1 / 6

Crestere pentru nivelul activelor si numarul de clienti

Desi jumatate dintre bancile prezente in Romania ofera, in prezent, servicii de Private Banking, definirea lor difera de la o unitate la alta. Fiecare are propriile criterii dupa care isi conduce acest segment de business, astfel incat concurenta se desfasoara pe anumite categorii de produse din ofertele celorlalte banci.

Un punct comun insa in declaratiile specialistilor in domeniu, contactati de Wall-Street, il reprezinta evolutia pozitiva in perioada marcata de criza economica. Astfel, numarul clientilor care apeleaza la astfel de servicii nu a fost afectat de contextul economic din ultimul an.

“Divizia de Royal Preferred Banking a RBS Romania s-a mentinut in ultimele luni pe un trend crescator, atat din punct de vedere al nivelului activelor, cat si al numarului de clienti. Astfel, activele administrate prezinta o crestere de peste 20% fata de sfarsitul anului 2008, ajungand la valoarea de 100 milioane de euro”, completeaza Marijana Vasilescu (foto), head of Affluent Banking, RBS Romania.

De asemenea, numarul clientilor Royal Preferred Banking a cunoscut o crestere de 25 de procente de la inceputul anului 2009 pana in prezent.

Acelasi fenomen a fost observat si la Raiffeisen Bank, unde o mare parte dintre clientii care anterior se orientau catre investitii in sectorul imobiliar si-au redefinit optiunile, preferand sa-si pastreze lichiditatile in banca, in plasamente pe termen scurt si mediu.

“La sfarsitul primului semestru al anului trecut Raiffeisen Exclusive gestiona portofoliile a 1.250 clienti persoane fizice, in timp ce in prima jumatate a anului 2009 am ajuns la un numar de circa 2.000 clienti, valoarea totala a portofoliilor acestora depasind suma de 500.000 de euro”, declara Octavia Cutus, directorul departamentului Management vanzari Clienti de Top, Raiffeisen Bank.

Marijana Vasilescu considera ca motivul cresterii pe acest segment de piata il constituie tendinta clientilor de a-si canaliza lichiditatile spre banci, in depozite la termen sau investitii cu grad foarte redus de risc, declansata la sfarsitul anului trecut.

Factorii care au influentat aceasta evolutie au fost atat fluctuatia abrupta a cursului valutar, cat si volatilitatea foarte mare de pe piata imobiliara.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri