Un politician cu pedigree

Un politician cu pedigreeAl Gore s-a nascut la Washington D.C., acum 59 de ani, ca fiu al senatorului Albert Arnold Gore si al licentiatei in Drept, Pauline LaFon Gore. Absolvent al Colegiului Harvard, a studiat la Universitatea Vaderbilt, pe care insa a abandonat-o pentru a intra in politica. Desi s-a opus razboiului din Vietnam, Al Gore s-a inrolat in armata, satisfacandu-si stagiul militar ca reporter de teren.

Dupa ce a cochetat cu jurnalismul ca reporter de investigatie la un ziar local din Tennessee, viitorul politician si-a incercat, inca o data, norocul la Facultatea de Drept. Insa si de data aceasta, politica i-a facut cu ochiul si a renuntat la studii pentru a deveni senator al statului Tennessee. In 1993, in timpul administratiei Clinton, Al Gore a devenit cel de-al 45-lea vicepresedinte al SUA.

In 2000, Al Gore a intrat in cursa prezidentiala impotriva actualului presedinte, insa a pierdut in favoarea acestuia cu o marja infima, in urma unei campanii care starneste si astazi controverse. In ultimii ani, Gore si-a dedicat mare parte din activitatea sa calatorind in jurul lumii in incercarea de a trage un semnal de alarma asupra incalzirii globale. Percepand o taxa de 100.000 de dolari pe discurs, Gore si-a rostit de cel putin 1.000 de ori prezentarea despre incalzirea globala.

Adevarul incomod despre Al Gore

Adevarul incomod despre Al GoreCu toate ca Al Gore promoveaza asiduu protejarea mediului inconjurator si economisirea resurselor Terrei, un raport publicat de Nashville Electric Service a scos la iveala faptul ca vila politicianului din localitatea Nashville a consumat intre 12 si 20 de ori mai multa electricitate decat casa unei familii obisnuite, mai ales dupa lansarea filmului sau documentar in 2005.

De asemenea, a fost criticat pentru faptul ca sustine retentia emisiilor de carbon in special pentru ca detine Generation Investment Management, o companie care achizitioneaza credite de carbon. Ca raspuns, politicianul a argumentat ca firma sa ajuta la reducerea poluarii prin investirea banilor in proiecte care reduc consumul de energie la nivel global.

O misiune morala

O misiune morala"Dragi cetateni americani, oameni de pretutindeni, trebuie sa rezolvam criza incalzirii climei. Nu este o problema de ordin politic, ci una de ordin moral. Avem tot ce ne trebuie ca sa ne apucam de treaba, cu exceptia dorintei de a actiona. Aceasta este o resursa care poate fi reinnoita. Haideti sa o reinnoim", asa si-a inceput Al Gore discursul cu ocazia primirii Oscarului pentru filmul documentar "Un adevar incomod".

Filmul documentar, regizat de Davis Guggenheim si prezentat de Al Gore, trage un semnal de alarma, intr-un mod convingator, cu privire la viitorul planetei noastre si al civilizatiei umane in conditiile cresterii, pana la cote alarmante, a pericolelor incalzirii globale.

Pelicula, care a fost unul dintre cele mai promovate filme documentare ale tuturor timpurilor, a initiat o adevarata "miscare verde" care mizeaza pe responsabilizarea cetateanului obisnuit, dar si a clasei politice americane, cu privire la pericolul la care ne expunem prin accentuarea poluarii globale.

Premii si popularitate

Premii si popularitateLa sfarsitul anului trecut, cititorii revistei Time l-au desemnat pe Al Gore ca fiind cea de-a doua mare personalitate a anului 2007, imediat dupa creatoarea personajului Harry Potter, J. K. Rowling. In cursa s-au intrecut alte mari personalitati precum Vladimir Putin, Condoleezza Rice sau Steve Jobs.

Argumentul pro alegerii lui Al Gore a fost faptul ca, datorita Premiului Nobel obtinut, tot mai multi tineri ii vor asocia figura cu lupta impotriva incalzirii globale. Singurul argument impotriva a fost acela ca majoritatea lucrarilor sale pe aceasta tema au fost realizate in 2006, si nu in 2007, anul in care a fost recompensat cu atatea premii importante.

Al Gore si GIEC (aproximativ 3.000 de experti mandatati de ONU) au primit Premiul Nobel pentru pace, in semn de rasplata "pentru eforturile de colectare si difuzare a cunostintelor despre schimbarile climatice provocate de om".

Controverse

ControverseCu toate ca intreaga sa activitate dedicata protejarii mediului inconjurator este mai mult decat laudabila, au existat si sceptici care afirmat ca acordarea Premiului Nobel pentru pace din 2007 a avut, la baza, ratiuni politice.

Nu de putine ori, politicianul a fost acuzat ca cercetarile expuse in cuprinsul cartii si filmului sau documentar nu sunt complet confirmate stiintific si ca promoveaza argumente manipulative pentru a-si sustine teroriile apocaliptice asupra incalzirii globale. Filmul sau documentar contine 9 erori stiintifice care par sa sustina ideea ca Al Gore a exagerat doar de dragul impactului.

Cert este ca, Al Gore s-a transformat din cel mai celebru invins al Americii, in cel mai popular politician american, dintr-un simplu orator politic, intr-un activist de frunte impotriva incalzirii globale.

Citeste si alte articole de lifestyle pe www.yourmoney.ro - noi iti recomandam:

1. Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu
2. LVMH, Bulgari, Hermes: Mostenitorii luxului
3. Parintele Starbucks, intre mit si realitate