Filatelia, mai mult decat o simpla preocupare pentru frumos

Filatelia, mai mult decat o simpla preocupare pentru frumosFilatelia poate fi definita ca studiul si colectionarea produselor filatelice, in special a timbrelor. Cu toate acestea, filatelia inseamna mai mult decat o simpla preocupare pentru frumos. De peste 150 de ani, colectionarea timbrelor este una din preocuparile familiilor regale, vedetelor de film, celebritatilor din lumea sportului si a altor persoane din viata publica.

In Romania, regele Carol al II-lea, filatelist de la varsta de 6 ani, este cel mai cunoscut colectionar autohton si posesorul unei colectii fabuloase, fiind cotat in acel moment pe locul trei in lume in privinta valorii colectiei.

Marcile postale

Marcile postaleInainte de aparitia marcii postale, costurile livrarii scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor marci postale a revolutionat serviciile postale deoarece functia de baza a timbrelor o reprezinta plata in avans a unui serviciu postal. De-a lungul timpului, aceasta functie s-a diversificat, dar se bazeaza, si astazi, pe acelasi principiu.

Marcile postale indeplinesc trei roluri principale: chitanta cu o anumita valoare pentru o plata in avans a unui serviciu postal, mijloc de celebrare si promovare a patrimoniului national si piesa de colectie. Dar mai presus de orice, marca postala este un veritabil ambasador al istoriei, culturii si civilizatiei umane, deoarece, forma si functia sa ii confera libertate de miscare si posibilitatea de a transmite informatii in toate colturile lumii.

Primul timbru din lume

Primul timbru din lumePrimul timbru din lume a aparut in Marea Britanie si s-a numit Penny Black. Optsprezece ani mai tarziu, pe 15 iulie 1858 a avut loc prima emisiune de marci postale romanesti intitulata Cap de bour. Emisiunea a fost tiparita in Moldova si reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima marca postala din spatiul romanesc este formata din patru valori: 27, 54, 81 si 108 parale. Astazi, timbrul reprezinta, alaturi de drapel, imn, stema si moneda unul dintre simbolurile noastre nationale.

Filatelia in spatiul romanesc

Filatelia in spatiul romanescColectionarea marcilor postale a avut un puternic impact in tara noastra. Acest hobby european a ajuns in spatiul romanesc in jurul anului 1865, in perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. In acea perioada, colectionarii individuali sau comerciantii de tutun vindeau primele noastre marci postale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare intre colectionarii de timbre a dus la organizarea lor in diverse societati si cluburi filatelice, acestea avand o activitate intensa, in special la inceputul sec. XX.

Cel mai scump timbru din lume

Cel mai scump timbru din lumeAstazi, cel mai scump timbru din lume este Treskilling galben, un timbru cu eroare de culoare de provenienta suedeza. In 1855, Suedia si-a tiparit prima serie de timbre oficiale, reprezentand stema tarii, marcile avand denominatii intre 3 si 24 de skillings. In mod normal, timbrul de 3 skilling era tiparit pe fond albastru-verzui, iar cel de 8 skillings pe fond galben-rosiatic. Tipografii au incurcat culorile, iar cateva sute de timbre de 3 skilling au fost tiparite in culorile timbrului de 8 skillings. Nu se stie exact cate exemplare au fost astfel tiparite, cert este ca astazi nu mai exista decat un asemenea timbru, care a fost vandut in 1996 pentru suma record de 1,5 milioane euro.

Cel mai valoros timbru din lume

Cel mai valoros timbru din lumeOficiul Postal din Austria a lansat pe data de 5 mai 2008, un timbru care pare a fi cel mai valoros din lume. Timbrul celebreaza Campionatul European de Fotbal din 2008 si-l infatiseaza pe Andi Herzog, cel mai cunoscut jucator de fotbal austriac inscriind un gol legendar pentru echipa nationala. Tehnica folosita la producerea timbrului cu cea mai mare valoare nominala (5,45 de euro) este una inedita, nemaiintalnita pana acum, ce creaza iluzia optica a unei succesiuni de imagini.

Sursa: YourMoney