Electrolux Design Lab

Electrolux Design LabElectrolux Design Lab este o competitie globala de design industrial care invita studentiI la design din toata lumea sa-si prezinte ideile inovatoare pentru electrocasnicele viitorului. Din 2003 pana in prezent, mii de studenti din peste 100 de tari au participat la competitia Electrolux Design Lab.

Editiile anterioare au avut loc la Paris, Barcelona, Stockholm, New York, Budapesta si Zurich, cu teme diferite de la o editie la alta. Tema de anul acesta este “Designul aparatelor electrocasnice pentru urmatorii 90 de ani”.

Finala 2009 va avea loc in data de 26 septembrie la Londra, unde participantii vor avea ocazia sa-si prezinte proiectele in fata unui juriu international format din experti si designeri de top ai industriei.

E-bag (se) raceste pas cu pas

E-bag (se) raceste pas cu pasCu cat plimbarea este mai mare, cu atat mai rece va fi bautura racoritoare, si aceasta datorita E-bag, o geanta al carei sistem de racire isi preia energia necesara prin miscarea inainte si inapoi pe masura ce posesorul ei se deplaseaza.

“Am vrut sa atrag atentia asupra directiei in care se indreapta viata urbana din prisma consumului de energie,” spune creatorul E-bag, Apor Püspöki, student in cadrul Universitatii de Arta si Design Moholy Nagy din Budapesta, specializarea Design de produs. Trebuie sa avem o gandire responsabila asupra design-ului’’.

E-bag are un maner care se roteste, atasat unui dinam ce incarca o baterie prin miscarea bratului. Sistemul de racire foloseste asa-numita tehnologie Peltier, un fel de pompa de incalzire solida care transfera caldura dintr-o parte a instalatiei in cealalta.

Stiri, sport si meteo, direct pe painea prajita

Stiri, sport si meteo, direct pe painea prajitaOamenii care nu au timp sa isi prajeasca paine isi pot lua toasterul la birou, sa il conecteze la computer si chiar sa printeze diferite informatii sau fotografii pe paine cu ajutorul lui.

“Ideea a aparut atunci cand ma uitam la imprimanta si scanerul de pe biroul meu” explica inventatorul Scan Toaster, Sung Bae Chang, student la design in cadrul Universitatii Sejong din Coreea de Sud. “Stateam de vorba pe Internet cu prietenii mei si, dintr-o data, a parut ideea 'Cum ar fi sa imprim pe o felie de paine prajita?’ si apoi am inceput s-o aprofundez.”

“Asa ca am facut o cercetare si am aflat ca membrilor generatiei Internet le plac lucrurile noi si interesante. Cred ca acest concept se potriveste perfect cu mentalitatea lor, oferindu-le stiri sau fotografii pe paine”.

Gateste o cina fara a parasi biroul

Gateste o cina fara a parasi biroulDrawer Kitchen este destinat celor care isi petrec cea mai mare parte a timpului in fata calculatorului si combina suprafata de servit masa, frigiderul, prepararea mancarii si spalatul vaselor in acelasi corp.

“Ideea a venit atunci cand priveam spatiile inguste din apartamentele din Tokyo. Ma gandeam la cat timp isi petrec oamenii in fata calculatorului atunci cand ajung acasa” spune inventatorul Drawer Kitchen, Nojae Park, student la Universitatea Chiba, Japonia.

“Foarte multi oameni traiesc in studiouri. Ei pleaca dimineata si vin seara tarziu si rareori mananca acasa. Iar daca mananca, sigur isi prepara ceva rapid”.

Un frigider pentru mai multi colegi de apartament

Un frigider pentru mai multi colegi de apartamentFrigiderul modular inventat de studentul austriac este castigatorul competitiei Electrolux Design Lab 2008.

Intotdeauna exista diverse conflicte intre colegii de apartament, dar, cu Flatshare, in sfarsit nu va mai fi nevoie sa ai de-a face cu mirosurile neplacute din frigider care se datoreaza colegilor.

Inventatorului Stefan Buchberger, student la design in cadrul Universitatii de Arte Aplicate din Viena, i-a venit ideea in cadrul unei discutii legate de mentinerea unui spatiu personal curat si ingrijit.

“Am decis sa creez frigiderul Flatshare pentru ca nu este nimic mai dezgustator decat un frigider murdar intr-un apartament folosit in comun,” spune el.

“In acea perioada chiar traiam intr-un asemenea apartament!”

Frigiderul are o baza si 4 corpuri ce au rol de frigider. Aceste module permit fiecarui posesor sa aiba propriul spatiu in frigider si poate fi personalizat in mai multe culori, se poate adauga un deschizator de sticle sau o tablita alba pentru notat.

In plus, datorita manerelor cu care sunt dotate modulele, Flatshare este usor de transportat.

