Fado Live in Bucharest

Fado Live in BucharestParticipantii la sarbatoarea portugheza sunt asteptati in fiecare zi la pranz (orele 12:00 – 15:00) si la cina (orele 19:00 – 22:00), pretul unui bilet fiind de 120 Lei.

Meniul cuprinde antreuri (“petiscos”), salate si o selectie de branzeturi, un fel principal a la carte (preparate din peste, din fructe de mare, carne de miel, de porc, iepure) si desert, toate insotite de nelipsitul vinho verde si de un pahar de porto.

Evenimentul se desfasoara in perioada 23 – 30 mai si este organizat de Howard Johnson Grand Plaza in parteneriat cu Ambasada Portugaliei la Bucuresti.

Ce inseamna muzica Fado

Ce inseamna muzica FadoFado este numele unui gen muzical interpretativ si melodic, despre care se presupune ca a originat in Lisabona inceputului secolului al 19-lea, dar este foarte probabil sa fi aparut mult mai inainte. Cu toate ca multi specialisti au emis serii continue de ipoteze, nimeni nu stie cu certitudine nici de unde si nici cand a aparut Fado-ul portughez. Cert este acesta reprezinta cea mai veche forma de folk urban din lume, iar Portugalia se identifica cu sunetul sfasietor, aproape inexplicabil, al muzicii Fado.

Istoric vorbind, Fado s-a nascut in taverne si in piete frecventate de muncitori. Prin versurile lui, muncitorii isi istoriseau viata de zi cu zi, dar vorbeau si despre luptele cu tauri, despre dragoste si gelozie, despre regrete si idealuri, astfel incat socialul, politicul, sentimentalul si-au facut toate drum in versurile Fado.

Suadade, sufletul Fado

Suadade, sufletul FadoAcest gen muzical este construit in jurul conceptului de saudade, despre care, portughezii sustin cu mandrie, ca nu ar avea echivalent in nici o limba a pamantului. Saudade descrie "tanjirea dupa ceva" sau "dorinta puternica de ceva" (acest "ceva" fiind, de cele mai multe ori, imposibil de exprimat in cuvinte), nostalgie sau pur si simplu o dragoste iremediabila pentru o himera.

Desi foarte greu de definit si, implicit, si mai greu de tradus, saudade isi gaseste in limba romana un echivalent nesperat de apropiat. In articolul sau intitulat “Dor - Saudade romaneasca”, Eliade descopera cu mandrie ca “in nicio alta limba n-ar fi gasit […] un mai perfect echivalent pentru atat de portughezul cuvant saudade decat in cuvantul romanesc dor“.

Gustul Portugaliei

Gustul PortugalieiArta culinara portugheza este variata si deosebita, cu numeroase specialitati regionale care au aparut din traditii si ingrediente locale. In buna parte mancarurile portugheze sunt condimentate cu mirodeniile si aromele aduse in trecut de exploratori: piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara. O masa tipic portugheza incepe cu aperitive: branza de capra, pate, masline, sunca afumata (presunto), paine de porumb.

Pestele reprezinta un element important al bucatariei portugheze, in special sardinele si codul uscat cunoscut sub numele de bacalhau. Se mai mananca si somonul (salmao), pastravul (truta) si fructe de mare: scoici (ameijoas), stridii (mexilhoes), crabul (sapateira).