Pronosticurile caselor de pariuri

Pronosticurile caselor de pariuriFie ca ne place sau nu, editia a 82-a a Premiilor Oscar sta sub semnul “Avatar”, un film despre care parerile managerilor intervievati de Wall-Street sunt impartite:

“Filmul a avut parte de ingredientele unui succes rasunator: multa tehnologie, asteptarile revenirii regizorului James Cameron” – Nicolae Ghergus, Confident Invest.

“Avatar nu mi-a placut, filmele de actiune combinate cu SF nu ma incanta deloc” – Sylvia Petre, Carol Parc.

“Un film care marcheaza o performanta tehnica si atat” – Sorin Psatta, BBDO Romania.

“Desi preia anumite idei prezentate partial in alte filme, detaliile surprinse fac ca filmul sa reprezinte un salt important in industria cinematografica” – Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust.

“Mi-a lasat senzatia unui nou inceput in cinematografie, o reinventare a experientei privitului” - Mugur Patrascu, iLeo.

“Dupa ce vedem acest film, avem senzatia ca oamenii reprezinta cea mai rea specie de pe Pamant”, Areti Georgilis, Civitas Global.

“Reprezinta un mare pas inainte din punct de vedere al realizarii unui film, imbinand tehnologia si jocul actorilor intr-un mod nemaivazut pana acum. Pe de alta parte, este si un film realmente frumos” - Corina Gonteanu, Cinema City.

"Avatar este un film realizat in mod spectaculos, care te impresioneaza. Ideea din film este insa foarte ciudata, futuristica dar nu te implica atat de mult cum o face, de exemplu, Star Wars" - Roxana Dumitru, Leo Burnett.


Potrivit caselor de pariuri, "The Hurt Locker" detine un usor avantaj in fata SF-ului "Avatar", avand o cota in jur de 1,85 sa fie declarat invingator la categoria Cel mai bun film al anului. Asta inseamna ca persoana care pariaza, de pilda, 10 euro pe aceasta pelicula va obtine un profit net de 8,5 euro in cazul in care "The Hurt Locker" primeste cea mai importanta distinctie a cinematografiei mondiale.

Cotele ca "Avatar" sa fie ales Cel mai bun film se inscriu, in majoritate, in intervalul 2-2,4, in ciuda popularitatii de care se bucura cea mai scumpa pelicula din istorie. Astfel, cine alege sa parieze 10 euro pe "Avatar", la o casa de pariuri unde filmul are cota 2, va castiga exact aceeasi suma in cazul in care productia lui James Cameron va primi cea mai ravnita statueta din industria filmului.

La categoria Cea mai buna actrita intr-un rol principal, Sandra Bullock (nominalizata pentru prestatia din "The Blind Side") este favorita sa castige primul Oscar din cariera, in opinia caselor de pariuri. Cotele sale se invart in jurul valorii de 1,6, in timp ce a doua favorita, Meryl Streep, are cota de 3 sau mai mare.

Oscarul pentru cel mai bun actor se va duce, aproape sigur, in vitrina lui Jeff Bridges, pentru rolul din "Crazy Heart", in conditiile in care casele de pariuri il crediteaza pe acesta cu cote de 1,16-1,18. Distanta lui Bridges fata de urmatorii actori nominalizati este una considerabila - Morgan Freeman are cote intre 15 si 21, iar George Clooney, intre 17 si 21.





Nicolae Ghergus, directorul general Confident Invest

Nicolae Ghergus, directorul general Confident InvestNicolae Ghergus (foto), directorul general Confident Invest, considera ca, la nivel de consumator, uneori nici nu exista criterii bine definite si ca majoritatea ne situam la nivelul perceptiei inconstiente, putand spune ca un film ''place'' sau ''nu place'', de multe ori chiar influentati de factori exteriori filmului, care tin de starea de spirit personala din momentul vizionarii.

De asemenea, Ghergus marturiseste ca nu se numara printre fanii Oscar-urilor si nici nu urmareste de regula decernarea premiilor. Este mai mult amatorul statisticilor si incearca sa analizeze post-decernare castigatorii de la cele mai importante categorii.

“Chiar si asa, nefiind un mare devorator de informatie virtuala, in general, nu ma las influentat de numarul premiilor obtinute, ci de calitatea acestora, asa incat apreciez mai mult premiul pentru cea mai buna regie sau cel mai bun actor decat pe cele din coada listei, asa cum, de altfel, gandesc si despre Oscaruri in contextul general al premiilor de film, acestea nefiind decat premiile supra-mediatizate ale industriei de film Hollywoodiene”, adauga Nicolae Ghergus.

Cu toate acestea, nu se considera un fanatic care sa faca eforturi disperate de a-si abate atentia de la tot ce este comercial si crede ca efortul selectiv in alegerea filmelor trebuie sa existe, insa la o limita similara celei pe care o aplicam shopping-ului in supermarket, astfel incat sa incercam sa nu ne pozitionam in ipostaza consumatorului de marketing care se simte apoi obligat sa rontaie si ambalajul, dar nici sa nu devenim sclavii analizelor calitative si cantitative in fata raftului.

Desi nu a vazut toate filmele nominalizate la Oscar, directorul general al Confident Invest este de parere ca actuala editie este sub semnul “Avatar” si considera ca filmul a avut parte de ingredientele unui succes rasunator: multa tehnologie, asteptarile revenirii regizorului James Cameron, crearea unei lumi si a unei limbi virtuale necesare infiintarii fanclub-urilor, care sa devina convergente la popularizarea continua a filmului.

Urmatorul film, ca numar de nominalizari, este ''The Hurt Locker'', iar Ghergus crede ca aparitia odata cu Avatar a ajutat foarte mult la nivel de perceptie, stiuta fiind relatia dintre Catherine Bigelow si James Cameron.

“Desi cu reale calitati regizorale, filmul nu mi s-a parut exceptional, m-am ridicat de exemplu ca sa pun popcorn la microunde si nu am avut senzatia ca am pierdut mare lucru. Apoi efortul de producator, regizor si scenariu al filmului este de apreciat pentru Catherine Bigelow, insa cred ca mai mult decat premiul de cel mai bun regizor ar fi o supraapreciere a acesteia din partea juriului”, adauga Nicolae Ghergus.

Un alt film pe care l-a analizat din perspectiva premiilor Oscar a fost ''Up in the Air'', despre care crede ca are un scenariu cu sanse, extrem de actual, referitor la crearea unei adevarate etici a concedierilor si la categoria oamenilor care ajung sa traiasca in avion. Pe de alta parte, considera ca regia filmului, de asta data, a fost buna in stilul clasic, insa nu iesita din comun, mai ales in contextul in care beneficiaza de aportul unui actor complet ca George Clooney.

“George Clooney, care, daca ar fi avut un alt rol decat unul din cele douazeci care i se potrivesc perfect si pe care le poate juca si tocmai sosit dintr-o excursie la Polul Nord, ar fi fost unul dintre marii favoriti la premiul pentru cel mai bun actor. Din pacate, desi un film bun, doar aportul unui singur actor si al scenariului nu este de regula suficient pentru a lua Oscarul pentru cel mai bun film”, subliniaza Nicolae Ghergus.

Favoritul sau la castigarea Oscar-ului pentru “Cel mai bun film” este insa “Inglorious Bastards”, despre care crede insa ca nu are sanse din motive ce tin de “politica” industriei cinematografice americane.

“Este o capodopera de fictiune marca Tarantino care mi-a amintit de filmul pe care l-am revazut de cele mai multe ori, atemporalul Pulp Fiction. Cred ca Tarantino este un regizor de efect, care nu isi face un scop din creatia proprie sau premiile ce pot fi castigate, ci din a tine consumatorul lipit de ecran, dar totusi un regizor de nisa, care ar trebui sa concureze poate cu Oliver Stone la un premiu decernat «nebunilor» de la Hollywood”.

Nicolae Ghergus considera insa ca Tarantino are sanse la castigarea premiului pentru “Cel mai bun regizor”, dar si sustinerea unui actor in rol secundar - Christof Walt – despre care crede ca l-a eclipsat pe Brad Pit si care are, in opinia sa, sanse foarte mari la premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar.

Sylvia Petre, CEO Carol Parc Hotel

Sylvia Petre, CEO Carol Parc HotelSylvia Petre, proprietara hotelului de tip boutique Carol Parc, marturiseste ca, in opinia sa, un film bun trebuie sa aiba in primul rand mesaj, insa acel mesaj sugerat, nu strigat, subtil, care sa o provoace sa il descopere.

“In ultimul timp, pentru ca viata a devenit foarte imprevizibila, obositoare sau usor de speriat, ma incanta in mod special filmele de comedie, acelea care nu sunt insa ridicole. Imi place sa rad si sa pot viziona cu copiii mei filmele. La cat de putin timp am pentru ei ei, acest aspect este foarte important pentru mine”, marturiseste Sylvia Petre.

