Tequila, noua vodka

Tequila, noua vodkaTot mai multe semne indica faptul ca tequila silver ar putea deveni noua vodka, atat in preferintele consumatorilor, cat si a barmanilor care o folosesc din ce in ce mai des in prepararea cocktail-urilor.

Vanzarile au crescut anul trecut cu 29 la suta si tot mai multi producatori din industria bauturilor alcoolice incep cultivarea agavelor pe zone intinse din Mexic, pentru a produce tequila pura, preparata in totalitate din sucul acestor fructe.

Tequila, istorie de cinci secole

Tequila, istorie de cinci secoleTequila are o istorie de aproape cinci secole, care incepe intr-o zona din inima Mexicului numita Jalisco. Nu mult dupa sosirea lor, la inceputul anilor 1500, cuceritorii spanioli au aplicat cunostintele de distilare unei bauturi traditionale, din agave fermentate, cunoscuta atunci sub denumirea de pulque.

Exista trei feluri principale de tequila: alb, auriu si auriu inchis. Cea alba, cunoscuta si sub denumirile de “blanco” sau “silver”, nu este tinuta deloc in butoaie de stejar, iar una dintre cele mai apreciate marci de acest fel este Jose Cuervo's Especial Silver. Cu toate acestea, in fiecare saptamana apar noi feluri premium sau ultra-premium pe rafturile magazinelor din aceasta bautura preparata suta la suta din agave albastre.

Tequila aurie isi dobandeste aceasta culoare daca este tinuta o perioada in butoaie de stejar sau daca se foloseste caramel in prepararea ei. Conform vanzarilor inregistrate, tequila aurie este cea mai apreciata de catre consumatori, aceasta reprezentand 44.5 la suta din vanzarile totale de tequila la nivel mondial. Cu toate acestea, vanzarile silver tequila au crescut cu 29 la suta in ultimul an, reprezentand 23,6 la suta din volumul total.

Criterii de clasificare

Criterii de clasificareAceasta crestere a popularitatii se afla probabil in stransa legatura cu cererea tot mai mare de vodka premium si ultra-premium. Orice marca de tequila care nu este produsa in totalitate din suc de agave reprezinta un amestec de agave cu trestie de zahar, iar pretul unei sticle nu depaseste in general suma de 20 euro, in timp ce bauturile preparate din suc pur de agave sunt mult mai scumpe, ajungand la preturi de peste 100 euro.

Plantele de agave au nevoie de 10-12 ani pentru a ajunge la maturitate, in timp ce trestia poate fi folosita in fiecare an, ceea ce justifica diferentele de pret. Asadar, prestigiul unui tip de tequila depinde in principal de calitatea fructelor folosite si de conditiile de clima in care acestea cresc, spre deosebire de whiskey, de exemplu, care isi castiga reputatia datorita vechimii si felului in care este pastrat in butoaie speciale.

Statele unite, cel mai mare consumator

Statele unite, cel mai mare consumatorStatele Unite reprezinta cea mai mare piata de desfacere pentru tequila, urmata de Mexic si de Grecia, unde localnicii consuma aceasta bautura cu portocala in loc de lamaie, iar sarea este inlocuita de scortisoara sau zahar.

De asemenea, specialistii sunt de parere ca cel mai potrivit pahar pentru a bea cocktail-urile preparate cu tequila, precum marguerita, este unul mare, fara picior, si nu cele folosite de obicei in baruri pentru a servi aceasta bautura.