1 / 5

Scopul final este cresterea numarului de tranzactii pe piata

In acest context, Casa de Licitatii Artmark a lansat Indexul Artmark care se adreseaza investitorilor romani in cautare de noi variante de plasare a capitalului, traducerea, pe limba investitorului mai putin expus fenomenului artistic, a valorii de piata a unei lucrari de arta.

Indexul - un catalog al cotatiilor istorice si actuale ale artistilor tranzactionati in piata de arta - ofera si randamentele anuale ale artistilor romani.

“Indexul reprezinta o radiografie a tranzactiilor publice din ultimii 15 ani. In momentul in care un investitor se informeaza in legatura cu investitia pe care vrea sa o faca, are nevoie de repere, explica Manuela Plapcianu (foto), CEO Artmark, necesitatea acestui instrument pe piata artei din Romania.

Ea remarca faptul ca Romania era pana acum singura tara din Europa care nu punea la dispozitia potentialilor investitori un astfel de etalon menit sa ghideze investitorii in arta, cu atat mai mult cu cat arata, in urma unor calcule precise ca, in ultimii 15 ani, randamentul mediu anual al investitiilor in acest domeniu a fost de 27,04%.

“Este o cifra seducatoare pentru orice investitor, mai ales ca trecem printr-o perioada de transformari, printr-o perioada peste care criza financiara lasa urme si in ceea ce priveste instinctul firesc de a investi in produse clasice”, adauga CEO-ul Artmark.

In plus, ea considera ca piata a demonstrat ca, pe langa investitia in produse clasice precum actiuni sau imobiliare, exista si alte variante viabile, chiar daca investitiile erau vazute ca fiind primejdioase pentru cineva care dorea sa-si indrepte banii catre obiecte de arta, deoarece nu stia pe ce teren calca.

“Eu cred ca acesta este rolul acestui index, de a aduce mai aproape de investitori, piata de arta din Romania prin propunerea unor repere matematice cu privire la istoria tranzactiilor din ultimii 15 ani si dinamica pietei”.

Ideea lansarii indexului a venit cu mult timp in urma si apartine lui Alexandru Baldea, managing partner Artmark si, chiar daca datele au fost acumulate in timp, munca sustinuta pentru lansarea lui a inceput in urma cu un an.

“Investitia este greu de cuantificat. A fost o munca sisifica in alcatuirea si verificarea unei baze de date relevante. Am lucrat in acest sens cu toate casele de licitatii, dar am primit si ajutorul unor specialisti pe pietele de capital si matematici aplicate. A fost o initiativa extrem de variata si intensa, ca expertiza, timp si profunzime”, isi aminteste Manuela Plapcianu.

In acelasi timp, ea spune ca odata cu lansarea indexului, isi doreste ca investitorii, in general, sa considere investitia in arta drept o oportunitate naturala de diversificare a portofoliului de investitii. In plus, crede ca un efect pe termen lung va fi acela ca se va pune in circulatie un numar mai mare de opere de arta contemporana.

Scopul final este cresterea numarului de tranzactii pe piata si punerea in circulatie a operelor de arta, mai ales a celor contemporane la niste preturi care sa fie naturale pentru acei artisti”.

In curand, casa de licitatii va lansa trei indici, fiecare adresat unui segment anume din piata investitorilor:

Artmark Lichid – un portofoliu care sa cuprinda cel mai des tranzactionati 100 de artisti in ultimii 5 ani, un instrument adresat celor care doresc sa investeasca pe termen scurt, care va fi actualizat lunar.

Artmark Invest – portofoliul celor mai apreciati 100 de artisti, cu cele mai mari randamente in ultimii 5 ani, care va fi actualizat lunar.

Artmark Conservator - portofoliu cu cei mai consacrati 100 de artisti, care va fi actualizat anual.

“Incercam astfel sa relationam cu toate segmentele interesate de investitiile in arta si sa ii aducem mai aproape de acest domeniu nu numai pe cunoscatori si pe colectionari, dar si pe cei care descopera acum aceasta piata”, conchide Manuela Plapcianu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri