1 / 6

Evolutie diferita pe timp de criza

Daca anul trecut a fost mai bun decat 2007 pentru agentiile care ofera servicii de organizare de nunti, criza s-a facut simtita din plin incepand cu primele luni ale lui 2009, intr-o industrie sezoniera si bazata pe rezervari stabilite cu cel putin un an in avans.

"Anul 2008 s-a caracterizat printr-o crestere considerabila a cererii fata de 2007. S-a marit atat numarul de evenimente, cat si consistenta lor, astfel ca cifra de afaceri a agentiei noastre a crescut cu 60 procente. In 2009 a inceput sa scada insa numarul de evenimente si de servicii cerute pentru fiecare eveniment in parte”, declara Anca Geanta, managerul agentiei Casa Anke.

Un fenomen similar a fost observat si de Andreea Sacher, coordonator de evenimente in cadrul Grande Maison des Mariages. Ea considera ca un motiv in plus pentru evolutia negativa il reprezinta faptul ca orice inceput de an este mai dificil pentru agentiile organizatoare de nunti deoarece in lunile de iarna nu se intampla astfel de evemimente, la inceputul primaverii avem un post foarte lung, iar sezonul incepe abia in aprilie.

”Am incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 100.000 de euro, iar in primul semestru din 2009 am observat o scadere cu aproximativ 30%, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, adauga Tiberiu Kulin, managerul agentiei Chic Mariage.

El considera ca principalele cauze ale declinului sunt erodarea cererii, a preturilor practicate de agentii pentru serviciile oferite, a numarului invitatilor, dar si renuntarea la serviciile considerate de lux.

Pe de alta parte, Alin Caraman, managerul agentiei Bon Mariage, sustine ca cifra de afaceri a agentiei, 2 milioane de euro la sfarsitul lui 2008, nu s-a contractat in 2009. El isi explica acest fenomen prin diversificarea serviciilor oferite, dar si prin investitia alocata pentru a intra in custodia Palatului Ghica, o locatie extrem de apreciata pentru ca ofera ideea de palat sofisticat, nunta in aer si utilitatile necesare, toate acestea in Bucuresti.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri