Costi Mocanu, Voyo: Marea provocarea pe video la cerere va fi cand va intra un jucator international

Costi Mocanu, Voyo: Marea provocarea pe video la cerere va fi cand va intra un jucator international

Costi Mocanu, managerul platformei de continut video cu plata Voyo:

"Cred ca nu ne putem astepta anul viitor la schimbari spectaculoase. Marea provocare in zona de video la cerere va fi cand un jucator mare va cuteza sa aterizeze aici. Dar asta in urmatorii cinci ani, nu mai devreme, pentru ca sunt alte piete mai interesante decat ale noastre.

Cand am lansat Voyo, ne-am asigurat ca utilizatorii pot plati prin toate platformele posibile. In Cehia am lansat un media player care se numeste Voyo player si pe care probabil il vom aduce si in Romania. Practic, este o optiune care iti transforma televizorul care nu este smart in unul care este inteligent, adica ii ofera acces la Voyo.

Eu cred foarte mult in produsele originale. Daca va uitati la cifrele mari de abonamente pe care Netflix le-a inregistrat, acestea au venit din continut original, de la House of Cards.

Un episod din Las Fierbinti isi pierde din interes dupa vreo 2 zile de la momentul la care este difuzat la televiziune. Insa, serialul nu este un carlig pentru decizia de abonare.

Decizia de abonare este data mai degraba de evenimentele care se intampla o data si, de aceea, sportul este atat de important si atat de scump. Noi am avut o astfel de experienta anul trecut, dar nu pentru un eveniment de fotbal, cand s-au inregistrat 5.000 de abonati noi intr-o zi. Ca multi dintre ei au apelat la acesta democratie din domeniu si a doua zis au trimis un SMS si au spus stop este altceva.

Principala cale de combatere a pirateriei este la indemana noastra, dar este conditionata de bugete. Pentru ca rata piratei va fi mai mica cand vom fi pregatiti sa dam un contibut mai bun decat cel de azi, atunci va fi altfel.

Stiu cum arata Netflix, Hulu- au aplicatii absolut spectaculoase- dar daca frunzaresti titlurile, nu sunt nici pe de parte cele de calibrul de pe celebrele site-uri haiducesti de la noi."

Cristina Sava, Kanal D: Vrem sa investim in continut pentru online care sa fie preluat pe TV

Cristina Sava, Kanal D: Vrem sa investim in continut pentru online care sa fie preluat pe TV

Cristina Sava, director de marketing Kanal D:

"Teama oamenilor de televiziune este ca audienta de pe TV se va muta pe online, lucru care nu s-a intamplat. TV si online-ul sunt complementare si constatam ca cei din TV vin spre online si vor o prezenta cat mai mare si in domeniul digital.

Insa, daca in televiziune vorbim de un reach mare, pe online, argumentul principal este relevanta. Suntem intr-un moment in care povestea conteaza, iar online-ul poate sa iti aduca consumatori pe tv.

Luam in considerare digitalul tot mai mult, intr-adevar televiziunea este core business si investitia se concentreaza pe TV. Dar, in urma cu un an, am lansat Wowbiz.ro si acum stam foarte bine in cifre si vrem sa investim in continut dedicat pentru online. Continut pentru online, care sa fie preluat pe televiziune."

Dragos Stanca: Generatia natural born digital va considera televizorul doar o tableta care este atarnata de perete

Dragos Stanca, managing partner Thinkdigital Romania:

"Cred ca generatia „natural born digital” va considera televizorul doar o tableta mai mare care este atarnata pe perete.

Jucatorii locali vor sa creasca piata si sa invete utilizatorii de internet sa nu mai foloseasca continut piratat. Insa pentru ca site-urile care ofera continut piratat este nevoie ca niste oameni sa mearga putin pe la puscarie si astfel aceasta zona se va reglementa. Sa nu uitam ca in primele zece site-uri in SATI sunt 2 site-uri care ofera continut piratat.

