Jocurile Olimpice Beijing 2008

Jocurile Olimpice Beijing 2008Jocurile Olimpice de vara din acest an vor avea loc la Beijing, iar startul va fi dat la ora opt si opt minute, in ziua opt a celei de-a opta luna a anului 2008.

Toate acestea sunt privite ca un semn de bun augur de catre locuitorii metropolei, intrucat numarul 8, “ba” in chineza veche, rimeaza cu “fa”, un alt cuvant ce semnifica “prosperitate”. Forbes Traveler ne prezinta cateva aspecte ce tin de organizarea evenimentelor, elementele care sustin spectacolul de proportii.

Stadionul National din Beijing

Stadionul National din BeijingNu este un lucru chiar comun ca o cladire sa defineasca atat de bine orasul din care face parte incat sa devina o adevarata emblema a sa. Cu certitudine insa, lucrurile stau un pic altfel in cazul Stadionului National din Beijing, construit special pentru editia din acest an a Jocurilor Olimpice.

Stadionul reprezinta o adevarata atractie, “o fantastica si armonioasa simfonie muzicala” sau, dupa cum l-au numit localnicii – “un cuib de pasari”. Impresionanta fatada a stadionului, conceputa de arhitectii elvetieni de la Herzog & De Meuron, capata pe timp de noapte zeci de nuante, desemneaza Beijing-ul ca o veritabila capitala a secolului XXI.

Cubul cu apa

Cubul cu apaCentrul National pentru sporturi acvatice este reprezentat de un bazin de forma unui cub gigantic, care are un aspect nemaiintalnit in lume.

Creat de arhitectii companiei PTW din Sidney, acest impresionant “cub cu apa” a fost construit in schimbul sumei de 100 de milioane de dolari, se afla la cateva minute de Stadionul National, ocupa o suprafata de 70.000 de metri patrati si are o capacitate de 71.000 de locuri. De asemenea, apa din bazin va fi incalzita cu ajutorul energiei solare.

Un nou sediu al CCTV

Un nou sediu al CCTVTeleviziunea Nationala a Chinei (China Central Television, CCTV) va avea de asemenea un nou sediu construit cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Cladirea, in valoare de 700 milioane de dolari, are un design original, compus din reunirea a doua turnuri cu o inaltime de 230 de metri, si este inventia arhitectilor olandezi de la compania Office for Metropolitan Architecture.

Sfarsitul blocajelor in trafic

Sfarsitul blocajelor in traficAglomeratia este, de asemenea, un aspect ce trebuie luat in considerare de catre oficiali. Cu ocazia Jocurilor Olimpice, mai mult de o mie de masini ale turistilor vor invada Beijing-ul, o metropola deja extrem de aglomerata.

Pentru a diminua neplacerile, va fi restrictionat traficu cu masini pe perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice, fiind incurajata folosirea bicicletelor, chiar si de catre oficiali.

Nivelul ridicat al poluarii

Nivelul ridicat al poluariiIngrijorati cu privire la calitatea aerului din capitala Chinei, atat atletii Britanici, cat si cei Australieni, intentioneaza sa scurteze, cat de mult posibil, perioada petrecuta in Beijing. John Coates, seful delegatiei Australiei, este de parere ca aerul poluat va reprezenta cea mai mare problema pentru echipa tarii pe care o reprezinta.

Mai mult decat atat, Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic a avertizat organiatorii asupra aspectului privind reprogramarea anumitor evenimente, in cazul in care nivelul de poluare atinge un prag ridicat.

Oul de extraterestru

Pe cat de interesanta, pe atat de controversata, noua cladire a Teatrului National din Beijing, situata in una dintre cele mai cunoscute piete din lume, Tian’anmen, a fost creata, special pentru editia Jocurilor Olimpice, de catre arhitectul francez Paul Andreu, aspect privit cu reticenta de o parte dintre locuitorii metropolei.

Cladirea se invecineaza cu importante constructii ce reflecta istoria moderna a Chinei, precum “Great Hall of the People” si “Mao’s Mausoleum”.

Sloganele

Sloganele“One world, one dream” , “New Olympics, new Beijing”, " Work together to raise culture”, “Build a colorful city and a colorful Olympics”, “Don’t let bad people spoil the Olympics”.

Acestea sunt sloganele scrise cu litere albe, chinezesti, pe banner-ere imense de culoare rosie, slogane care impanzesc orasul si exprima, in cuvinte simple, valorile promovate de Jocurile Olimpice.

Volei pe plaja

Volei pe plajaOdata cu editia din acest an a Jocurilor Olimpice, China a cunoscut numeroase premiere. Printre acestea se numara primul teren de volei pe nisip construit vreodata pe teritoriul tarii.

Terenul se afla in celebrul parc Chaoyang si va gazdui un numar de 12.000 de fani ai acestui sport, iar nisipul, in valoare de 1,3 milioane de dolari, este unul special, aprobat de Federatia Internationala de Volei si adus din insula Haina.