Robert Rekkers isi petrece Pastele in Olanda

Robert Rekkers isi petrece Pastele in OlandaUnul dintre cei mai importanti bancheri din Romania, Robert C. Rekkers, director general al Bancii Transilvania, merge de Paste in Olanda, desi majoritatea timpului si-l petrece la Cluj, unde este sediul central al bancii.

Astfel, Robert Rekkers, un bancher de origine olandeza si cu o experienta bancara de 25 de ani, a ales sa profite de week-end-ul prelungit pentru a se intoarce acasa.

"Nu sunt in Romania in perioada sarbatorilor de Paste, din pacate. Am decis sa plec in strainatate, mai exact in Olanda, unde m-am si nascut", a declarat pentru Wall-Street Robert C. Rekkers.

Bancherul a adaugat ca nu are planuri speciale pentru aceasta perioada, sarbatorile de Paste nefiind atat de importante in Olanda.

Robert Rekkers s-a nascut in 1959 la Amersfort, Olanda, iar in 1984 a absolvit University of Business-Economics din Rotterdam si in 1985 a finalizat Facultatea de Drept tot din Rotterdam. Rekkers si-a inceput cariera bancara tot in 1985 si tot Olanda, in cadrul ABN Amro Bank, iar 14 ani mai tarziu zbura spre Romania. In 1999 a fost numit presedintele al ABN Amro Bank Romania, dar a ramas la aceasta institute doar pana in 2002, cand a decis sa devina director general al Bancii Transilvania, o banca cu capital majoritar romanesc.

La realizarea acestui articol au contribuit Paula Alexandrescu, Alina Apetrei, Liviu Florea, Roxana Grosu, Cristina Negraru, Sorina Negrila, Raluca Stefan, Ana Sabiescu si Alexandra Teodorescu.

Daniel Guzu face Pastele in natura, judetul Vrancea

Daniel Guzu face Pastele in natura, judetul VranceaOmul de afaceri Daniel Guzu, care detine producatorul de materiale de constructii Duraviz, cu afaceri anuale de 9 milioane de euro, isi petrece Pastele in natura, dovada fiind investiile pe care le-a facut in livezi si vita de vie.

“Imi place sa imi petrec cat mai mult timp in mijlocul naturii. De aceea am si investit in livezi si in vii, ca sa am mereu un motiv si un loc unde sa evadez. Pastele este un moment pe care il petrec in familie, iar anul acesta voi merge la ferma de la Tifesti (judetul Vrancea – n.red.)”, spune Daniel Guzu, cel care s-a remarcat in businessul romanesc prin crearea producatorului de lacuri si vopsele Fabryo Corporation (fostul Guzu Chim).

Pentru Guzu, Pastele reprezinta un moment in care isi aduce aminte ca trebuie sa fie mai bun, mai aproape de cei dragi. Prefera Pastele, si nu Craciunul, datorita forfotei specifice acestei perioada.

“Imi place forfota, nu starea de amorteala, deci categoric Pastele, nu Craciunul. Plus ca spiritual Pastele este un moment mai important, plin de incarcatura”, afirma Guzu.

Omul de afaceri nu se fereste sa mai intre in bucatarie din cand in cand, pentru a da o mana de ajutor la preparea mancarurilor “nu prea complicate”.

“Din pacate, mananc traditional si muncesc modern, asa ca bucatele intra in atributiile parintilor anul acesta. Cand timpul imi permite, intru putin si prin bucatarie, dar nu la mancaruri prea complicate. Imi place sa stau cat mai mult in aer liber la soare, sunt un om de vara daca pot spune asa. Pastele coincide cu venirea primaverii asa ca e mai aproape de sufletul meu”, mai spune Guzu.


Monica Tatoiu, in Franta de Paste

Monica Tatoiu, in Franta de PasteMonica Tatoiu, pana de curand director general al producatorului de cosmetice Oriflame Romania, va petrece si in acest an sarbatorile de Paste in statiunea franceza Val Thorens, alaturi de sotul si fiul sau, Victor.

