1 / 9

Echitatia, sport cu traditie in Romania

In Romania, echitatia poate fi practicata in toate zonele tarii, in cele 14 herghelii care ofera cursuri de calarie, dar si in cadrul cluburilor sportive. Cu toate acestea, activitatea nu este atat de cunoscuta si raspandita la noi in tara, in comparatie cu state precum Anglia, Franta sau Germania.

“Inainte de a-mi deschide herghelia, am fost si in Franta, intr-o localitate aflata la 40 de kilometri de Lyon, unde sunt patru centre de echitatie, la o comunitate de 25.000 de locuitori”, declara Vlad Iftime, proprietarul Cai de Vis.

Situatia nu a fost dintotdeauna in stadiul actual, tara noastra avand traditie in domeniu, cu rezultate foarte bune la concursurile internationale in perioada interbelica, dar si putin dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

In acea perioada, Romania era la inaltimea unor tari precum Franta, Germania sau Anglia, insa efectele instalarii regimului comunist au inceput sa se simta in anii '60”, declara Florin Potmol, instructor la Complexul Sportiv Baneasa.

El isi aminteste ca, pana la sfarsitul anilor`70, la cursurile de echitatie continuau sa vina doar persoane educate, descendentii unor familii de nobili, cu studii in strainatate, iar antrenorii erau foarte bine pregatiti si faceau parte din vechea scoala.

In schimb, Romania are o pondere foarte mare a hergheliilor de stat, toate acestea fiind administrate de catre R.N.P – Romsilva.

“Suntem una dintre putinele tari din Europa care mai are herghelii de stat in numar atat de mare. In general, toti vecinii nostri si nu numai au privatizat hergheliile traditionale”, declara Ancuta Constantin, administratorul hergheliei Mangalia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri