Octavian Radu, RTC Holding: Lasa grijile, incepe sa traiesti

Octavian Radu, RTC Holding: Lasa grijile, incepe sa traiestiCartea “How to Stop Worrying and Start Living”, scrisa de Dale Carnegies este recomandarea lui Octavian Radu (foto), proprietarul grupului de firme RTC Holding, pentru cititorii Wall-Street.

Cartea a aparut in limba romana la Curtea Veche, in 2008, cu titlul “Lasa grijile, incepe sa traiesti”, iar scopul ei este sa reafirme, sa ilustreze, sa scoata la lumina si sa glorifice o multime de adevaruri vechi si fundamentale si sa-i determine pe cititori sa le aplice.

Cartea mi-a fost recomandata de catre un bun prieten si reprezinta un veritabil suport moral in aceasta perioada dificila pe care o traversam”, declara Octavian Radu.

Manuela Plapcianu, Artmark: Fine Art and High Finance

Manuela Plapcianu, Artmark: Fine Art and High FinanceA doua recomandare de lectura pentru cititorii Wall-Street este cartea „Fine Art and High Finance”, scrisa de Clare McAndrew, la Editura Bloomberg, din New York si vine din partea Manuelei Plapcianu (foto), CEO al casei de licitatii Artmark.

Ea marturiseste ca, citind aceasta carte, putem realiza ca impletirea dintre frumusete si bani a fost si ramane intodeauna irezistibila.

„In spatele emotiei si a axiologiei artelor frumoase nu stau doar multe cifre ci si infinite oportunitati. Ecuationarea lucida a dimensiunii lucrative a investitiei in arta este pe cat de actuala pe atat de necesara. In acest sens, cred ca Fine Art and High Finance este o calauza sigura catre atingerea unor recorduri investitionale”, adauga CEO-ul Artmark.

In plus, ea spune ca nu intamplator a citit la inceputul acestui an „Fine Art and High Finance”, intrucat casa de licitatii pe care o conduce isi propune sa dezvolte si sa catalizeze piata de arta din Romania, inclusiv prin dezvoltarea unor instrumente specifice: Index de Arta, Indici de Arta si Fonduri de Investitie in Arta. Asadar o preocupa in mod natural evolutia pietei de arta internationale, experientele lucrative ori greselile generoase din alte piete.

„Fine Art and High Finance se inscrie in aceasta serie fiind direct legata de dorinta Artmark de a lansa un Fond de Investitie in Arta. Este un caz rar, cand o lectura aparent profesionala te acapareaza pe toate planurile, este o carte care se citeste pe nerasuflate, in care fie curioziatea fie mirarea fie nelinistea noilor perspective te tin intr-o gratioasa captivitate”, spune Manuela Plapcianu.

De asemenea, ea spune ca o recomanda din cel putin trei motive:

Personajele principale

Aceasta carte s-a nascut din contributia celor mai relevante voci din piata de arta internationala: Antony Browne, Presedintele BAMF (British Art Market Federation) si membru al board-ului TEFAF (European Fine Art Foundation) , Dr Rachel Cambell, cu un PhD in Risc Management, consultant pentru Emotional Assets Management & Research, Profesor la Universitatea Maastricht and Tilburg, Charles and Thomas , parteneri in cea mai importanta companie de Law Art, Jeremy Eckstein, pentru multa vreme, Seful Diviziei de Analiza si Cercetare de piata in Sotheby’s, Christian Fischer , CEO AXA Art Insurance Corporation si Presedinte al Art Resources Alliance (ARA), Suzanne Gyorgy, presedinte Citi Private Bank Art Advisory, Elizabeth von Hasburg- Presedinte Gurr Johns (cea mai importanta firma de consultanta si evaluare in domeniul artelor); John K Jacobs, fondatorul si presedintele Artex Fine Services; Dr Roman Kraussl, specializat in Investitii Alternative; Ralph E Lerner, cel mai stralucit avocat specializat in arta, autorul unei foarte premiate carti, un fel de biblie in domeniul artei ( The Guide for Collectors, Investors, Dealers and Artists), Rena Neville, una dintre cele mai eficiente consiliere juridice din Sotheby’s, Pierre Valentin, conducatorul uneia dintre cele mai importante companii specializate in taxe, fonduri de investitie in arta, tranzactii complexe etc, Randall Willette, fondatorul si managerul unei importante companii specializate in investitiii alternative si Wealth Management, fost Executive UBS Wealth Management in Art Banking si nu numai.

Stilul narativ, esentializarea principalelor repere din piata de arta internationala

Este o radiografie alerta de o comprehensibilitate rara, care deschide noi perspective, atat pentru dependentii de arta, cat si pentru impatimitii interesati in varii investitii financiare.

Datorita ”aha-urilor” ce se aduna natural din paginile carti

Fie ca este vorba despre evaluarea si aprecierea operei de arta, fie cand se analizeaza opera de arta din perspectiva unei garantii de creditare mai sigure decat multe altele, fie evolutia fondurilor de investitii, securitizarii, taxelor ori asigurarilor in piata de arta, pana la piata neagra a artei internationale.


Marius Ghenea, FIT Distribution: The Tipping Point

Marius Ghenea, FIT Distribution: The Tipping PointDupa numeroase recenzii publicate intr-o sectiune speciala de pe blogul personal, Marius Ghenea (foto), presedintele FIT Distribution, recomanda cititorilor Wall-Street o lectura pe care o considera esentiala pentru orice specialist in marketing sau manager care vrea sa ajunga departe.

„O carte admirabila pe care o recomand cititorilor Wall-Street este The Tipping Point, de Malcolm Gladwell. Gladwell a scris recent si o alta carte remarcabila, Outliers (tradusa in romana sub titlul de "Exceptionalii") in care, ca si in Tipping Point, cercetarea sociologica ampla pe domenii dintre cele mai variate devine o baza solida pentru analiza unor concepte majore de business”, declara presedintele FIT Distribution.

Mai mult decat atat, Marius Ghenea spune ca autorul incearca sa explice cititorilor ce anume declanseaza diverse "epidemii sociale" (multe dintre ele stand la baza succesului pe piata a unor produse si brand-uri) si care sunt factorii de propagare pentru ele. Momentul de "tipping" este cel in care multiplicarea efectului este exponentiala, exact ca in cazul raspandirii unei boli epidemice (de aceasta data e vorba de "epidemii benigne" in cea mai mare parte).

Cartea prezinta in plus si o noua perspectiva asupra celor 6 grade de separatie, care va fi interesanta atat pentru cei care nu cunosc inca acest concept, cat si pentru cei care l-au vazut in alte abordari sociologice.

Am citit-o cu cativa ani in urma si prima impresie puternica legata de aceasta carte este una cu tenta istorica, deoarece inceputul cartii este legat de povestea eroului american Paul Revere care a reusit sa avertizeze de unul singur o mare parte din luptatorii americani pentru independenta cu privire la venirea trupelor engleze. Mi-a lasat o puternica impresie cu atat mai mult cu cat fusesem la Boston cu putin timp inainte de citirea cartii si multe dintre legendele inceputului razboiului de independenta american erau prezentate in culori foarte vii acolo, dar niciodata dintr-o perspectiva de analiza sociologica”.

In plus, a constatat astfel ca, uneori, chiar si o carte de business sau de analize sociologice, poate fi captivanta, in ciuda conceptiei comune legata de cartile de business, anume ca sunt aride sau chiar plictisitoare.


Mihai Ceciu, Horologivm: La portile moscheii

Mihai Ceciu, Horologivm: La portile moscheiiMihai Ceciu (foto), proprietar Horologivm si reprezentant oficial Maurice Lacroix in Romania, recomanda ultima carte citita, "La portile moscheii", de Kader Abdolah, pe care a perceput-o ca pe o initiere in profunzimea conflictelor religioase, culturale, politice si economice din Orientul Mijlociu.

Este o farama de istorie moderna, la care nu ai acces din manualele de istorie sau alte documente si statistici fade. Cartea ofera o imagine miscatoare asupra diversitatii umane si asupra unora dintre caracterele suficient de putenice pentru a schimba cursul istoriei”, spune Mihai Ceciu.

De asemenea el adauga ca, citind aceasta carte am putea trage invataturi cu privire la ceea ce inseamna respect si intelegere pentru un popor, sau chiar, in mod mai practic, am putea fi suficient de intrigati incat sa planificam o vizita intr-o astfel de tara pentru a experimenta si tangential o mica parte din cultura.

In plus Ceciu spune ca sentimentele pe care i le-a trezit aceasta carte tin de dorinta ca in situatii asemanatoare sa poata lua decizii la fel de putenice si laudabile ca si anumite personaje din romanul "La portile moscheii" .

Desi a fost o lectura in vacanta, nu a ramas in nici un caz doar atat si ma bucur ca, la randul meu, am ascultat recomandarea pe care am primit-o cu privire la aceasta carte”, conchide Mihai Ceciu.

Andreea Ionescu, ConsultWare: Design Yourself

Andreea Ionescu, ConsultWare: Design YourselfEditura Publica a lansat in piata o seama de titluri foarte interesante in aceasta vara, dar nici cele mai vechi nu sunt de trecut cu vederea. Cu toate acestea, pentru perioada de vacanta, „timp in care iti scoti afacerile din minte si incerci sa revii la tine si la cei dragi”, Andreea Ionescu (foto), proprietara ConsultWare, recomanda „Design Yourself”, de Karim Rashid.

„E foarte interesant sa vezi cum scrie Karim Rashid, dupa ce ai vazut ce obiecte a conceput. Acest extraordinar designer a ajuns, pe calea profesiei, la concluzii similare cu ale invataturilor sufi sau budiste despre perfectiunea personala”, adauga Andreea Ionescu.

Mai mult decat atat, ea considera ca aceasta carte nu te invata, ci iti propune cai spre redobandirea armoniei, iar intr-un mediu care ne asalteaza zilnic cu disonante, este important sa ne gasim clipa de liniste, de reconectare cu noi insine si de regandire a traseului sinuos pe care il parcurgem.

„Ca pe majoritatea cartilor de business pe care le publica Publica, am citit cartea asta imediat dupa aparitie. Am facut-o cadou de Craciun echipei pe care o conduceam la acea vreme. Am daruit-o prietenilor care aveau, evident, nevoie de ea si, in fine, m-a ajutat sa-mi conturez consultanta de brand personal. E o carte scrisa cu sufletul, in care sa iti bucuri privirea si care sa iti ramana in inima”, conchide proprietara ConsultWare.