Produsele organice: Optiunea catre o viata sanatoasa

Produsele organice: Optiunea catre o viata sanatoasaPe plan mondial, cererea de cosmetice organice este in continua crestere, aspect ce a impulsionat atat marile brand-uri, cat si cele pana nu demult anonime sa investeasca in noi sortimente de produse naturale, fara niciun fel de compusi chimici, sintetici, modificati genetic sau de origine animala.

Chiar daca acest tip de cosmetice nu s-a impus imediat pe piata, evolutia din ultima perioada a fost una spectaculoasa, evoluand de la o piata de nisa la una aproape matura. Acest segment inregistreaza anual o crestere intre 20-25% in comparatie cu 5-10% pe piata inchisa. Din ce in ce mai multi consumatori sunt convinsi de eficacitatea produselor naturale care sunt considerate mai pure, naturale si mai putin daunatoare, certificarea internationala fiind garantia produsului.

“Este vorba de fapt de optiunea catre o viata sanatoasa: de ce ai opta pentru o hrana sanatoasa, organica, iar dulapul tau din baie sa fie altfel? Ceea ce folosesti pentru a-ti spala si curata pielea trebuie sa fie la fel de natural ca si ceea ce mananci. Pur si simplu pentru ca ajunge in acelasi loc in corpul tau”, a explicat, pentru Wall-Street, Irina Stefan, Director General Sauber, acest fenomen.

Conceptul de produs organic

Conceptul de produs organicExista numeroase definitii si criterii in ceea ce priveste produsele organice si naturale, aspect ce face dificila distingerea produselor cosmetice naturale de catre consumatori.

Cosmeticele organice sunt cosmeticele care contin 100% ingredienti naturali ce provin din plante crescute in zone nepoluate, fara fertilizatori sau modificari genetice, si care nu contin substantele clasice de conservare a cosmeticelor: parabeni, SLS, parafina, uleiuri minerale, silicon, filtre chimice, coloranti sintetici, parfumuri artificiale.

Din pacate insa, in prezent, nu exista nici o legislatie care sa limiteze prodcucatorii in a-si eticheta termenul organic pe produse care au un procent mic de astfel de ingrediente organice. Motiv pentru care, brandurile care vor sa castige increderea consumatorilor lucreaza cu organizatii de certificare.

ECOCERT® este considerata ca fiind cea mai importanta organizatie din Europa responsabila de stabilirea criteriilor de analiza a produselor naturale. Conform ECOCERT®, cosmeticele organice contin ingrediente naturale ce provin din plante cultivate in mod natural, netratate chimic, fara modificari genetice, in zone nepoluate.

Consumatorii de cosmetice organice

Consumatorii de cosmetice organice“Clientii fideli ai cosmeticelor organice sunt, in general persoane care au un nivel ridicat de cultura, pretentiosi in ceea ce priveste standardul de viata, cu acces la diverse surse de informatii si deschisi la nou”, este de parere Irina Stefan.

Majoritatea este constituita din femei cu studii superioare ce se informeaza de pe internet, mereu preocupate de mediul in care isi desfasoara activitatea si de viata sanatoasa a familiei lor.

“Data fiind preocuparea generala din ultima vreme pentru natural, eco, ne asteptam sa vedem la clientii nostri dorinta de afla despre originile produselor, cum a fost realizat, de catre cine, cum a ajuns la punctul de vanzare, ce efecte are asupra mediului inconjurator”
, completeaza Alina Florea, Marketing & PR Manger la The Body Shop, profilul consumatorului de cosmetice organice.

Piata cosmeticelor organice

Piata cosmeticelor organiceIndustria cosmeticelor biologice a inceput sa se dezvolte in anii '70, cand plantele si uleiurile esentiale au devenit ingrediente principale in reteta unor creme si lotiuni preparate manual, cu respect pentru natura si traditie.

Asadar, aceasta industrie este in plina dezvoltare si in Romania, tot mai multi consumatori fiind convinsi de eficacitatea produselor naturale, folosirea acestora transformandu-se pentru acestia intr-un mod de viata.

“Daca inceputurile industriei au avut un start mai timid la noi, cred ca lucrurile incep sa se schimbe. Din ce in ce mai multe companii investesc in fabricarea si vanzarea acestui tip de produse”, mai puncteaza Alina Florea.

Sauber

SauberSauber este prima companie din Romania care, incepand cu luna septembrie a anului trecut, a comercializat produse cosmetice certificate organic – ECOCERT. Vanzarea cosmeticelor organice se face atat in cadrul magazinelor si al farmaciilor, cat si online. Sauber comercializeaza doar branduri ce se incadreaza in conceptul de organic: Urtekram din Danemarca si Kaeline din Franta, ambele fiind certificate ECOCERT. “Avem in portofoliu si brandul Aqvimia din Spania, acesta fiind insa in procedura de certificare”, subliniaza Irina Stefan.

