1. Londra, Marea Britanie

1. Londra, Marea BritanieLondra, adevarat leagan al literaturii mondiale, a reprezentat de-a lungul timpului locul de nastere sau locul in care au ales sa traiasca numerosi autori celebri, dintre care amintim nume precum Charles Dickens, Geoffrey Chaucer, John Milton, John Keats sau H.G. Wells.

Aici, turistii pot vizita casa lui Dickens, pe cea a lui Benjamin Johnson, cel care a conceput primul dictionar explicativ al limbii engleze, sau pot opta pentru un tur care ii va purta pe urmele lui Sherlock Holmes.

2. Stratford-upon-Avon, Marea Britanie

2. Stratford-upon-Avon, Marea BritanieStratford-upon-Avon, orasul natal al celebrului scriitor britanic William Shakespeare, reprezinta, fara indoiala, o adevarata Mecca pentru iubitorii literaturii.

Vizitatorii isi pot face o imagine cu privire la viata scriitorului, pot asista la reprezentatii magnifice ale trupei de teatru Royal Shakespeare Company, sau pot aduce un tribut parintelui literaturii moderne vizitand casa in care acesta si-a petrecut ultimii ani din viata.

La toate acestea se adauga atitudinea primitoare a locuitorilor, dispusi mereu sa ofere informatii suplimentare cu privire la viata lui William Shakespeare.

3. Edinburgh, Scotia

3. Edinburgh, ScotiaCunoastem, cu siguranta, numeroase personaje si povesti de vis care au luat viata sub condeiul scriitorilor din Edinburgh, de la Sherlock Holmes, al lui Sir Arthur Conan Doyle, si pana la faimosul Harry Potter, al scriitoarei J. K. Rowling.

Plimbandu-va prin zona medievala a vechiului oras Edinburgh veti putea afla numeroase amanunte cu privire la personajele si istoria literaturii scotiene, iar la Muzeul Scriitorilor veti invata mai multe cu privire la contributia unor scriitori precum Robert Burns, Sir Walter Scott si Robert Louis Stevenson la literatura universala.

4. Dublin, Irlanda

4. Dublin, IrlandaDe la Yeats si pana la Heaney, marii scriitori irlandezi si-au folosit orasul natal drept inspiratie in crearea unor opera literare remarcabile, printre acestea numarandu-se opera lui James Joyce, “Dubliners” si satira “A Modest Proposal”, scrisa de Jonathan Swift.

Iubitorii de literatura vor dori cu siguranta sa faca un pelerinaj la turnul si casa lui James Joyce, sau sa viziteze Muzeul Scriitorilor din Dublin si Biblioteca Nationala a Irlandei.

5. New York, Statele Unite ale Americii

5. New York, Statele Unite ale AmericiiJack Kerouac si Allen Ginsberg obisnuiau sa se intalneasca in taverna White Horse din New York, iar scriitori celebri precum Arthur Miller, Norman Mailer si John Ashbery considerau acest oras o adevarata casa.

De asemenea, Harlem-ul a dat mari autori de origine afro-americana precum Richard Wright si Langston Hughes. Alegeti un tur in Greenwich Village sau cufundati-va in colectia uriasa de carti pusa la dispozitie de catre cei de la Biblioteca Publica din New York.

6. Concord, Massachusetts

6. Concord, MassachusettsO destinatie unica din punctul de vedere al istoriei literare, Concord este orasul ce a inspirat opera “Walden” a lui Thoreau, dar si locul in care Louisa May Alcott a creat “Little Women”.

De asemenea, scriitori precum Ralph Waldo Emerson si Nathaniel Hawthorne considerau acest oras o veritabila sursa de inspiratie. Pentru a va incheia calatoria “literara”, vizitati mormintele acestor giganti ai literaturii, in sectiunea Author’s Ridge din cimitirul Sleepy Hollow.

7. Paris, Franta

7. Paris, FrantaIstoria literara a Parisului - de la autorii francezi precum Victor Hugo, Voltaire sau Alexandre Dumas si pana la cei americani printre care Gertrude Stein, Ernest Hemingway, sau F. Scott Fitzgerald, care si-au gasit aici inspiratia – este, fara indoiala, una bogata si diversa.

Cu micile sale magazine ce vand carti, “Les Bouquinistes”, de o parte si de alta a Senei, si faimoasele cafenele, precum Deux Magots, frecventate de autori celebri, printre care Hemingway si Albert Camus, orasul luminilor vibreaza de cultura literara.

Alegeti turul “Hemingway’s Paris”, disponibil pentru turisti in fiecare zi de vineri, si veti putea vizita o multitudine de obiective ale istoriei literaturii, obiective legate de viata unor scriitori precum Balzac, Hemingway, Joyce si Orwell.

8. San Francisco, California

8. San Francisco, CaliforniaAtunci cand Ginsberg si Kerouac s-au mutat de la New York la San Francisco, au luat cu ei noul lor stil literar, stabilind aici un nou centru cultural pentru noua generatie de artisti si scriitori.

Vizitati Six Gallery - unul dintre locurile in care acestia si-au citit operele in fata locuitorilor, impreuna cu alti scriitori ai momentului, printre care se numara Philip Whalen - sau City Lights Bookstore, fondat de catre poetul Lawrence Ferlinghetti, un loc ce reuneste literatura cu doctrinele politice.

9. Roma, Italia

9. Roma, ItaliaOrasul natal al unora dintre cei mai mari creatori de literatura din lume, Roma este cunoscuta datorita anticilor precum Virgil, cel care a scris “Eneida”.

Cu toate acestea, importanta acestei metropole ca si centru literar a continuat pana in zilele noastre, iar numerosi scriitori, printre care se numara Keats, Shelley, James, au venit in orasul ce pare etern, pentru a-si gasi noi izvoare de inspiratie.

10. St. Petersburg, Rusia

10. St. Petersburg, RusiaCu o bogata istorie literara, scoasa in evidenta de scriitori remarcabili precum Lev Tolstoi, Anton Chekhov, Alexander Pushkin si Fyodor Dostoevsky, St. Petersburg este destinatia perfecta pentru pasionatii de literatura din lumea intreaga.

Acestia pot vizita acum un nou muzeu dedicat vietii lui Dostoevsky, precum si numeroasele apartamente in care acesta a locuit in timpul vietii, in ultimul dintre ele scriind capodopera “Fratii Karamazov”.

De asemenea, alegand anumite tururi dedicate iubitorilor de literatura, veti putea regasi pe strazile orasului locurile descrise in cartile scriitorilor rusi, acest aspect reamintindu-va de povestile citite.