Andreas Hoehne, InterContinental Bucuresti

Andreas Hoehne, InterContinental BucurestiAndreas Hoehne, bucatarul-sef de la InterContinental si-a descoperit pasiunea pentru arta culinara la varsta frageda de treisprezece ani. Atunci a mers la un restaurant faimos din Wimbern, orasul sau natal din Germania, cerandu-i bucatarului sef, care era si patronul restaurantului, un loc de munca pe timpul vacantei de vara.

“Patronul restaurantului a fost atat de incantat ca un pusti ca mine a venit sa ii ceara sa lucreze in timpul verii, incat, dupa ce am terminat studiile liceale, mi-a oferit un post in restaurantul sau. Asa a inceput cariera mea, in 1985”, isi aminteste Andreas Hoehne.

Mai tarziu, Hoehne a participat la cursurile Scolii de Bucatari din Germania pentru a se perfectiona in domeniu. Au urmat apoi si alte cursuri cum ar fi cel de igiena in bucatarie sau de instructori pentru bucatari, dupa care a obtinut certificare HACCP in cadrul lantului hotelier Shangri La.

Dupa ce a lucrat in diferite hoteluri si restaurante de lux din Germania, in 1992 Hoehne isi paraseste tara pentru a profesa trei ani la Hotel Hungary din Budapesta. Dupa aceasta etapa revine in tara natala, la Freiburg, pentru o perioada de trei ani, dupa care accepta postul de Bucatar Sef la Movenpick Luxor Resort din Egipt.

In anul 2004 isi incepe experienta in Extremul Orient, unde a lucrat ca bucatar sef la hotelurile de lux Shangri La Shenzhen si Shangri La Guangzhou, la acesta din urma, avand chiar drept misiune deschiderea hotelului.

Ultimul sau popas, inainte de a veni sa lucreze pentru InterContinental Bucuresti in
luna iulie a acestui an, l-a reprezentat Mactan Resort & Spa din Cebu, Filipine.

Andreas Hoehne: Nu se poate face totul peste noapte si nu sunt adeptul revolutiilor

Pentru Andreas Hoehne, acomodarea in acest nou mediu de lucru nu a fost una prea dificila, apreciind faptul ca romanii sunt oameni extrem de deschisi spre a invata lucruri noi, comunicativi si moderni, iar sarmalele reprezinta felul sau preferat de mancare traditionala romaneasca.

“Romania este o tara care se dezvolta vazand cu ochii. De asemenea, Bucurestiul este un oras fermecator pentru mine, cu cladiri istorice foarte frumoase, in ciuda inconvenientelor la care te supune, ca orice capitala din lume.”

Obiectivele lui Andreas Hoehne la InterContinental sunt extrem de bine conturate, chiar daca se afla de putin timp in functia de Bucatar Sef isi doreste sa readuca bucataria InterContinental pe primul loc in Bucuresti in privinta ofertei culinare. De cand a venit aici, a reusit sa schimbe cateva dintre meniurile principale ale hotelului, cum ar fi meniul si prezentarea brunch-ului duminical, meniul de mic dejun si meniul de bufet de pranz in Braseria Corso.

Urmeaza un nou meniu de cina in Restaurantul Madrigal luna urmatoare, meniul pentru Room Service si meniurile de evenimente.

“Nu se poate face totul peste noapte si nu sunt adeptul revolutiilor, imi plac lucrurile facute temeinic, cu seriozitate. Am o echipa foarte buna de bucatari si patiseri iar rezultatele pozitive au inceput deja sa apara”, adauga Chef-ul de la InterContinental

Bernd Kirsch, Radisson Sas

Bernd Kirsch, Radisson SasBernd Kirsch, Bucatarul sef de la Rasisson Sas si-a inceput cariera in 1983 urmand cursuri de brutarie. Pe parcurs a realizat faptul ca i-ar placea foarte mult sa devina bucatar, deoarece acest lucru i-ar oferi posibilitatea sa calatoreasca, sa descopare alte tari, culturi si sa cunoasca oameni deosebiti.

Astfel, la varsta de douazeci de ani, dupa trei ani de pregatire, si-a inceput activitatea ca bucatar in hotelul Romantik din Germania, Padurea Neagra, unde a acumulat cunostintele de baza necesare in arta culinara.

In timp ce lucra la hotel, urma si cursurile de bucatar la o scoala speciala din Padurea Neagra, cursuri care au durat trei ani.

“Pentru mine practica este foarte importanta. Bineinteles ca este indicat sa pui bazele unei cunostinte solide prin teorie, trebuie sa inveti sa faci un meniu, sa-ti oferi serviciile la standarde inalte si sa stii toate ingredientele si denumirile preparatelor”, declara Bernd Kirsch.

Dupa plecarea din Germania, a lucrat in hoteluri de 5 stele in Elvetia, atat in partea franceza, cat si in cea germana, reusind sa descopere alt tip de bucatarie si sa acumulez experienta. Primul contact cu Radisson SAS a fost stabilit in 1992 la hotelul Radisson SAS Royal din Bruxelles. Au urmat mai apoi tari precum Germania, Spania, Marea Britanie, dar si Emiratele Arabe Unite, unde a lucrat cinci ani in cadrul Beach Rotana Hotels and Towers din Abu Dhabi, detinand, pe rand, functiile de Sous Chef, Executive Sous Chef si Executive Chef.