  • KAELINE - Dermocosmetice in totalitate organice pe baza de ulei de argan si uleiuri esentiale cu efect terapeutic la nivelul epidermei datorita virtutilor deosebite ale acestui ulei exotic. Gama cuprinde uleiuri faciale, corporale de slabire si cu efect senzual, uleiuri tratament par, uleiuri pentru baie, sapunuri exotice Hamman si Rhasoul provenite din traditiile din Maroc si Africa. Produsele marca KAELINE mai pot fi gasite si pe bodyalchemist.ro.
  • URTEKRAM - Produse cosmetice naturale organice, care nu contin uree, parabeni, derivati petrol, arome si culori sintetice. Gama cupride produse ca: sampon si balsam pentru toate tipurile de par, antimatreata, lotiuni de corp, sapunuri , exfoliant de corp, ulei de masaj, produse concepute fara parfum destinate persoanelor cu pielea foarte sensibila. Produsele marca URTEKRAM mai pot fi gasite si pe bodyalchemist.ro.

The Body Shop

The Body ShopIn octombrie 1999 se deschidea in Romania primul magazin in franciza The Body Shop, care si-a pozitionat produsele, inca de la inceput, ca fiind 100% naturale. Trebuie amintit, de asemenea, Programul Community Trade dezvoltat de catre cei de la The Body Shop, un program unic, cu o existenta de peste 20 ani, creat pentru a se aproviziona cu ingrediente naturale si accesorii de la comunitati defavorizate din intreaga lume.

Marea majoritate a produselor Body Shop contine ingrediente organice. Unele produse includ ingrediente precum ulei esential de musetel din Norfolk, ulei de babassu cultivat organic din Brazilia si unt de shea din Ghana. Cele mai apreciate ingrediente sunt boabele de cacao din Ghana din lotiunile pentru corp, porumbul albastru din Mexic folosit in mastile exfoliante pentru ten, mierea si ceara de albine din Zambia din componenta mult apreciatei game Africa Spa sau extractul de ceai verde din produsele gamei de ingrijirea a tenului cu pete si cosuri Tea Tree. The Body Shop International a devenit primul distribuitor de cosmetice care a introdus utilizarea uleiului de palmier "ecologic" in industria frumusetii.

Ingrediente interzise in cultura organica:

Ingrediente interzise in cultura organica:Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea - sunt cele mai frecvente substante conservante folosite, dupa parabeni (compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina aparitia dermatitei. Aceste doua substante sunt cunoscute si sub denumirea: Germall II (diazolidinyl urea) si Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna dintre ele nu are un efect antifungic si este necesara combinarea lor cu alte substante conservante. Aceste substante chimice sunt toxice pentru organism.

Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben - sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica. Folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, acestia sunt toxici. Studiile efectuate au aratat ca pe langa reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.

Uleiul mineral si derivatele sale (parafina si alte petrochimicale) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Pot insuma 10% din produsul cosmetic si sunt considerabil folosite pentru pretul lor scazut, o mare stabilitate si o usoara integrare in orice formula. Cand sunt folosite in cosmetice, ele blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - substanta sintetica folosita in majoritatea sampoanelor, spumantelor de baie si sapunurilor. Cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice. Este adesea "deghizata" intr-o substanta pseudo-naturala, prin explicatia ca "provine din nuca de cocos". Interactionand cu alte substante formeaza nitrati, care sunt recunoscuti ca si substante cancerigene.

Ingrediente interzise in cultura organica:

Ingrediente interzise in cultura organica:Propylene Glycol - este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic si a fost legat, in mod repetat, de un numar mare de alergii si reactii toxice.

Talcul - numeroase studii stiintifice au descoperit ca o aplicare frecventa a pudrei de talc in zona genitala este asociata cu o crestere a riscului de aparitie a cancerului ovarian.

Lanolina - emolient obtinut din lana oilor. Este folosita in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosita in industria cosmetica este contaminata cu pesticide si insecticide.

Stearalkonium Chloride - substanta chimica folosita ca si ingredient in balsamul de par si in diferite creme. Este toxica si cauzeaza reactii alergice. Se sustine ca ar avea proprietati de hidratare si este mult mai ieftin si usor de folosit in compozitia balsamurilor de par decat proteinele si extractele din plante.

Parfumurile sintetice - pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor. Bineinteles ca nu ai cum sa afli care anume sunt acestea, din moment ce pe eticheta este precizat un simplu cuvant "Parfum/Fragrance". Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma.

Vopselele sintetice - sunt folosite cu scopul de a "infrumuseta" aspectul compozitiei. Trebuie evitate cu orice pret. Le poti recunoaste deoarece sunt inscriptionate pe eticheta ca si FD$C sau D$C urmate de o culoare si un numar. Aceste vopsele sintetice sunt considerate a fi cancerigene.