“De ceva ani vacanta AISB unde invata Victoras, fiul meu, este legata de saptamana dinainte sau cea de dupa Paste. Mergem la Val Thorens, la un hotel din fata unei biserici unde slujbele sunt pentru toate confesiunile lumii. Franta este pentru mine leaganul spritualitatii crestine si de cate ori am nevoie de celebrare spirituala aleg Franta. Respectul pentru natura este echivalent cu respectul pentru creatia Lui. Din acesta perspective noi, romanii, avem o problema cu Creatorul”, spune Monica Tatoiu.

De pe masa de Paste nu vor lipsi insa ouale vopsite acasa in Joia Mare, respectiv pasca si dobos preparate in casa. Prima zi a Sarbatorilor Pascale va fi petrecuta si pe partia de schi.

“Mancarea de Paste trebuie sa difere de cea din alte zile ale anului prin incarcatura emotional educativa rezultata in procesul prepararii ei. Rosirea oualelor trebuie sa fie un prilej de comunicare de valori crestine catre cei tineri, trebuie sa fie incarcata de solemnitatea credintei. Nu cumpar produse de decorat masa de Paste, indeplinesc ritualuri prin care imi educ copilul in spiritul valorilor in care m-au crescut parintii mei”, declara Tatoiu.

Bugetul alocat acestei sarbatori este aproximativ 1.000 de euro de membru de familie. “Putin pentru mancare si mult pentru activitatile generatoare de zambet. Fara cadouri, dar cu multe pilde de viata pentru cei tineri. De regula, de Paste inauguram un echipament nou de schi, la reducere la final de sezon”, explica managerul.

Pentru aceasta, sarbatoarea de Paste reprezinta “inceputul unui nou ciclu care dureaza 12 luni”.

“Daca sunteti atenti incepand cu joia neagra, natura se linisteste, lumina lasa mai putine umbre, este ca atunci cand urci pe munte si te apropii de culme. Iti tii rasuflarea ca sa poti exploda in fata revelatiei ce ti se pregateste. Spre deosebire de Craciun care aduna familia in jurul seniorilor pastratori de pilde de intelepciune, Pastele este sarbatoarea smereniei, a exercitiului de putere suprema asupra teluricului, iertarea si iubirea dusmanului. Este cea mai grea sarcina, pe care daca o duci la indeplinire bonusul depaseste euforia bonusurile bancare din anii de boom”, crede Monica Tatoiu.

Ionut Negoita: Copii vor la Disneyland, iar dorinta lor e lege

Ionut Negoita: Copii vor la Disneyland, iar dorinta lor e legeOmul de afaceri Ionut Negoita (foto), proprietarul grupului de firme Pro Confort, isi va petrece sarbatorile pascale la Paris, intrucat cei doi copii ai sai si-au dorit sa mearga la Disneyland, iar daca in business e loc de negocieri, discutiile cu copiii decurg altfel.

„De Paste vom merge la Disneyland. Asta a fost dorinta copiilor, iar dorinta lor e lege. Vom pleca sambata si ne vom intoarce marti. Nu obisnuiesc sa lipsesc mult din Bucuresti in aceasta perioada”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Negoita.

Daca nu ar fi plecat la Paris, proprietarul Pro Confort ar fi ales sa mearga la munte, primavara fiind, dupa parerea sa, cel mai frumos anotimp pentru vacantele la munte. „De obicei, merg in zona Bran-Moeciu, pentru ca este mai multa liniste decat in statiunile de pe Valea Prahovei. Imi place sa merg si la Cheia, eu sunt din Moeciu, asa ca zona imi este familiara si am multe amintiri frumoase”, spune Negoita.

Amintirile legate de Pastele sarbatorit in copilarie sunt mai putine, seful Pro Confort spunand insa ca intotdeauna i-a placut carnea de miel si traditia oualelor vopsite. Pentru Ionut Negoita, cea mai frumoasa sarbatoare de Paste a fost in urma cu trei-patru ani, in Spania, unde a asistat la o sceneta cu invierea Mantuitorului.

Dintre Paste si Craciun, managerul spune ca prefera Craciunul, cand are mai multe zilele libere si se poate bucura de ninsoare.

„Categoric, invierea este un eveniment mai profund decat nasterea Domnului, insa pentru mine Craciunul si Revelionul inseamna mai mult timp liber, relaxare, precum si vremea bilanturilor”, declara proprietarul Pro Confort.

Cornelia Coman, ING Viata: Sarbatori Pascale in orasul natal

Cornelia Coman, ING Viata: Sarbatori Pascale in orasul natalIn plan profesional, Cornelia Coman, 35 de ani, este responsabila de afacerile de circa 130 de milioane de euro si de coordonarea celor cateva sute de angajati ai ING Asigurari de Viata, cea mai mare companie de pe piata locala de profil.

In plan personal, Cornelia Coman “administreaza” propria familie, alaturi de care planuieste sa-si petreaca Sarbatorile Pascale in Slobozia, orasul natal, in casa parintilor. “Daria, 6 ani, fiica mea, ne-a invitat acasa la parintii mei sa petrecem Pastele, ea fiind deja acolo de cateva zile. O sa merg cu sotul meu (Bogdan, 39) si cu mezinul familiei (Tudor, un an si jumatate) dupa ce-l iau de la socrii, la parintii mei in Slobozia, de unde probabil ne vom intoarce cu foarte multa mancare pe care mama o prepara pentru noi pentru ca eu nu gatesc de obicei, nu ma pricep si nici nu am timp de gospodarie”, spune tanarul manager.

In ceea ce priveste vacanta de Paste, Cornelia Coman spune ca anul acesta va incepe din Vinerea Mare. “Mi-am luat o zi libera, pentru a pune la punct ultimele detalii din noua casa. Ne-am mutat intr-o locuinta cu mai multe dormitoare, schimbare necesara odata cu venirea pe lume a lui Tudor. Dupa ce ne intoarcem de la parintii mei, duminica si luni ma voi odihini si imi voi astepta prietenii dornici sa vada noul apartament”, spunea ea.

“Cand nu muncesc orice moment de liniste imi place sa-l petrec cu familia, cu sotul si cu copii mei si de asemenea cu prietenii, parintii si socrii, de aceea nici nu gatesc, pentru ca vreau sa stau cu ei in fiecare clipa libera, insa imi place drobul, friptura de miel asezonata cu salata verde si ador mirosul de cozonac proaspat facut, cred ca e momentul de nostalgie maxima”, a mai detaliat Coman.

Cat despre bugetul familiei pentru aceasta perioada, Coman spune ca se indreapta in mare masura spre cei doi copii ai cuplului. “Sunt doua ocazii pe an, Craciunul si Pastele, pe care eu si sotul meu le folosim pentru a face mici atentii celor dragi, insa in mare parte cumparam jucarii si dulciuri pentru cei mici, de care ei sunt foarte incantati si de care nu cred ca se vor plictisi vreodata”, a incheiat Coman, adaugand ca si-a propus, vazand atat entuziasmul propriei fiice pentru arta culinara, dar si din dorinta de a perpetua traditiile familiei, sa invete sa gateasca.

Marius Ghenea, in Bucuresti

Marius Ghenea, in BucurestiPentru Marius Ghenea, presedintele FiT Distribution si cunoscut antreprenor, pe langa valoarea pur religioasa, Pastele reprezinta o traditie culturala foarte importanta.

In fiecare an, Ghenea petrece Sarbatorile Pascale in familie, la Bucuresti. Produsele specifice acestei sarbatori sunt pregatite pentru intreaga familie de catre parintii sai si ai sotiei sale.

“Pentru noi, perioada Sarbatorilor de Paste este una sfanta, in care ne aplecam ceva mai mult spre partea spirituala a vietii, catre familie, catre valorile morale, mai curand decat catre cele materiale”, spune el.

Iar pe langa valoarea pur religioasa a sarbatorii, Pastele este “pentru noi toti o traditie culturala foarte importanta, care trebuie pastrata si pentru copiii si nepotii nostri, iar aici atat familia, cat si scoala, au un rol foarte important.”

Cea mai frumoasa amintire legata de Sarbatorile Pascale pe care o are Marius Ghenea este faptul ca fiul sau a fost botezat, cu sapte ani in urma, in sfanta zi de Paste. “A fost o zi minunata, chiar si vremea a fost superba.”