“Mi s-a propus sa fac parte din echipa care se ocupa de deschiderea hotelului Radisson SAS din Berlin si am acceptat. Dupa diu ani petrecuti acolo am venit in Romania pentru deschiderea hotelului Radisson SAS din Bucuresti. Ceea ce mai inainte fusese doar o provocare pentru mine, acum s-a transformat in realitate. Lucrez la un hotel de 5 stele care apartinea unui lant international, cu standarde culinare foarte inalte”, marturiseste Kirsch.

Bernd Kirsch: Romanii sunt foarte prietenosi si pretuiesc timpul petrecut in preajma lor

Inainte de a lua decizia de a se mute in Bucuresti cu familia, Bernd Kirsch a facut o scurta vizita pentru a testa terenul. I-a placut ce a vazut si cum s-a simtit aici, iar inainte de deschiderea hotelului s-a bucurat de cateva weekend-uri in care a mers cu motocicleta in diverse locuri din tara.

“Imi place foarte mult sa calatoresc, sa descopar frumusetile unei tari, asa ca am ajuns chiar si la Arad. Romanii sunt foarte prietenosi si pretuiesc foarte mult timpul petrecut in preajma lor”, adauga Kirsch.

In timpul liber, pe langa plimbarile cu motocicleta, Bucatarul Sef de la Radisson Sas, prefera sa gateasca paste copiilor sai, dar si sa guste din felurile de mancare traditionale romanesti dintre care declara ca prefera salata de vinete, micii si sarmalele cu mamaliga, smantana si ardei iute.

Clayton Powell, Athenee Palace Hilton

Clayton Powell, Athenee Palace HiltonClayton Powell, noul Executive Chef de la Athenee Palace Hilton, este de parere ca
talentul si pasiunea pentru un anumit domeniu de activitate sunt doua aspecte diferite, care se concretizeaza in decursul vietii fiecaruia.

“La mine, mai intai s-a manifestat talentul, atunci cand am inceput sa lucrez in restaurantul pe care il detinea prietenul surorii mele. Ii ajutam pe bucatari, curatam legume sau spalam vase”, isi aminteste Clayton.

La acea varsta vedea aceasta activitate ca pe o modalitate de a castiga bani de buzunar. Invata repede, asa ca a fost incurajat sa urmez aceasta profesie. La inceput lucra part-time si urma cursurile liceale in acelasi timp.

Au urmat apoi studiile de specialitate la Nottingham, Anglia, iar pe durata studiilor lucra part-time intr-un restaurant. Acest lucru ii oferea un oarecare avantaj in fata celorlalti studenti intrucat invata lucruri noi in fiecare zi si, in plus, avea posibilitatea sa experimentez si sa puna in practica tot ceea ce invata la scoala.

“Pasiunea pentru acest domeniu de activitate s-a format in timp, intrucat trebuie sa traiesti momentele vesele dar si pe cele triste specifice unei cariere pentru a te atasa cu adevarat”, este de parere Clayton.

Bucataria este insa locul in care si-a dezvoltat aptitudinile. Nu s-a specializat intr-un domeniu anume. Stie sa gatesca feluri de mancare dintre cele mai diverse si considera ca aceasta este o caracteristica esentiala atunci cand detii functia de Executive Chief.

“In felul acesta poti supraveghea si da sfaturi intregii echipe, indiferent ca meniul este unul specific italian sau frantuzesc, pentru patiserie sau pentru un eveniment mai special. Toate acestea sunt stiluri diferite si necesita unghiuri de abordare specializate”.

Inainte de a veni la Hilton Bucuresti ca Executive Chief, a lucrat aproape doi ani la Hilton Praga in functia de Sous Chef, iar mai inainte a colaborat pentru o perioada de aproape trei ani la restaurantul italian de la Hilton Amsterdam.

Clayton Powell: Cel mai frumos aspect al acestei meserii este libertatea de a calatori

Clayton Powell recunoaste ca nu dispune inca de cunostinte vaste in ceea ce priveste bucataria romaneasca, acestea rezumandu-se, in general, la felurile de mancare preparate pentru nuntile organizate in hotel.

“Chiar daca mai sunt numeroase feluri de mancare pe care nu le-am gustat inca, imi plac mititeii gatiti pe gratar, ciorba acra de miel, dar si carnea de porc ce ramane in oala dupa prepararea sarmalelor”, declara Clayton Powell.

La romani apreciaza cel mai mult faptul ca lucreaza cu daruire si sunt dispusi sa-si sacrifice timpul pentru ca un lucru sa iasa bine. De asemenea, isi aminteste ca a fost extrem de bine primit in Bucuresti, in fiecare loc in care a fost. Astepta insa cu nerabdare momentul in care va avea timp pentru a calatori prin tara, in toate locurile representative pentru cultura acestei tari.

Bucurestiul i se pare un oras placut si marturiseste ca atunci cand a ajuns aici a fost placut impresionat, in ciuda aspectelor negative pe care le auzise inainte.

“Cel mai frumos aspect al acestei meserii este libertatea de a calatori si a lucra in diferite colturi ale lumii, de a experimenta, iar aptitudinile sunt mereu puse la incercare”, spune Powell.