O zi de gratie pentru Bucuresti

O zi de gratie pentru BucurestiSambata, orasul sarbatoreste arta majora, care coboara de pe scenele grandioase ale marilor metropole si vine la Bucuresti, pentru a insemna o zi de gratie in paginile acestuia.

Cultura minora sau doar ignoranta a celor care au administrat destinul Romaniei, pentru o zi, crezul interbelic ca vocatia artistica este cea care ne defineste pare a se implini, sub bagheta lui Ariss Jansons, dirijorul marii orchestre a Amsterdamului, cu instrumenele ei unice de lemn, in armonia exceptionala a legendarei trupe de balet din Monte-Carlo prezente care, alaturi de soprana Angela Gheorghiu, ofera programul unei seri de septembrie in Bucuresti, potrivit NewsIn.

Dincolo de agitatia politica, in afara, daca nu in pofida incercarilor de se obtine capital electoral, sfidand chiar criza economica si fatalismul de secole al "culturii mici", ziua de gratie a Bucurestilor atinge in amploare marile seri ale Parisului. Fara zgomot, cuminte si discret, arta va rasuna la opera, teatru si pe strazi, iar meritul este doar si doar al ei. Nu este gestul ostentativ al vreunui politician, nu este un dar electoral, ci un firesc cu care, poate, ar trebui sa ne reobisnuim.

Din bani publici, adica din contributiile fiecaruia la acel "bine general" ocultat de cele mai multe ori, mari nume ale scenelor internationale ne onoreaza cu prezenta lor, cruciala pentru optimismul si linistea sprituala a micilor contribuabili. Este o zi exceptionala si, de ce nu, o lectie despre cum poate cultura sa ne redea increderea si noi si sa restaureze ambitia interbelicilor in Micul Paris.

Sursa foto: galeriart.ro

Marea orchestra a Amsterdamului concerteaza la Sala Palatului

Marea orchestra a Amsterdamului concerteaza la Sala PalatuluiLa Sala Mare a Palatului, prima orchestra in topul realizat de revista Gramophone va da un spectacol de gala, in seria "Mari Orchestre ale lumii", incepand cu ora 19:30. Sub bagheta lui Ariss Jansons, orchestra va interpreta Uvertura la "Oberon", de Weber, Simfonia nr. 100 in Sol Major "Militara" a lui Haydn si Dvorak, Simfonia nr. 8 in Sol Major op. 88.

Pentru cele doua concerte sustinute de Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, pe 19 si b20 septembrie, organizatorii au avut la dispozitie un buget de aproape 400.000 de euro, incluzand aici si cheltuieli colaterale, cum ar fi transportul instrumentistilor (aproximativ 90.000 de euro) si drepturile de difuzare media. Primul concert pe care-l va interpreta prestigioasa orchestra va fi si singurul transmis in direct, pe canalul Mezzo.

"Cu adevarat magnifica, plina de vigoare tinereasca si entuziasm", asa cum o descria in 1897 Richard Wagner, Orchestra Concertgebouw din Amsterdam a obtinut statutul regal in 1988. Cei 120 de muzicieni virtuozi ai orchestrei si-au castigat faima mondiala unica datorita sunetului catifelat al corzilor si timbrului exceptional si personal al instumentelor din lemn.

Pe parcursul celor cincizeci de ani de conducere a lui Willem Mengelberg, o mare varietate de compozitori ca Richard Strauss, Gustav Mahler, Claude Debussy si Igor Stavinsky au dirijat Concertgebouw Orchestra de cateva ori. Celebritati ca Béla Bartók, Sergey Rahmaninov si Sergey Prokofiev si-au interpretat propriile lucrari in calitate de solisti.

Orchestra si-a castigat prestigiul international si datorita interpretarilor repertoriului romantic tarziu. Traditia Mahle s-a format pe parcursul numeroaselor reprezentatii pe care Mahler le-a condus personal, ajungandu-se la realizari marete in timpul Festivalurilor Mahler din 1920 si 1995.

Odata cu sosirea lui Mariss Jansons in 2004 a inceput o noua perioada, cu interes continuu pentru compozitori ca Mahler, Bruckner si Richard Strauss, ca si pentru marii compozitori ai secolului XX, ca Shostakovich si Messiaen.

Sala Concertgebouw, centrul al muzicii in Olanda, este celebra in lume pentru acustica sa magnifica. A fost proiectata de arhitectul As. L. van Gendt si inaugurata oficial in 11 aprilie 1888.


Les Ballets de Monte-Carlo, la Teatrul National

Les Ballets de Monte-Carlo, la Teatrul National"Les Ballets de Monte-Carlo", compania oficiala a Principatului Monaco din 1985, va oferi un spectacol vizual unic, in care sunetul devine imagine, dupa cum ne-a promis directorul coregraf al trupei, Jean Christophe Maillot.

Cu o istorie veche, Baletul din Monte-Carlo, alcatuita initial din cativa dintre cei mai buni dansatori din St. Petersburg si Moscova, a ajuns pentru prima oara la Paris in 1909. Stagiunile din Paris si turneele au continuat, iar compania s-a imbarcat pentru America in 1916-1917. Pentru douazeci de ani, Diaghilev si colaboratorii sai au stabilit noua orientare artistica in balet.

In 1932, o noua companie s-a format dintr-o fuziune a "Ballets de l'Opéra de Monte-Carlo” si "Ballets de l'Opéra Russe ? Paris”, avandu-l director pe Colonel de Basil si pe René Blum in calitate de director artistic. In 1936, o disputa intre Basil si Blum a avut ca rezultat fondarea Baletului din Monte-Carlo, in timp ce De Basil si-a redenumit compania „Ballets Russes du Colonel de Basil”. Cand Massine a devenit director artistic in 1938, compania si-a schimbat numele in „Ballet Russe de Monte-Carlo”.

La inceputul anilor 1950, compania a fost dizolvata. Reinfiintata in 1954, trupa a disparut complet dupa stagiunea 1962- 1963. "Les ballets de Monte-Carlo” a devenit in mod oficial compania Principatului Monaco in 1985, reabilitata de Alteta Sa Regala Printesa de Hanovra.

In 1992, Jean-Christophe Maillot s-a alaturat companiei, mai intai in calitate de consultant artistic, director-coregraf din septembrie 1993. Patru ani mai tarziu, Baletul din Monte-Carlo a parasit sediul istoric si s-a mutat in propriul centru de dans : L'Atelier.

"Nu inteleg de ce dansul clasic este opus celui modern. Nu putem fi vii, daca nu ne pastram ochii si bratele deschise", este crezul lui Maillot, care va urca pe scena pentru spectacolul "Belle". Spectacolul "La Belle" ("Frumoasa din padurea adormita") a fost lansat la Monte Carlo in 2001 si a obtinut premiul Nijinsky pentru cea mai buna productie coregrafica a acelui an in cadrul celei de-a doua editii a fest Monaco Dance Forum.

"La Belle" va fi prezentat la Teatrul National din Bucuresti, sambata si duminica, in cadrul Festivalului International "George Enescu".