Pentru aceasta perioada din an, Ghenea nu are un buget exagerat. Cel pe care il va aloca sarbatorii in 2010 este asemanator cu cel din anii trecuti, iar cea mai mare parte a sa este destinata unei mini-vacante.

“Dupa zilele de Paste, de cele mai multe ori, plecam si intr-o scurta vacanta in strainatate, ca sa ne reincarcam bateriile pentru urmatoarele luni, la vacanta de vara.”

Anul acesta, seful PCfun.ro impreuna cu familia sa a ales sa petreaca perioada de dupa Paste in Europa Centrala.




Simona Veteleanu, TravelBiz - Paste la Horezu

Simona Veteleanu, TravelBiz - Paste la HorezuDupa ce de curand s-a intors dintr-o tara exotica, Simona Veteleanu, proprietara agentiei de turism TravelBiz, a decis sa isi petreaca Pastele acasa, la Horezu. “Cred ca cel mai potrivit loc pentru petrecerea Sarbatorilor de Paste este acasa, cu familia, asa ca am decis sa ma duc la Horezu, zona foarte cautata de turisti in aceasta perioada”, a declarat Veteleanu.

Privitor la planurile pentru perioada Pastelui, Simona declara ca va merge la slujba de Inviere, la Manastirea Horezu, pentru ca masa de Paste sa fie luata un familie. “Probabil ca, duminca seara sau luni, vom merge si la o plimbare pe chelile Oltetului, cum obisnuim in fiecare an”, a mai spus proprietara agentiei de turism.

Orasul Horezu, situat in partea centrala a judetului Valcea (nordul Olteniei), se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din Romania. Din punct de vedere cultural, caracterul acestei zone este unul istoric, monahal, orientat catre activitati de artizanat specific romanesc, precum olaritul, tesaturile executate manual sau pictura religioasa.

Potrivit ANAT, numarul turistilor care vor petrece sarbatorile de Paste in destinatii interne va creste cu 5% in acest an, pana la aproape 75.000 de persoane, dar numarul celor care vor alege destinatii externe va scadea cu 50%, la 10-12.000 de persoane.

Destinatiile interne cele mai cautate sunt zonele montane sau cele in care se practica turism rural, precum Bran-Moieciu, Bucovina, Maramures sau nordul Olteniei.


Razvan Valceanu, BitDefender, merge la munte

Razvan Valceanu, BitDefender, merge la munteRazvan Valceanu, country manager al BitDefender, producator autohton de solutii de securitate IT la nivel mondial si cel mai important jucator pe piata locala, va petrece Pastele la munte, el obisnuind ca de sarbatori sa stea in tara alaturi de familie si prieteni.

“Anul acesta mergem la munte, in Romania, unde vom petrece cateva zile intr-o regiune in care se mai respecta traditiile de sarbatori. Am sa revin luni in Bucuresti, cat mai devreme, pentru specialitatile pe care le pregatesc parintii mei si pentru concursul de ciocnit oua rosii”, a declarat pentru Wall-Street Razvan Valceanu.

Daca unii prefera sarbatoarea Invierii Domnului, ori dimpotriva cea a nasterii Lui, managerul companiei de securitate IT nu face astfel de diferente, pentru el ambele evenimente reprezentand “ocazii de purificare, de bucurie, de a reflecta, de a petrece si sarbatori momente placute alaturi de cei dragi”.


Simona Ditescu, BCR Pensii - Acasa, alaturi de cei dragi

Simona Ditescu, BCR Pensii - Acasa, alaturi de cei dragiPentru Simona Ditescu (foto), director general al BCR Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, sarbatoarea Pastelui este o perioada a intalnirilor cu cei dragi, membrii familiei sau prietenii, cu care de obicei, in timpul anului, nu are timp sa iasa.