“Daca te muti intr-un apartament nou poti transporta modulul tau, tot ce trebuie sa faci este sa il asezi pe baza” explica Buchberger.

iBasket: Cos de haine si masina de spalat

iBasket: Cos de haine si masina de spalatiBasket depoziteaza rufele murdare si le spala automat cand se umple.

“Ca membru al generatiei Internet, inspiratia pentru acest aparat mi-a venit din viata de zi cu zi", spune creatorul aparatului Guopeng liang, student la Universitatea Tongij, China, specializarea Design.

"Suntem ocupati muncind pentru visele noastre si nu avem prea mult timp sa ne ocupam de haine si nici nu ne place lucrul acesta."

Pregatiti cina in orice camera din apartament

Pregatiti cina in orice camera din apartamentCoox, masa adaptabila de gatit, permite utilizatorului sa gateasca si sa manance oriunde in casa, de unul singur sau in compania unor oaspeti. Totodata, ea devine extensia mesei de sufragerie, masutei de cafea sau a biroului, in functie de situatie.

“Cred ca flexibilitatea este o tema foarte importanta pentru o generatie atat de diversa”, afirma inventatorul aplicatiei, Antoine Lebrun, student la design in cadrul Scolii de design Nantes Atlantique, Franta.

”Chiar daca este usor sa descrii aceasta generatie, toata lumea are nevoi foarte diferite.”

Plita Vesta economiseste spatiul

Plita Vesta economiseste spatiulDe obicei, chiuvetele si plitele ocupa foarte mult spatiu in bucatariile mici, dar plita Vesta se adapteaza spatiilor inguste, avand posibilitatea de a fi pliata pe perete atunci cand nu este folosita. Astfel, vom avea mai mult spatiu liber!

“Am fost inspirat de faptul ca generatia Internet este reprezentata de tineri foarte ocupati, ce pun accent pe activitatea profesionala", spune creatorul aparatului, Matthias Pinkert, student la Universitatea HTW de Stiinte Aplicate, in Dresda, Germania, specializarea Design. "Adesea ei locuiesc in apartamente de dimensiuni reduse, dotate cu bucatarii in care zona de lucru este limitata. Dar nu este intotdeauna nevoie de o plita, asa ca Vesta se pliaza pe verticala atunci cand nu este folosita.”

“De asemenea, contine un scanner ce poate citi cipuri RFID, care in curand vor inlocui codurile de bare de pe produse. Aceste cipuri pot contine informatii despre modul de preparare, temperaturi sau chiar retete. Asadar, Vesta economiseste spatiu, timp si se adapteaza perfect nevoilor celor din Generatia Internet.”

Hainele purtate pot fi improspatate

Hainele purtate pot fi improspatateIntr-o zi, in loc sa va aruncati hainele pe jos sau sa le puneti pe spatarul unui scaun atunci cand intentionati sa le purtati din nou, veti putea sa le curatati si sa le eliminati mirosurile neplacute folosind Stratosphere.

“Membrii generatiei Internet nu isi arunca hainele favorite in cosul de rufe daca nu sunt murdare,” observa inventatorul aparatului Stratosphere, Attila Safrany, student la Universitatea de Arta si Design din Budapesta, Ungaria.

"Ei au obiceiul sa le aseze pe spatarul scaunului cu intentia de a le purta inca o data. Nu fac efortul sa le plieze si sa le aseze frumos pe raft.”

Aici intervine rolul aparatului Stratosphere.

“Acesta este de fapt un umeras care absoarbe din haine germenii si micropoluantii – precum mirosul de parfum, de tigara sau mirosul corpului.

Aerul poluat trece printr-un filtru HEPA si apoi intr-o zona care il dezinfecteaza cu ajutorul ultravioletelor,” explica acesta.

Sook aduce retelele sociale in bucatarie

Sook aduce retelele sociale in bucatarieSook, asistentul de bucatarie wireless, care genereaza, prezinta si impartaseste retete, aduce retelele de socializare in bucatarie.

“In cadrul cercetarii mele, a rezultat ca 97% din Generatia Internet are acces la un calculator si 75% dintre ei au cont pe Facebook sau pe o alta retea de socializare”, a declarat inventatorul aparatului, Adam Brodowski, student in cadrul Colegiului de Arta si Design Savannah, Georgia.

„Am descoperit, de asemenea, ca acestia fac in mod curent mai multe activitati in paralel. Cina, trimiterea de SMS-uri, terminarea temelor pentru scoala si privitul la televizor, toate sunt interconectate.”

Sook utilizeaza o serie de senzori care detecteaza tipul mancarii sau tocatorul. Pe langa masurarea greutatii si a gradului de umiditate, Sook are si o limba electronica care digitalizeaza gusturile si le analizeaza pentru a combina ingredientele intr-o modalitate cat mai placuta.