"Imi doream sa devin portarul unei echipe de fotbal

Pasiunea sa initiala a fost pentru training si coaching si s-a manifestat, chiar daca intr-o forma diferita, inca de la varsta de treisprezece ani. Atunci, a fost rugat de antrenorul unei echipe de fotbal locale sa antreneze grupa de juniori a portarilor, cu varste cuprinse intre sapte si zece ani.

Aceasta slabiciune a fost alimentata apoi prin studiile urmate la Teacher’s Training Collenge in Tilburg, Olanda, la varsta de 17 ani si prin cursurile de coaching in cadrul Association for Coaching, Aarle Rixtel, Olanda, la varsta de 23 de ani.

Placerea pentru activitati de consultanta a venit ceva mai tarziu si a crescut treptat, in paralel cu experienta si cunostintele acumulate in ceea ce priveste dezvoltarea organizationala.

In copilarie isi dorea sa devina portarul unei echipe de fotbal si a fost foarte aproape de concretizarea acestui vis.

"Ii sunt inca recunoscator antrenorului portarilor de la Feyernoord Roterdam, unul dintre cele mai mari cluburi din Olanda, care in urma unui test mi-a spus ca as putea deveni doar un portar mediocru in Olanda. Am renuntat la acest vis, atata timp cat nu pot trai cu notiunea de mediocru Aceasta decizie a facut loc unor investitii personale in directia in care activez acum si nu am niciun regret in aceasta privinta”, marturiseste John Bax.


O zi din viata unui trainer

O zi din viata unui trainerConsidera ca profesia de trainer este una extraordinara pentru sansa de a dezvolta organizatii si oamenii din organizatii, ceea ce ii confera mereu energia de care are nevoie. In acelasi timp, este constient de dezavantajul unui „job singuratic”, care pentru un trainer full-time reprezinta 3-4 zile de training pe saptamana.

„In aceste trei sau patru zile te vei trezi dimineata, vei calatori in timpul orelor de varf si atunci cand ajungi la destinatie – locatia in care se va tine trainingul – organizezi sala si te pregatesti mental pentru intampinarea oamenilor la ora 9 sau 10. De cele mai multe ori, trainingurile dureaza pana in jurul orei 5 sau 6 seara, dupa care iti iei la revedere de la participanti, eliberezi sala, te intorci acasa tot in jurul orelor de varf, iei cina si incepi sa pregatesti trainingul de a doua zi. In cel mai fericit caz, iti intalnesti colegii o data pe saptamana, dar de cele mai multe ori nu reusesti sa-i intalnesti decat o data la doua saptamani”.

Trainerii trebuie sa-si castige venitul anual planificat in treizeci si opt de saptamani cu productivitate, ceea ce inseamna ca in aceasta perioada abia daca au timp de viata sociala.

In restul de 14 saptamani ale anului, un trainer se bucura insa de mai multa libertate decat majoritatea angajatilor, asa ca poate folosi timpul pentru a urma cursuri sau pentru a profita de o vacanta prelungita.


Fac acest lucru zilnic si inca invat

Tine traininguri, sesiuni de coaching si ofera consultanta pentru grupuri alcatuite din lideri, manageri, membri consiliilor sau echipei de management, pe teme precum dezvoltare proprie sau cea a organizatiilor pe care le reprezinta, prin dezvoltarea resurselor umane. „Fac acest lucru zilnic si inca invat”. In activitatea de nouasprezece ani si-a dezvoltat anumite credinte. Crede ca succesul unei organizatii este determinat in mare parte de oameni si recunoaste ca aceasta convingere il face sa fie mai putin receptiv la ideei care sustin contrariul.

In calitate de manager, adopta un stil bazat pe coaching si delegare desi recunoaste ca din acest motiv se afla intr-un conflict continuu cu nevoia de a avea controlul asupra lucrurilor si situatiilor.

„Chiar cred ca managerii ar trebui sa fie lenesi si sa isi puna angajatii sa munceasca. Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca aceste stiluri de management nu sunt intotdeauna eficiente. Din acest motiv, flexibilitatea stilurilor este una dintre cele mai importante competente manageriale”, este de parere John Bax.

In contextul actual al crizei economice, considera insa ca cele mai multe companii necesita o abordare a managementului crizei, iar arta de a fi un bun manager consta in a pastra angajatii motivati, in pofida unor informatii transmise de cele mai multe ori de sus in jos, si care uneori pot fi neplacute.

Fotto: Echipa Tryact HRD

Asumarea responsabilitatilor si acceptarea consecintelor

Asumarea responsabilitatilor si acceptarea consecintelorCa o consecinta a activitatii pe care o desfasoara, John Bax intra in contact in special cu manageri de resurse umane. Lucrand si in Romania, este impresionat de cunostintele detinute de cei din domeniul managementului in HR, dar si de ideile, nerabdarea cursantilor de a invata si vointa acestora de a lucra intensiv.

„In acelasi timp, sunt confruntat in permanenta cu un conflict care vizeaza valorile personale de asumare a responsabilitatii si acceptarea consecintelor, cat si comportamentul unei parti importante din locuitorii Bucurestiului”, adauga Bax.

El insista pe acest conflict si il considera esential, mai ales ca nivelul constiintei de sine vine din reflectare, introspectie si din puterea de a-ti asuma partea ta de responsabilitate din esecul sau succesul cuiva.

„Sunt convins ca Bucurestiul ar avea foarte mult de beneficiat din aceasta atitudine in zone diverse si pe niveluri diferite”, continua John Bax.

Principala schimbare pe care spera sa o realizeze romanii este aceea de a se reorienta dinspre o perspectiva mecanica si procedurala la una concentrata pe rezultate, folosind combinatia dintre creativitate si cea mai buna practica.

In ceea ce priveste cresterea performantei in functie de trasaturi culturale sau organizationale, vreau sa mentionez ca rareori depinde de doar una sau cealalta dintre ele.


Pasiuni si hobby-uri

Pasiuni si hobby-uriIn afara pasiunii pentru profesia pe care o practica, John Bax are hobby-uri dintre cele mai variate, de la dans si cantat la tobe pana la sport si iesirile in oras cu prietenii. Ii place, de asemenea, sa vorbeasca si sa scrie, aspect aflat in legatura directa cu profesia lui. Asadar, planuieste sa-si ocupe o mare parte a activitatii viitoare cu aparitii pe scena ca speaker in domenii de interes si scriind carti.

Pentru vacante isi alege destinatii cu soare si oameni vioi.

„Am vizitat numeroase capitale din lume si am cunoscut multe persoane interesante pe strada. Povestile lor sunt pentru mine ca poezia pentru pasionati. Poate, atunci cand voi fi obosit si-mi voi dori sa ma retrag pentru a ma odihni, voi cumpara o casuta in Paphos, Cipru”, marturiseste John Bax.

In perioada urmatoare, John Bax va tine programe de training in cadrul evenimentelor:
  • 21-22 mai, workshop/conferinta in Coaching '09 (eveniment marca Business Edu);
  • Inceputul lui iunie - Eveniment Tryact pe tema: Gandire pozitiva in management;
  • Sesiuni de coaching cu managerii locali.