Dubai: Capitala investitiilor imobiliare

Dubai: Capitala investitiilor imobiliareDubai-ul reprezinta, fara drept de apel, un punct de atractie pentru investititorii din toate colturile lumii, marturie stand in acest sens zecile de proiecte majore (de miliarde de dolari) lansate in ultimii ani aici. Iar motivele pentru care Dubai este si va ramane, cel putin cativa ani de acum incolo, capitala investitiilor imobiliare, sunt destule la numar.

In Dubai, taxele de achizitie a proprietatilor sunt foarte mici, spre deosebire de Spania de exemplu, unde cumparatorii pot plati cu 10% peste pretul de de achizitie pentru a acoperi taxa de timbru, taxele notariale, etc. Cumpararea de proprietati in Dubai nu necesita costuri suplimentare in afara de cele datorate Autoritatii Funciare in valoare de maximum 1,5% din pretul de achizitie in momentul incheierii tranzactiei.

Proprietatile din Dubai nu atrag impozit pe profit in momentul vanzarii si nici impozit pe venit in momentul inchirierii.

Dubai: Capitala investitiilor imobiliare

Dubai: Capitala investitiilor imobiliareDatorita politicii fiscale relaxate aplicate companiilor care isi stabilesc sedii in Dubai (scutire de impozit corporativ in primii 50 de ani), multe organizatii mari sunt localizate aici, bucurandu-se de noile zone impresionante de afaceri, ca de exemplu Business Bay. Evident, odata cu cresterea comunitatii de afaceri, creste si cererea de locuinte de lux.

Avantajul in achizitionarea unei proprietati in Dubai este dat si de valoarea contractului, fixata la nivelul pietei imobiliare din momentul semnarii, in conditiile in care investitiile aflate in derulare sau in stadiu de proiect garanteaza cresterea preturilor pentru urmatoarea decada.

Mai mult decat atat, cererea pe aceasta piata imobiliara isi va pastra trendul ascendent, preconizandu-se chiar o scadere a numarului de proprietati disponibile fata de cel al proprietatilor construite pana in anul 2010 (si posibil si dupa aceea). De altfel, estimarile legate de evolutia demografica sunt extrem de positive, anticipand o dublare a populatiei de la 1,5 la 3 milioane, iar a numarului de turisti de la 6 la peste 15 milioane pana in 2015.

Dubai: Capitala investitiilor imobiliare

Dubai: Capitala investitiilor imobiliareSa nu uitam nici faptul ca Dubai se afla pozitionat pe trei continente: Europa, Asia si Africa, cererea de noi facilitati, ca de exemplu Dubailand sau Sports City, fiind una uriasa. Ca un indicator al cererii viitoare, in Dubai se afla in constructie un nou aeroport la Jebel Ali ce va fi inaugurat in 2008 si care va absorbi o forta de munca de 600.000 de muncitori.

In 2006 a fost adoptata in Dubai legea proprietatii libere, permitand strainilor sa achizitioneze proprietati, ceea ce a dus la stabilizarea pietei imobiliare. Astfel, in anii care vor urma, bancile vor oferi clientilor servicii ipotecare din ce in ce mai competitive.

In cele din urma, dar nu si ultimul motiv: “Dubai lucreaza ca o investitie, piata imobiliara fiind un succes urias. Preturile proprietatilor cresc anual cu 25%, iar chiriile cu 10%”, conform reprezentantilor Dubai Investments, prima firma din Romania specializata in consultanta investitiilor imobiliare in Dubai.

Proiecte Dubai

Proiecte DubaiProiectele de dezvoltare in Dubai sunt concepute ca un tot unitar si devin expresia unui stil de viata aparte, care ofera oportunitati unice de imbinare a mediului de afaceri cu modul de viata elegant si distins. De altfel, Dubai-ul se lauda si cu unele dintre cele mai tehnologizate apartamente din lume, living-ul rotativ si dormitoarele cu iluminat telecomandat, fiind doar cateva dintre dotarile des intalnite la aceste uimitoare constructii.

Dintre zecile de proiecte imobiliare lansate in Dubai, Dubai Investments pune la dispozitia clientilor romani 55, primele dintre acestea urmand a fi finalizate in primavara anului viitor. Cel mai bine vandut proiect din portofoliul Dubai Investments il constituie Mirage Residence (170 unitati), localizat in Jumeirah Village South. Cel mai exclusivist proiect este insa Ramada Tower (140 unitati), situat in International Media Production Zone, unde pretul este de cca. 1800 euro/mp, iar developerul asigura finantare de 70%, pe 5 ani, cu o dobanda de 5%/an.

Preturi locuinte Dubai

Preturi locuinte DubaiPreturile apartamentelor in Dubai variaza, cum e si normal de altfel, in functie de zona si de proiectele de dezvoltare din care fac parte, fiind cuprinse intre 1.600 EUR/mp si 4.000 EUR/mp.

Preturile pentru o garsoniera incep de la 80.000 euro si ajung la 200.000 euro, in functie de locatie si de developer. Apartament cu 2 camere: de la 115.000 euro pana la 700.000 euro (in turnurile din Dubai Marina - 115 mp). Apartament cu 3 camere: de la 180.000 euro pana la 875.000 euro (in Dubai Marina - 140 mp). Apartament cu 4 camere: de la 340.000 euro pana la 1.400.000 euro (in The World).

Ce profit lunar poate aduce o astfel de investitie? “Se garanteaza o returnare din inchiriere de minim 8%/an, dar procentul este de obicei mai mare”, sustin specialistii Dubai Investments. Proprietatile se pot inchiria in regim hotelier (120-180 euro/noapte) sau pe termen mai indelungat (la valoarea de piata a proiectului in momentul inchirierii).

Cum e la noi? In Bucuresti, exista proiecte de locuinte noi destinate clasei cu venituri medii, cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.400 euro/mp (fara TVA) si ansambluri de locuinte noi high class unde pretul mediu variaza intre 1.700-1.900 euro/mp, existand in ambele cazuri si extreme, respectiv preturi peste 2.000 de euro/mp.