Simona Ditescu (33 de ani) spune ca de obicei nu pleaca din oras de Paste, preferand sa stea acasa sau sa mearga in vizita la parintii ei sau ai sotului. “De obicei stau acasa cu sotul si prietenii, nu obisnuiesc sa ies in afara tarii, iar in afara orasului ies foarte rar de Paste. De asemenea, eu si sotul mergem in vizita la parintii mei sau la socri. Pastele este pentru mine o sarbatoare importanta ca si cea de Craciun. Este un prilej de introspectie, de a te gandi la legatura cu divinitatea. Desi unii se gandesc mai des la aceste lucruri, Pastele este un prilej bun pentru toti in acest sens, iar atmosfera este una deosebita in contextul in care te intalnesti cu toti cei dragi tie”, spune Ditescu.

In ceea ce priveste preparatele culinare, Ditescu a mentionat ca nu prefera nimic anume, accentuand inca o data ca ceea ce conteaza este compania, astfel ca nici bugetul alocat de familie cumparaturilor nu creste considerabil in aceasta perioada. “Nu investesc foarte mult in alimente pentru aceasta sarbatoare. Nu ma ocup de gatit personal, de obicei se ocupa parintii sau bunicii pentru ca eu nu am timp, iar momentele de respiro de sarbatori le folosesc cat mai mult posibil pentru a sta cu familia si prietenii”, a mai spus Simona Ditescu.

Ea recunoaste ca totusi bugetul creste un pic in aceasta perioada pentru a cumpara pentru cei dragi mici daruri simbolice. “Nu am un buget anume alocat, daca vad ceva care imi place cumpar”, detaliaza managerul BCR Pensii.

Totodata, specialistul in pensii private admite ca-i place sa primeasca lucruri deosebite, in cazul carora pretul sa nu fie o problema pentru cel care-l daruieste. ”Imi place sa primesc cadouri ca oricarui om desigur, insa nu costisitoare ci mai mult obiecte simbolice si recreative de genul CD-urilor, cartilor sau poate si o bicicleta, dar asta intra la categoria lucrurilor mai scumpe. Cat despre ceea ce imi place sa ofer, sunt de obicei lucruri despre care stiu sigur ca i-ar placea persoanei respective, iar singurul regret este ca nu am mai mult timp sa-l aloc cautarilor de cadouri pentru cei apropiati”, a incheiat Ditescu.



Manuela Plapcianu isi petrece Pastele la poalele Pietrei Craiului

Manuela Plapcianu isi petrece Pastele la poalele Pietrei CraiuluiManuela Plapcianu conduce de mai bine de un an afacerea Artmark, cea mai mare casa de licitatii de arta din Romania, dupa ani buni in care a ocupat pozitii de top in banking, in institutii precum ABN Amro, Citibank sau Bancpost.

In acest an, CEO-ul Artmark isi va petrece scurta vacanta de Paste impreuna cu parintii, undeva "departe de lumea dezlantuita", la poalele Pietrei Craiului, dupa ce anul trecut a petrecut Sarbatorile Pascale acasa, cu copiii ”si cu o sete mare de normalitate”.

In ceea ce priveste obiceiurile specifice perioadei, ea declara ca nu are o lista de bucurii obligatorii, insa marturiseste ca se bucura de acest moment si se mira ca in fata oricarei taine.

”Am ragazul de a fi recunoscatoare pentru toate lucrurile mici sau mari care ma tin in viata. Ascult cu mult drag, de fiecare data altfel, Reqviemul lui Mozart si pagini simfonice din nesfarsitul Johan Sebastian Bach. Sarbatoresc ca din nou a venit primavara cu muguri, frunze si tamaioare, ascund daruri in gradina, prin locuri greu de imaginat, care de fiecare data sunt gasite si bucura oameni foarte frumosi si foarte dragi mie”, adauga Manuela Plapcianu.

Totodata, ea isi exprima regretul pentru faptul ca nu are ragazul sa simta cu adevarat venirea Pastelui si aproape ca sarbatoarea o ia prin surprindere de fiecare data. Totusi, isi gaseste timp sa pregateasca gradina, framanta aproape ritualic painea pentru masa de duminica, inroseste oua si lasa pentru ultima clipa darurille ce urmeaza sa le ofere celor dragi.

In ceea ce priveste suma pe care o va cheltui in acest an cu ocazia acestei sarbatori, Manuela Plapcianu considera ca, cel mai important de mentionat este cadoul pe care si-l va face in acest an: o pictura de Paul Neagu.