1 / 7

Ioan Farcas: “Inainte de o coborare trebuie sa-ti cunosti capabilitatile”

Pentru Ioan Farcas, director Dezvoltare Produse la Lindab Romania, pasiunea pentru sporturile de iarna s-a manifestat in mod natural. Fiind brasovean, a cochetat cu schiul de mic copil, insa primele schiuri le-a cumparat destul de tarziu, in jurul varstei de douazeci de ani.

“Intarzierea am compensat-o insa prin dedicatie. Ani la rand am inceput sezonul de schi la prima zapada si l-am incheiat destul de tarziu, prin mai-iunie. Cand altii ieseau la iarba verde prin imprejurimile Brasovului, eu alergam sa prind trenul de Busteni, ca sa ajung cat mai repede la intalnirea cu zapada ascunsa in vaile de nord ale Bucegilor. Nimic nu se compara cu o astfel de iesire”, isi aminteste Ioan Farcas.

Ioan Farcas recunoaste ca de atunci schiaza de cate ori are posibilitatea. Petrece concedii intregi la schi, dar si week-end-uri sau cate o zi “furata” din timpul saptamanii. Prefera insa versantii cu zapada proaspata.

De-a lungul timpului a vizitat numeroase locuri si este de parere ca fiecare statiune sau munte are ceva diferit. Ii place in Poiana Brasov pentru ca, dincolo de partiile aglomerate, are un potential enorm pentru cei mai temerari, care se incumeta sa coboare pe vaile neamenajate sau prin padurile Masivului Postavaru. Balea il impresioneaza prin salbaticia locului si prin infinitele variante pe care ti le ofera, cu singura conditie de a avea suficient curaj sa cobori din creasta muntelui sau pe langa cascada.

“Austria este o destinatie clasica, cu foarte multe statiuni, unde ai de ales de la sate uitate de lume la adevarate centre ale distractiei non-stop. Mai peste tot grija pentru confortul schiorului este la ea acasa, iar inaltimile Alpilor si varietatea reliefului iti ofera senzatii de neuitat”, completeaza Ioan Farcas.

O surpriza placuta pentru el a fost Bansko, din Bulgaria, unde a ramas impresionat de felul in care vecinii nostri reusisera in doar un an sa transforme o micuta localitate de la poalele Muntilor Pirin in capitala sporturilor de iarna in Balcani, cu peste 60 de kilometri de partie, transport pe cablu si tunuri de zapada. Isi doreste insa sa ajunga sa schieze in La Grave, Franta.

El considera ca o vacanta reusita are ca ingredient principal un grup mare de prieteni si nu a calculat niciodata sumele pe care le cheltuie pentru excursii sau echipamentele pe care le cumpara.

“Cand aleg o excursie la schi, criteriul de departajare este zona, mai apoi vibe-ul locului si nu in ultimul rand cazarea, care trebuie sa fie decenta, nu luxoasa", spune Farcas.

Managerul este convins ca, desi nu este un sport de echipa, schiul contribuie la formarea personalitatii si in egala masura a caracterului si calitatilor care te ajuta mai apoi in activitatea de zi cu zi a unui manager.

“Inainte de a porni o coborare pe o partie noua trebuie sa-ti cunosti foarte bine capabilitatile, sa evaluezi riscurile, sa alegi traseul optim, sa fii in masura sa controlezi coborarea si sa ajustezi derapajele pentru a ajunge intreg la baza muntelui. De asemenea, trebuie sa ai incredere in tine si curaj pentru a provoca imposibilul, determinare pentru a depasi situatiile-limita, viteza de reactie si sa perseverezi pentru a-ti imbunatati performantele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri