Despre recentele privatizari, dincolo de problema presedintelui-investitor

Despre recentele privatizari, dincolo de problema presedintelui-investitorIn ultima vreme e discuta intens despre privatizarea exploatarii aurului si cuprului. In poll-position-ul ideilor vehiculate se afla cea potrivit careia ar trebui ca statul sa fie mai grijuliu cu avutia natiunii; ca el sa selecteze mai atent investitorii carora le vinde dreptul de exploatare a resurselor subsolului (cazul Petrom este, de asemenea, amintit mai mereu); ca eventual, sa nu mai vanda nimic, pentru ca, nu-i asa, conjunctura pietei este de asa natura incat am putea incasa noi profitul rezultat din exploatare in loc sa-l instrainam, precizeaza Bogdan Glavan.

In aceasta dezbatere presedintele apare si da indicatii agentiilor statului despre cui sa vanda si cat de repede. Ceea ce toarna gaz pe foc si infierbanta mai mult discutia, pana la punctul in care nu prea mai reusim sa vedem care este de fapt miza politicii publice.

Cele sapte bande de hoti care au facut a doua nationalizare

Cele sapte bande de hoti care au facut a doua nationalizareBazaconia de a restitui doar 15% din valoarea proprietatilor talharite de comunisti e doar cel mai recent episod dintr-o talharie care nu se mai termina de 65 de ani. Pana in 1989, macar lucrurile erau simple: proprietatile au fost confiscate pentru a deveni “bunuri ale intregului popor”. Desigur, prin reprezentantii sai, noteaza Riscograma.

Dupa, lucrurile s-au complicat iar beneficiarii s-au inmultit, iar proprietarii au ramas tot la coada listei. Iata cine a castigat de pe urma celei de-a doua nationalizari.

Anul 2012 incepe bine: in primele doua luni, numarul angajatilor din sectorul privat a crescut

Anul 2012 incepe bine: in primele doua luni, numarul angajatilor din sectorul privat a crescutPotrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul lunii februarie, numarul angajatilor declarati de angajatori a ajuns la 4.229.700, in crestere cu 57.600 fata de sfarsitul anului trecut, si cu 133.200 fata de februarie 2011. Aceste date nu includ persoanele care lucreaza in companiile cu mai putin de 4 angajati (circa 350-400.000 de persoane), si nici angajatii din Aparare si asimilati acestora (~250.000 de persoane).

In sectorul privat, numarul angajatilor a crescut cu 59.700 in primele doua luni din acest an, si cu 172.000 in ultimele 12 luni, ajungand astfel la 3.332.000 persoane, informeaza BusinessDay

Pana la urma ce s-a schimbat?

Pana la urma ce s-a schimbat?Dupa 4-5 ani de criza, datorata exploziei produselor subprime, sa tragem o liniuta in buna traditie a lui Adrian Mutu si sa socotim:

S-au redus produsele derivative, frumos ambalate dar care ticaie? O scurta privire asupra cifrelor ne arata ca nu prea, scrie Dan Popa.


Inca din 2008, de la summitul G20 din Washington, aceste produse derivate au fost considerate ca fiind una din cauzele crizei, de fiecare data oficialii G20 propunandu-si sa “curete” piata derivativelor. Punct ochit, punct ratat.