Se poate castiga din origami in Romania

Se poate castiga din origami in RomaniaAndrei Rusu a inceput sa impatureasca hartie acum doi ani, atunci cand i-au atras atentia cateva modele simple descoperite pe Internet. Mai tarziu, dupa ce a vazut lucrarile unor specialisti in domeniu si ce se poate realiza din hartie, a inceput sa studieze si sa faca figurine complicate.

In aceasta perioada a reusit sa se remarce pe acest segment de piata si sa-si completeze chiar veniturile prin vanzarea figurinelor si participarea la evenimente corporate.

“Se poate castiga din origami si in Romania, fiind o activitate noua, care trezeste un mare interes, cel putin acum la inceput. In strainatate exista origamisti de profesie, care castiga prin publicarea de carti, cursuri si seminarii sau colaborari cu oameni de stiinta”, declara Andrei Rusu, care completeaza ca acest aspect ii da incredere ca origami-ul va lua amploare si poate deveni o profesie si la noi.

Printre evenimentele corporate la care a participat se numara cele ale companiei de farmaceutice Novartis, prin intermediul Unconventional Advertising, in 2008, la care se adauga in anul 2009 evenimentele Maddison si Sobraine, dar si o colaborare cu JTI (Japan Tabacco International). Pentru demararea acestor proiecte a beneficiat si de sustinerea mai multor membri ai comunitatii origami din Romania.

In cadrul evenimentelor de acest tip, Andrei Rusu ofera invitatilor ocazia de a invata ceva interesant, iar rolul sau este acela de a anima si a destined atmosfera, iar tarifele difera in functie de cerintele fiecarui eveniment.

Romania vs strainatate

Romania vs strainatateEvenimentele de origami din Romania au fost organizate pana acum doar pe plan local, in orase precum Bucuresti, Cluj sau Onesti, insa Andrei Rusu crede ca in scurt timp vom putea lua parte si la evenimente nationale dedicate celor care vor sa dezlege tainele acestei arte.

Acesta este si motivul pentru care considera ca nivelul de cunoastere al activitatii in Romania va urma cursul impus de tari europene precum Franta, Spania, Anglia, dar si Ungaria, Polonia si Ucraina.

“In aceste tari s-au afirmat maestri de origami recunoscuti pe plan international, iar origami-ul nu este vazut doar ca arta, ci si ca practica in matematica. Origami-ul este aplicat in publicitate si divertisment, in tehnologie si cercetari stiintifice, plierea airbag-urilor sau proiecte facute pentru plierea unei oglinzi pentru un satelit”, adauga Rusu.

Andrei Rusu a ales sa contribuie la promovarea acestei arte in Romania, prin diverse evenimente si actiuni precum si prin intermediul primului forum despre origami de la noi din tara, care numara pana la acest moment 240 de persoane.

Printre evenimetele destinate popularizarii acestui hobby la care a participat se numara expozitia de la ceainaria Sala de Lectura din Bucuresti, si “O seara japoneza in context contemporan” organizat de Marina Todoran, la restaurantul Yakimono, din cadrul hotelului Marriott, Bucuresti.




Tehnica: Perfectiunea modelului sta in detalii

Tehnica: Perfectiunea modelului sta in detaliiOrigami-ul necesita hartie speciala, care trebuie sa fie cat mai subtire si cat mai rezistenta pentru realizarea modelelor complexe, cu mai mult de 2.000 de indoituri. De asemenea, culoarea si textura hartiei pot conferi modelului final un aspect mai realistic.

Pentru modelele simple insa, se poate folosi orice tip de hartie, chiar si cea care se gaseste in librarii, sau pe care o gasim in magazinele cu specific japonez, avand dimensiuni de pana la 20cm/latura.

Modelele complexe necesita un efort mai mare de cautare a hartiei, care poate ajunge la dimeniuni de 80-100cm/latura, iar preturile difera in functie de textura si marimea hartiei.

Astfel, pachetul de 100 de coli de cate 15 centimetri, care se gaseste in magazinele cu specific japonez, are un pret de 10 – 15 lei, iar cea mai scumpa hartie este cea facuta manual la specificatiile artistului, la dimensiuni mari, care se poate comanda doar din strainatate.

“Nu exista o anumita tehnica in plierea hartiei, iar perfectiunea modelului consta in micile detalii. Pe langa culoarea si textura hartiei, conteaza foarte mult si cat de ordonat ai fost in plierea acesteia. Un model se poate judeca prin aspectul sau final, prin realistica lui, sau prin simplitatea indoiturilor”.

Pentru Andrei Rosu nu exista un model pe care sa il considere cel mai dificil, intrucat toate au avut, la un moment dat, gradul lor de dificultate si marturiseste ca, in functie de acest criteriu, lucrul la o figurina origami poate dura de la cateva minute pana la 3 – 4 zile.