In opinia sa, un film distins cu premiul Oscar nu este neaparat un film bun, insa considera ca este interesant sa compari ce iti place cu ce cred altii ca e bun. Un exemplu pe care ni-l da in acest sens este filmul “Le Concert”, regizat de Radu Mihaileanu, un film care i-a placut enorm si care nu a fost luat in calcul pentru Oscaruri.

Dintre filmele nominalizate in acest an la premiile Oscar nu a vazut decat “Avatar” si “Up in the Air”, asa ca ii este greu sa se pronunte cu privire la care ar trebui sa castige marele premiu.

“Avatar nu mi-a placut; filmele de actiune combinate cu SF nu ma incanta deloc. Up in the air a fost amuzant, putin superficial poate, dar bun de entertainment, cu cei doi actori principali foarte buni si o tema a vremii noastre: cat de mult timp avem sau nu si cum il impartim intre munca si viata privata”.

In ceea ce priveste castigatorul pentru Cel mai bun actor in rol principal, proprietara Carol Park Hotel il prefera pe George Clooney, insa, in privinta actritelor, ii este mai greu sa se decida intre Sandra Bullock si Meryl Streep.

Sorin Psatta, integrated communication director BBDO

Sorin Psatta, integrated communication director BBDOAtunci cand se gandeste la atuurile unui film bun, Sorin Psatta (foto), integrated communication director la BBDO Romania, marturiseste ca, probabil, consideratiile sale au o foarte mica in legatura cu criteriile utilizate in acordarea Oscarurilor, lucru care nici nu il deranjeaza prea tare.

“Pentru mine un film bun este acela care imi place. Si nu o spun ironic, pentru ca eu cred ca obtinerea fericirii este unul dintre motivele existentei noastre pe acest pamant”, adauga Psatta.

Mai mult decat atat, el crede ca, precum o carte, o melodie, o plimbare ori un prieten, un film bun te poate aduce mai aproape de starea aceea care te face sa intelegi de ce viata merita traita.

Desi ar vrea sa urmareasca in direct decernarea Premiilor Oscar, decalajul orar si programul incarcat de a doua zi il impiedica de multe ori, asa ca, de cele mai multe ori, afla rezultatele dimineata, de la radio.

In ceea ce priveste preferintele sale cu privire la castigatorii din 2010 a Premiilor, Psatta declara ca, la categoria “Cel mai bun film” mizeaza pe “Up in the air”, chiar daca nu a vazut decat sase dintre cele zece filme nominalizate in acest an.

“M-as bucura pentru Up in the air, a fost un film care mi-a dat senzatia ca-l traiesc, nu ca il vizionez, iar George Clooney a facut, cred, unul dintre cele mai bune roluri ale sale”.

I-a placut si filmul “A Serious Man” si considera ca fratii Coen sunt niste povestitori innascuti, insa spera sa nu ia Avatar marele premiu – “un film care marcheaza o performanta tehnica si atat”.

Cand vine vorba de cel mai bun regizor nominalizat in 2010 la Oscar, Psatta nu sta prea mult pe ganduri atunci cand spune ca Quentin Tarantino este preferatul sau.

“Quentin Tarantino, de la mare distanta, chiar daca Inglorious Basterds nu e cel mai bun film al sau. Tarantino continua sa ma fascineze prin determinarea cu care isi asuma fiecare film, el traieste intr-un univers personal, construit si condus dupa reguli proprii (de multe ori diferite de cele ale realitatii cotidiene), pe care il comunica prin fiecare nou film. Am mereu senzatia ca intre mine/spectator si el/creator exista o conventie, reciproc respectata de fiecare data”.

La categoria “Cel mai bun actor”, Sorin Psatta il prefera pe George Clooney, desi marturiseste ca nu a vazut inca peliculele Crazy Heart, iar Jeff Bridges, a.k.a. The “Big” Lebowski, este unul dintre actorii sai preferati.

Pe de alta parte, regreta ca nu a vazut nici unul dintre filmele care au dat actritele nominalizate la categoria “Cea mai buna actrita” si ca tot amana vizionarea filmului Julie and Julia, despre care a auzit doar lucruri bune. Cu toate acestea, preferatele lui in cursa pentru Oscar sunt Meryl Streep si Helen Mirren.

“Meryl Streep m-a cucerit de mult timp, odata cu Sophie’s Choice ori Out of Africa. De asemenea, o admir pe Helen Mirren - cu care m-am «intalnit» prima oara cu multa vreme in urma, cand am vazut, pe videocaseta, evident, Caligula -, pentru revenirea din ultimii ani, care a culminat cu Oscarul pentru rolul din The Queen”, completeaza Psatta.

Adrian Simionescu, manager Vienna Investment Trust

Adrian Simionescu, manager Vienna Investment TrustAdrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, se declara un pasionat al filmelor, iar atunci cand are timp liber se uita chiar si la zece filme la rand. Cu toate acestea, el nu considera ca Premiile Oscar reprezinta automat un etalon de calitate in cinematografie, chiar daca pot aduce o popularitate mai mare filmelor, in randul celor care il considera un criteriu de selectie atunci cand merg la cinematograf.

"Exista numeroase exemple de filme care au fost distinse cu unul sau mai multe premii Oscar, dar nu au avut succes de casa, si invers. Si in cinematografie exista interese, iar un element comun al filmelor nominalizate la Premiile Oscar, indiferent de an, este investitia foarte mare", adauga Simionescu.

Managerul Vienna Investment spune ca elementele care il atrag la un film sunt scenariul si ideile pe care le promoveaza. Acesta este si motivul pentru care filmul Avatar este preferatul lui in acest an atat pentru categoria Cel mai bun film, cat si pentru categoria Cel mai bun regizor, pentru James Cameron.

"Sunt subiectiv pentru ca imi plac in general filmele SF, dar apreciez si conceptele pe care le promoveaza. Desi preia anumite idei prezentate apartial in alte filme, cum ar fi viata pe alte planete, detaliile surprinse fac ca filmul sa reprezinte un salt important in industria cinematografica, astfel ca, din acest moment, Avatar va deveni un etalon pentru filmele SF", considera Adrian Simionescu.

La categoria Cel mai bun actor in rol principal, Simionescu il prefera pe Morgan Freeman, pentru rolul din Invictus, insa considera ca si George Clooney a facut un rol bun in Up in the Air. De asemenea, este de parere ca Sandra Bullock merita premiul pentru Cea mai buna actrita in rol principal pentru rolul din The Blind Side, insa o adauga pe lista preferatilor lui si pe Meryl Streep, nominalizata pentru rolul din filmul Julie and Julia.



Mugur Patrascu, managing partner iLeo

Mugur Patrascu, managing partner iLeoMugur Patrascu, managing partner la iLeo, spune ca, desi nu se pricepe la cinematografie, lucrurile care il impresioneaza la un film sunt inovatia, atmosfera si capacitatea acestuia de a avea un stil, o abordare unitara, o onestitate in livrarea mesajului: “daca e comedie sa nu isi doreasca sa fie altceva, daca e drama sa aiba o abordare originala”.

In ceea ce priveste preferatii managerului de la iLeo la castigarea premiilor, Avatar este primul pe lista preferintelor la categoria Cel mai bun film, chiar daca a vazut doar trei dintre peliculele nominalizate in acest an: “mi-a lasat senzatia unui nou inceput in cinematografie, o reinventare a experientei privitului”.

Mai mult decat atat, in viziunea sa, James Cameron, regizorul filmului Avatar, ar trebui sa iasa invingator la cetegoria Cel mai bun regizor, avand in vedere faptul ca regizeaza pentru a doua oara un film cu un impact atat de mare la public.

La categoriile Cel mai bun actor in rol principal si Cea mai buna actrita in rol principal, actorii preferati ai lui Mugur Patrascu sunt Jeremy Renner si Helen Mirren.

Areti Georgilis, regional manager Civitas Global Romania

Areti Georgilis, regional manager Civitas Global RomaniaAreti Georgilis (foto), manager regional Civitas Global Romania, declara, pentru Wall-Street, ca filmul sau preferat dintre cele nominalizate anul acesta la premiile Oscar la categoria Cel mai bun film este Avatar, intrucat prezinta o poveste interesanta, care aduce impreuna oamenii si fiintele unei alte civilizatii.

Mai mult decat atat, ea crede ca, felul in care James Cameron a ales sa prezinte aceasta poveste, ofera speranta ca, pe viitor, oamenii vor fi mai atenti la faptele lor si la felul in care acestea afecteaza mediul inconjurator.

“Dupa ce vedem acest film, avem senzatia ca oamenii reprezinta cea mai rea specie de pe Pamant”, adauga Areti Georgilis.

In plus, Areti Georgilis, considera ca filmul Avatar merita sa castige si premiul pentru Cel mai bun regizor deoarece James Cameron are un stil unic si complex, care il diferentiaza in randul celorlalti nominalizati la premiile Oscar in 2010.

In ceea ce priveste preferatii la categoria Cel mai bun actor in rol principal, managerul regional Civitas Golbal il alege pe Jeff Bridges, care, in opinia sa, are un rol impresionant in “Crazy Heart” - Bad Blake, un cantaret si compozitor alcoolic. “Bridges joaca atat de sincer incat sunt momente in care uiti ca este doar un actor care interpreteaza un rol”.

La categoria Cea mai buna actrita in rol principal, Areti Georgilis este de parere ca premiul ar trebui sa revina actritei Meryl Streep, intrucat rolul sau din Julie and Julia este minunat, unic si proaspat, dar si amuzant pentru cei care vizioneaza filmul.

“Ador felul in care s-a transformat in femeia casnica ce invata America cele mai sofisticate retete ale bucatariei frantuzesti. Prefer filmele bazate pe o poveste adevarata, iar aceasta poveste isi merita cu siguranta premiul”, completeaza Areti Georgilis.

Corina Gonteanu, director de marketing Cinema City

Corina Gonteanu, director de marketing Cinema CityCorina Goteanu(foto), directorul de marketing al Cinema City Romania, declara ca, desi nu a vazut toate filmele nominalizate in acest an la Premiile Oscar, o parte dintre ele nefiind inca lansate in Romania, filmul sau preferat dintre cele pe care le-a vazut pana acum este Avatar.

“Pare si alegerea cea mai evidenta, deoarece reprezinta un mare pas inainte din punct de vedere al realizarii unui film, imbinand tehnologia si jocul actorilor intr-un mod nemaivazut pana acum. Pe de alta parte, este si un film realmente frumos”, marturiseste Corina Gonteanu.

In ceea ce priveste nominalizatii la categoria Cel mai bun regizor, in preferintele sale se afla la egalitate Tarantino si James Cameron, deoarece considera ca amprenta lor personala este foarte evidenta in filmele care le poarta semnatura.

“In acelasi timp mi se pare ca James Cameron are momentan un registru mai larg, nu intotdeauna dramatic, nu intotdeauna liric, in timp ce la Tarantino regasesc anumite clisee regizorale de mai multe filme incoace”.

Dintre nominalizatii la categoria Cel mai bun actor, Corina Gonteanu il prefera pe Morgan Freeman, desi a vazut doar unul dintre cele cinci filme nominalizate, celelalte nefiind lansate inca pe piata din Romania. Pentru cea mai buna actrita nu se poate pronunta inca, insa marturiseste ca este curioasa in ceea ce priveste prestatia lui Gaborey Sidibe din filmul “Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire”, despre care a auzit numai lucruri bune.

Roxana Dumitru, managing director la Leo Burnett

Roxana Dumitru, managing director la Leo BurnettRoxana Dumitru(foto), managing director la Leo Burnett marturiseste ca este foarte subiectiva in aprecieri astfel ca, pentru ea, un film bun este acela care o emotioneaza, care o face sa se transpuna in pielea personajului principal si sa traiasca filmul cu toata fiinta, sa se implice in actiune si sa sufere de ceea ce "i se intampla".

Pasionata de filme, Roxana Dumitru priveste intotdeauna festivitatea de decernare a Premiilor Oscar in direct, iar in ceea ce priveste nominalizatii din acest an la Oscar, filmul ei preferat este Avatar, pentru castigarea trofeului la categoria Cel mai bun film.

"Avatar este un film realizat in mod spectaculos, care te impresioneaza. Ideea din film este insa foarte ciudata, futuristica dar nu te implica atat de mult cum o face, de exemplu, Star Wars", este de parere Roxana Dumitru.

La categoria Cel mai bun regizor il prefera pe James Cameron, regizorul filmului Avatar, despre care crede ca este meticulous, atent la detalii si care reuseste sa creeze suspans si tensiune.

In ceea ce priveste premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, preferata Roxanei Dumitru este Sandra Bullock, pentru rolul din The Blind Side - "a fost senzationala, a patruns atat de bine in pielea personajului incat parea ca apartine de acolo, de acea viata a ei" - iar George Clooney merita, in viziunea sa, premiul pentru cel mai bun actor in acest an, pentru Up in the Air - "mi se pare cel mai bun rol al sau dintotdeauna".