1 / 6

De la programator la fotograf de nunti

In cazul lui Rares Pulbere, nu se poate vorbi despre o lunga amicitie cu aparatul de fotografiat, insa, lipsa unui istoric personal l-a ambitionat si mai mult sa se perfectioneze intr-o perioada de timp scurta. Pe de alta parte, considera ca faptul ca nu a avut o experienta anterioara i-a adus si anumite avantaje.

Asadar, gandindu-se la acest aspect, alege mai repede formula „din fericire” decat „din pacate”, considerand ca lipsa unei experiente anterioare l-a ferit de preconceptii legate de inepuizabilele controverse dintre fotografia pe film si fotografia digitala.

„Nu am avut ocazia sa ma imprietenesc timpuriu nici cu vreun Zenit, nici cu vreun Smena sau Bronica, pur si simplu nu mi-au iesit in cale. Imi place insa sa ma gandesc la perioada asta ca la o perioada in care doar ne-am tatonat reciproc – fotografia si cu mine”, isi aminteste Rares Pulbere (foto).

In anul 2005, lucra ca programator la o firma din Brasov, iar veriga de legatura cu fotografia a fost un coleg pasionat de acest domeniu. El a fost cel care i-a recomandat si l-a convins sa fotografieze prima nunta. Recomandarea a fost insa privita cu reticenta, mai ales pentru ca, in viziunea sa, fotografia de nunta nu a avut un renume prea bun, nici in randul fotografilor, nici in randul consumatorilor de fotografie.

Abia dupa ce a luat parte la primul eveniment de acest fel si dupa ce a inceput sa citeasca documentatie si tutoriale de profil a realizat ca, in spatele cliseelor care caracterizeaza fotografia de nunta, exista mult potential nevalorificat.

In ceea ce priveste studiile in domeniu, Rares Pulbere declara ca, initial, majoritatea cunostintelor le-a dobandit singur, fiind ajutat si de formatia sa de programator, obisnuit sa fie autodidact si sa caute singur solutii la eventualele probleme.

Ulterior, a urmat cursurile de Arta fotografica din cadrul Scolii de Arte din Brasov, pe care a absolvit-o in 2008, si un workshop international la Venetia, sustinut de unul dintre cei mai influenti fotografi de nunti din lume, Yervant - experienta pe care o caracterizeaza ca fiind cea mai bogata din punctul de vedere al acumularii de cunostinte teoretice, dar si de relationare cu fotografi de nunti din toate colturile lumii.

„Tot in 2008 am decis sa renunt la informatica, la un job sigur, si sa ma aventurez in domeniul fotografiei. Mi-am conturat treptat un stil si am inceput sa imi impun propria viziune asupra evenimentului in sine. Am deja doi ani de cand sunt in acest business si nu regret nici o secunda alegerea facuta”, marturiseste Rares Pulbere.

Cei mai multi dintre clienti au apelat la serviciile sale prin intermediul blogului, care este si principalul sau canal de a-si prezenta munca. A preferat sa investeasca mai mult timp in popularizarea site-ului decat sa mearga la targurile de profil din tara deoarece considera ca, deocamdata, nu isi justifica pretul pentru ce ofera.

"Un alt procent mare de clienti vin din recomandari, fie de la fosti clienti, fie de la alti fotografi. Dupa ce esti contractat pentru o anumita data – de ce sa nu faci un bine unui alt fotograf de incredere despre care stii ca este cam pe acelasi nivel cu tine si ofera calitate si incredere", declara Rares Pulbere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri