Chicago

ChicagoChicago este fara indoiala unul dintre cele mai apreciate orase atunci cand vine vorba de frumusetea arhitecturala.

De la cei mai moderni zgarie nori precum John Hancock Center si Sears Tower (cea mai inalta cladire din lume pentru mai mult de douazeci si trei de ani, pana in anul 1997) si pana la cladiri istorice printre care se numara Relianc, finalizat in anul 1895 si Chicago Tribune Tower inalt de aproape 140 metri.

Totodata, orasul este considerat unul dintre cele mai impresionante din Statele Unite, alaturi de New York.

Sydney

SydneyEste foarte probabil ca mai multi oameni sa recunoasca celebra cladire a Operei din Sydney (Sydney Opera House) decat cei care au participat la un spectacol de opera.

Parcul din spatele cladirii evidentiaza arhitectura moderna a portului din Sydney. De asemenea, la varietatea cladirilor din centrul orasului s-a adaugat in anul 1996 Turnul Aurora Place de 44 de etaje, care poarta semnatura celebrului arhitect Renzo Piano.

New York City

New York CityInsula lunga si ingusta pe care se afla New-York-ul gazduieste cladiri impresionante construite la inceputul anilor `20. Printre acestea se numara Chrysler Building, Empire State Building si American Radiator Building, dar si constructii noi care se incadreaza in acelasi decor general.

Avand cea mai cunoscuta arhitectura urbana din lume, metropola isi concentreaza cel mai mare numar al zgarie-norilor in zonele Manhattan, Midtown si Midtown South.


Dubai

DubaiO data cu finalizarea lucrarilor la cladirea hotelului Burj al Arab de 315 metri, in anul 1999, a devenit evident faptul ca Dubai-ul se va transforma in unul dintre cele mai apreciate orase cu arhitectura moderna din lume.

Mai mult decat atat, orasul va avea incepand cu acest an cel mai mare zgarie-nor din lum: Burj Dubai Tower de 570 metri.

Cu toate acestea, multi dintre specialisti nu considera orasul unul frumos din punct de vedere arhitectural din cauza faptului ca a cunoscut o dezvoltare mult prea rapida, fara a se urma un concept general clar definit.

Paris

ParisAbsenta zgarie-norilor defineste arhitectura generala a Paris-ului, dominata de cladiri cu sase sau sapte etaje, majoritatea datand de la jumatatea secolului al XIX-lea.

Acest aspect face ca orasul sa detina una dintre cele mai uniforme fatate, in ciuda marimii lui. Romantismul locului este accentuat de cladiri familiare tuturor precum catedrala Notre-Dame, Sacre-Coeur, Sorbona sau impresionantul acoperis al Palais Garnier, cladirea Operei din Paris.

Londra

LondraParlamentul din Londra si Big Ben-ul erau zgarie-nori la vremea cand au fost construite. Si azi, metropola are constructii moderne precum The London Eye si Gherkin, al carei design este realizat de celebrul Norman Foster.

Asadar, Londra imbina vechiul si noul, cu monumente si cladiri contemporane, construite in decorul clasic al vechiului oras. Acest detaliu confera romantism orasului si il face cunoscut in intreaga lume.

Frankfurt

FrankfurtNumit si “Mainhattan” datorita raului Main care strabate orasul, Frankfurt este singurul oras din Europa care se poate mandri cu un numar mare de zgarie nori.

Construirea acestora a inceput in anii `80 si a reprezentat o decizie politica menita sa imbunatateasca imaginea de centru mondial financiar a metropolei.