1 / 5

Cel mai bine se castiga din icoanele facute la comanda si pictarea bisericilor

Adriana Badea (foto) este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, specializata in arta religioasa. Picteaza icoane de diferite dimensiuni, pe lemn si pe sticla, dar si fresca pentru biserici.

In conceperea lucrarilor sale, incearca sa pastreze cat mai mult tehnica traditionala de pictura a icoanelor si foloseste doar lemn de tei, pe care i-l pregateste aceeasi persoana de ani de zile.

Intr-un interviu acordat Wall-Street, artista declara ca piata icoanelor si a obiectelor de cult este foarte putin dezvoltata in Romania si, mai mult decat atat, observa un declin al interesului pentru aceste segment de arta si isi exprima regretul ca “in strainatate se exploateaza fiecare oportunitate de a transforma chiar si o piatra in opera de arta sau obiectiv turistic”.

In plus, Adriana Badea constata si o scadere a numarului celor care isi doresc sa studieze acest domeniu in universitatile de arte plastice, intrucat daca nu dispui de resurse financiare nu poti exersa. Investitia este mai mare decat atunci cand urmezi cursurile altor facultati si consta in achizitionarea materialelor - hartie si culori –, dar si amenajarea unui spatiu de lucru si, ulterior, investitia in organizarea galeriilor.

“In aceasta meserie cel mai important element este pasiunea, la care se adauga un dram de talent si ani intregi de munca. Daca intrerupi exercitiul, ajungi in situatia in care mintea stie ce trebuie facut, insa mana nu mai asculta; daca faci pauze mari, ramai mereu la stadiul de incepator”, adauga Adriana Badea.

In plus, ea considera ca, in ciuda acestui context, in Romana se poate trai din aceasta arta, insa cei mai multi dintre artistii specializati in domeniu fac si fresca in biserici si au un venit fix, intrucat lucrarile se intind pe perioade lungi de timp, de pana la trei ani.

“Eu nu am vrut sa ma bazez niciodata doar pe veniturile obtinute din pictura, deoarece ar fi trebuit sa renunt la anumite standarde in viteza de a lucra cat mai multe icoane. Asadar, am colaborat multi ani in domeniul desenelor animate si in publicitate. Momentan am un curs de pictura la Centrul Cultural din Otopeni”, marturiseste Adriana Badea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri