1 / 5

Piata Spa in Romania

Doar anul trecut au fost investiti 15-18 milioane de euro in proiecte noi in industria de spa locala. Totusi, este dificil de estimat valoarea pietei de profil, spune Liliana Paraipan (foto), proprietara Eden Spa si Mondo Spa - companie de consultanta si management specializata pe industriei spa.

De asemenea, in Bucuresti, nu exista inca un centru spa care sa se ridice la nivelul celor mai moderne din Europa, ci doar centre din hotelurile de cinci stele, de dimeniuni mult reduse si care sa satisfaca necesitati minore ale turismului de business, potrivit Irinei Petrescu, manager general al companiei de consulatanta si management in industria spa, Ecovital Spa Management.

“Nu este inca dezvoltat conceptul de spa pentru consumatorul roman, acest termen fiind cunoscut poate doar de 1 % dintre acestia. In plus, exista si o tendinta de standardizare din partea investitorilor si carente in partea de proiectare, ceea ce face ca asa zisul centru spa sa fie format dintr-un jacuzzi, o sauna si in cel mai fericit caz dintr-o piscina”, adauga Irina Petrescu.

La nivelul Romaniei sunt circa 30 de centre care respecta criteriile internationale ale unui centru spa, in sensul modern al cuvantului, potrivit Lilianei Paraipan.

Numarul centrelor care ofera proceduri si tratamente este mult mai mare, incluzand aici centrele balneo, pe care ea nu le considera insa centre spa. Bucurestiul numara aproximativ o treime din numarul total al centrelor din tara, circa 10 locatii intrunind criteriile pentru a fi introduse in categoria spa-urilor.

“De asemenea, exista multe centre de frumusete care se autodenumesc "spa", ceea ce nu este suficient pentru a fi incluse in aceasta categorie”, afirma Liliana Paraipan.

Centre inaugurate in ultimul an

- deschiderea celui mai mare centru spa din Romania: Neptun-Hotel Cocor;
- deschiderea unui Hotel Spa de dimensiuni mai reduse, la hotel Hilton din Sibiu;
- doua Aqua Day SPA-uri in zona Targul Mures: Acqua Rock SPA, cu o suprafata intre 400 si 500 metri patrati respectiv, Acqua Day SPA, cu suprafata de 350 metri patrati, in Business Center Targu Mures;
- deschiderea unui Hotel Spa in Cluj Napoca, de dimensiuni mici, aproximativ 150 metri patrati;
- deschiderea Pescariu SPA & Fitness Center Bucuresti, cu o suprafata de 150 metri patrati;



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri