Incalzire pe gaze sau pe curent?

Incalzire pe gaze sau pe curent?Exista si variante de incalzire mai ieftine decat gazele, insa ele fie nu sunt la fel de practice fie cer investitii initiale masive. Totusi, gazul este pe termen mediu cea mai proasta alegere, mai proasta chiar decat incalzirea electrica.

La preturile practicate acum, gazul este de doua ori mai ieftin decat curentul. Mai exact, un kwh de gaze (aprox. 1/10 metri cubi) costa 10 bani, in vreme ce un kwh de electricitate costa, noaptea, 20 de bani, scrie Riscograma.

Pretul gazelor va tot creste. Consumatorii individuali platesc acum cam 300 de dolari pe mia de metri cubi „din productia interna”. Importurile cu care este completat necesarul costa 500 de dolari mia de metri cubi, plus transport.

Abia acum incepe ieftinirea creditului

Abia acum incepe ieftinirea credituluiSe intampla ceva ciudat pe piata banilor. Dupa un mileniu de absenta statul roman se imprumuta bine. Din ce in ce mai bine. Pentru prima data bancile de la noi au fost de acord sa dea bani ministerului de finante la o dobanda mai mica decat referinta BNR. Este drept ca termenele sunt scurte si ca este probabil ca, peste sase luni, dobanda de referinta sa fie mai mica de 5,2% la cat a primit statul credit in lei, informeaza Biziday.

La o zi dupa aceasta ciudata intamplare, acelasi minister de finante a redeschis buzunarul din Statele Unite, acolo unde si-a propus sa ia dolari pe termen mai lung. Foarte probabil decizia de a-si face suma cu dolari pe anul acesta a fost sugerata de expertii de la BNR, caci dolarul a intrat pe o tendinta de scadere fata de euro.

Salarii versus productivitate

Salarii versus productivitateUna dintre principalele probleme cu care se confruntau companiile romanesti inainte de criza era faptul ca ritmul de crestere a salariilor era constant mai mare decat cresterile de productivitate, situatie care ducea inevitabil la pierderi de competitivitate, precizeaza BusinessDay.

Astfel, in perioada 2003-2008, in sectorul industrial, salariile au crescut cu circa 210%, in timp ce productivitatea muncii nu a crescut decat cu 62%, iar preturile productiei industriale cu doar 75%, ceea ce inseamna ca angajatorii au suportat cea mai mare parte a cresterii salariilor, fara ca aceasta crestere sa fie transmisa mai departe clientilor.

Trebuie sa iasa Grecia din zona euro?

Trebuie sa iasa Grecia din zona euro?In ultimele luni s-a vazut cum Europa incearca sa evite intrarea in faliment a Greciei. Intrebarea pe care si-o pune multa lume este de ce face zona euro atatea eforturi ca sa impiedice acest lucru.

Raspunsul este destul de simplu.Spania si Italia. Daca Grecia intra in incapacitate de plata intr-un mod dezorganizat, ea va fi urmata imediat de Portugalia si Irlanda.

Acest lucru va duce la un efect de contagiune ce va determina caderea celorlalte state afectate de criza datoriilor una dupa alta, scrie pe blogul sau Antonis Ioannides.

Link-uri diverse

Link-uri diverseIn care parte a Europei se va sparge urmatorul bubble imobiliar? In tarile care nu si-au lasat monedele sa se aprecieze in fata influxului de bani ieftini, bineinteles, ci au validat expansiunea monetara globala cu propria expansiune a creditului, scrie pe Logec.ro.

Mankiw vs. Rothbard in ceea ce priveste reforma fiscala in SUA. Dar in Romania cu cine sa-l comparam pe Rothbard? Sau, for that matter, pe Mankiw? Cu Ionut Dumitru, presedintele Consiliului fiscal? Ar fi de acord Ionut Dumitru cu scaderea impozitarii? Ma tem ca nu. Deci nu avem element de comparatie.

Suntem exceptionali.Ziarele mai castiga acum din publicitate cat castigau in 1950