Cum s-a nascut pasiunea pentru orologerie

Cum s-a nascut pasiunea pentru orologerieCotat printre primii zece ceasornicari din lume, potrivit OWME Standards, Mihai Ceciu a refuzat ofertele elvetienilor si s-a dedicat pasiunii pentru meseria de ceasornicar, infiintand Antique Horologivum, un laborator de reparatii si restaurari de ceasuri de lux.

Pasiunea pentru acest domeniu isi are radacinile in copilarie, cand in loc sa se joace cu masinile ca orice baiat, era fascinat de demontarea si apoi asamblarea ceasurilor.

Am inceput sa lucrez in jurul varstei de 17-18 ani, facand practica la atelierul unui ceasornicar din orasul meu natal Ploiesti, insa aceasta pasiune dateaza de cand eram foarte mic si, in loc sa demontez masinute, demontam ceasuri”, isi aminteste Mihai Ceciu.

Desi nu a avut un model in familie in domeniul orologeriei, Mihai Ceciu spune ca a gasit un exemplu de migala, rabdare si indemanare in tatal sau, care sculpteaza in lemn. Cei doi, tata si fiu, lucreaza impreuna in atelier atunci cand Ceciu are de restaurat carcasele din lemn ale ceasurilor de muzeu, deteriorate de trecerea timpului.

Parcursul profesional

Parcursul profesionalLa scurt timp dupa perioada de practica isi deschide un atelier in Ploiesti, unde lucreaza aproape doi ani. Apoi incepe studiile Universitatii Politehnice din Bucuresti si se angajeaza in acelasi timp la atelierul unui importator de ceasuri.

Dupa absolvirea facultatii, urmeazamai multe cursuri de specializare pe diferite mecanisme de ceasuri, inclusiv un stagiu de un an la cea mai renumita scoala de ceasornicarie din Elvetia si din lume, Wostep Neuchatel.

In aceasta perioada, pentru a-si finanta studiile, se angajeaza la o manufactura care producea mecanisme speciale pentru ceasuri, dar care punea la dispozitia clientilor si servicii de service.

Elvetia este cel mai potrivit loc din lume in care puteam sa studiez orologeria. Daca acum 10 ani credem ca tot ce facem noi este bine, parerea mea s-a schimbat cand am ajuns acolo. Eram dornic sa invat si am realizat ca ei chiar fac lucrurile astea bine de secole, in timp ce noi doar credem ca le facem bine”, povesteste Ceciu.

Intelegand ca daca ceasornicaria nu se invata asa cum se practica ea in Elvetia nu se ajunge la performanta, Mihai Ceciu si-a trimis si angajatii la cursuri de specializare, pentru a-si forma o echipa cu adevarat valoroasa.

Infiintarea atelierului Antique Horologivm

Infiintarea atelierului Antique HorologivmDupa finalizarea studiilor din Elvetia, Mihai Ceciu isi propune sa infiinteze in Romania un atelier la cel mai inalt standard, care sa repare sau sa reconditioneze ceasuri diferite atat ca marca si vechime, cat si ca dificultate a mecanismului folosit.

“Imediat ce am terminat cursurile la Wostep, am avut de ales intre a ramane in Elvetia si a lucra la ceasornicariile de acolo si a reveni in Romania pentru a-mi deschide propria afacere”, spune Ceciu.

A ales a doua varianta pentru ca i-a oferit cea mai mare satisfactie profesionala si astazi, dupa aproape cinci ani, ar lua aceeasi decizie.

“In Romania, daca vrei sa repari un ceas mai vechi la service-ul companiei respective din strainatate, nu il poti scoate din tara fara a prezenta la vama factura produsului”.

Atunci cand a deschis Antique Horologivm, Mihai Ceciu lucra doar cu un fost coleg italian de la Wostep, care a venit la inceput pentru o luna, din curiozitate, insa pana la urma, a ramas alaturi de el pentru o perioada de doi ani si jumatate.

Ulterior atelierul Antique Horologivm s-a extins: in prezent, are cinci angajati permanenti si trei colaboratori, iar aparatura si ustensilele sunt de cea mai buna calitate.

'Lucrez cu cea mai mare placere de dimineata pana seara'

'Lucrez cu cea mai mare placere de dimineata pana seara'Intrebat de alte pasiuni in afara de meseria pe care o practica, Mihai Ceciu raspunde sincer ca nu are timp pentru altceva: “Ceasornicaria este pasiunea mea, lucrez cu cea mai mare placere de dimineata pana seara.”

Acelasi lucru este valabil si pentru vacante sau concedii, pe care si le petrece mereu la expozitii sau targuri de orologerie, de cele mai multe ori in Elvetia, dar si in alte colturi ale lumii.

“Vacantele mele se impart mereu intre interesul de serviciu si placere personala. Astfel, in ultimul concediu am fost la Hong-Kong, rivalii Elvetiei, la un mare targ de ceasuri”, spune Ceciu.

Repara si restaureaza cele mai valoroase ceasuri din Romania, prin mana lui trec marci de prestigiu si modele de colectie. Cu toate acestea, Mihai Ceciu nu poarta ceas decat daca trebuie sa le testeze pe cele ale clientilor insa, isi exprima intentia si ambitia de a realiza un ceas creatie proprie, pe care il va purta cu siguranta in fiecare zi.

Dispus mereu sa acumuleze noi cunostinte in domeniu, Mihai Ceciu va participa in luna noiembrie la un curs special, Teach of Teachers, in Elvetia, unde va discuta cu fostii sai profesori de la Wostep in vederea unei viitoare colaborari la scoala de ceasornicari pe care urmeaza sa o inaugureze.

Magazinul Antique Horologivm

Magazinul Antique HorologivmMagazinul Antique Horologivm, inaugurat cu putin timp in urma, a venit ca o continuare fireasca a activitatii desfasurate de Mihai Ceciu si angajatii atelierului sau.

Astfel, ceasurile de colectie originale vor putea fi achizitionate la jumatate din pretul de catalog. Marcile de ceasuri expuse spre vanzare apartin industriei orologeriei de lux: Audemars Piguet, Cartier, Chopard, Vacheron Constantin, Rolex, Franck Muller sau Girard Perregaux.

Magazinul se adreseaza colectionarilor, dar si celor care vor sa fie in pas cu moda (trend-victims). “Pentru colectionari conteaza foarte mult mecanismul, pentru trend-victims - brandul. Oamenii isi doresc sa isi schimbe ceasurile cat mai des. Piata ceasurilor de lux este in continua crestere, acum patru ani nu aveau succes”, a motivat Mihai Ceciu deschiderea magazinului.

Comisioanele de vanzare practicate de magazin se vor incadra in maxim 10% din pret, fiind negociabile in functie de modelul ales.

Planuri de viitor: O scoala de ceasornicari

Planuri de viitor: O scoala de ceasornicariPentru inceputul anului viitor, maestrul are in plan deschiderea unei scoli de ceasornicarie in Bucuresti, unde, pe langa el si colegii de la atelier, sa sustina cursuri lunare atat profesori de prestigiu de la Wostep, cat si fostii sai profesori de la Universitatea Politehnica.

Cursurile vor fi tinute cu cel mult opt persoane, de la care Mihai Ceciu asteapta in primul rand pasiune, indemanare si un bun simt estetic.

In ceea ce priveste taxele percepute de aceasta scoala, acestea vor fi nule in cazul persoanelor care doresc sa-si continue cariera in cadrul atelierului Antique Horologivm. Pentru angajatii altor service-uri, se va percepe insa o taxa, care va depinde in mod direct de sponsorizarile obtinute de la Wostep.

Exprimati-va parerea cu privire la acest subiect si pe Forumul Wall-Street