurant Aragawa afiseaza preturi ce pornesc de la 550 de dolari/meniu/persoana.

Suculenta friptura de vita Kobe taxeaza 400 de dolari si poate fi savurata simplu, cu piper si mustar.

Rezervarile se platesc in avans, aceasta in cazul putin probabil in care se mai gasesc locuri libere. In fond, merita asteptarea.

Masa

MasaNew York City, SUA

Peste proaspat, fructe de mare aduse tocmai din Tokyo. Acesta este principalul motiv pentru care o masa la celebrul restaurant new-yorkez Masa costa din start 400 de dolari. Al doilea motiv sta in unicitatea si maiestria prepararii de sushi, stiindu-se ca Masa ste un fel de "mecca" a devoratorilor de sushi.

Un meniu complet Takamaya cuprinde nu mai putin de 25 de preparate excelent pregatite intr-un stil autentic japonez pentru americani si nu numai.

El Bulli

El BulliRoses, Spania

Restaurantul spaniol El Bulli se inchide sase luni in fiecare an pentru ca maestrul chef Ferran Adria si echipa sa sa aiba suficient timp la dispozitie sa experimenteze noi gusturi si delicii in bucataria din Barcelona. Fanii stiu sa se astepte la creatii culinare originale care completeaza un meniu de 30 de preparate, disponibil la peste 270 de dolari de persoana. In schimb, norocosii pot degusta si vinuri de calitate la preturi modice, de 22 de dolari.

La Pergola

La PergolaRoma, Italia

Locatia de cinci stele de pe acoperisul hotelului Rome Cavalieri Hilton din capitala Italiei si cele trei stele Michelin acordate explica, fara indoiala, extravaganta restaurantului La Pergola.

Chef-ul Heinz Beck pregateste un meniu de noua preparate absolut delicioase la un pret de 285 de dolari. Puteti comanda oricare sase din aceste vedete culinare la numai 250 de dolari.

Joel Robuchon

Joel RobuchonLas Vegas, SUA

Francezul Joel Robuchon a desavarsit arta culinara franceza in orasul petrecerilor Las Vegas. Restaurantul sau, plasat strategic in cadrul MGM Grand, ofera un meniu de 16 preparate, devenit legendar, la un pret de 360 de dolari/persoana.

Lista de vinuri e absolut senzationala, cu preturi de peste 100 de dolari, existand foarte putine exceptii. Doar suntem in Las Vegas...

Citeste si alte articole de lifestyle pe www.yourmoney.ro - noi iti recomandam:

1. Cele mai luxoase malluri
2. Cele mai scumpe deserturi
3. Paradisul cumparaturilor