Anul viitor este nevoie de consolidarea publisherilor locali in fata jucatorilor precum Facebook sau Google ori a celor aparent locali, precum Time Warner.

In 5-7 ani, in momentul in care vor fi suficiente smart TV-uri in piata vom asista la o schimbare de distributie a continutului. Cred ca platformele de video la cerere sunt un suport mai bun pentru televiziune decat satelitul si cablul, si doar televiziunile care vor avea viziunea corecta vor avea de castigat."

Adrian Botan: Sa muti in online consumul de TV este o canibalizare

Adrian Botan: Sa muti in online consumul de TV este o canibalizare

Adrian Botan, VP creative excellence in cadrul McCann Worldgroup pentru zona Europei Centrale si de Est:

"Clientii sunt mai deschisi catre adoptia inovatiei decat crede lumea. Noi avem cateva exemple de clienti care fac aproape exclusiv online. De exemplu, ROM are cate o campanie media clasica pe an, dar sunt cateva campanii care pornesc exclusiv din online.

De ce trebuie sa fii pe Facebook? Pentru ca investitia este mai mica si implicarea oamenilor este mai mare. De exemplu, in cazul Vodafone si al campaniei Ghita Ciobanul, aceasta a atins peste 3 milioane de persoane, adica in jur de jumatate dintre utilizatorii romani de Facebook.

Dar in SUA, Twitter da masura unui show TV. Twitter este un serviciu care este imediat, iti da posibilitatea sa faci totul in timp real. Noi am avut o campanie cu Coca Cola pe Twitter si am crescut intr-o luna cu 15% numarul de utilizatori ai Twitter. Eu cred ca daca o televiziune ar lua si ar face conturi de Twitter pentru o emisiune importanta, ma gandesc ca daca Cola-Cola poate creste cu 15% intr-o luna, ei ar creste foarte mult numarul de utilizatori.

Oamenii din companiile de media cred ca ei concureaza cu Google si Twitter. Dar, daca te uiti la bugetele de marketing, foarte mult se duce acum catre in-store, in zone care sunt mai masurabile si este mult mai clar impactul.

Sa muti in online consumul de TV, intr-un mediu care inca nu este monetizabil, este o canibalizare.

Sper ca in 2014 sa fie mai muta convergenta si integrare intre canale. Nu cred ca trebuie sa ne risipim continutul pe alte platforme, este greu sa monetizezi video in online si se vede treaba ca numai Netflix reuseste. Hulu are probleme, la fel, nu stiu cat bani fac NBC si ABC. Cred ca ar trebui sa fie mai multa colaborare intre competitori si furnizori."

Bogdan Prajisteanu: In cel mai bun caz, investitiile in 2014 vor fi la nivelul lui 2013

Bogdan Prajisteanu: In cel mai bun caz, investitiile in 2014 vor fi la nivelul lui 2013

Bogdan Prajisteanu, expert media:

"Contextul actual este subred si, chiar daca sunt cateva lucruri macroeconomice pozitive, investitiile in publicitate vor fi cu frana trasa in conditiilel in care consumul nu isi revine. In cel mai bun caz vor fi la nivelul lui 2013, insa alegerile prezidentiale ar putea schimba ceva.

Cred ca digitalul va creste in 2014 datorita continutului video care se va orienta catre online.

Investitiile in publicitate pe TV vor scadea usor anul viitor, dar preturile nu se vor micsora, ci vor creste pentru ca nevoia de a crea impact in mintea consumatorului se face doar prin televiziune azi.

Televiziunea se schimba foarte tare si toata lumea migreaza catre al doilea sau al treilea ecran.

Mai sunt pasi de facut pentru a creste investitiile in online, nu exista suficienta masurare si integrare pe online, adica integrare intre audientele de TV si online. Pe masura ce mediile digitale vor fi integrate cu celelalte medii, cred ca si magnitudinea va fi tot mai mare.

Campania Ghita Ciobanul este doar un mic cutremur, dar trebuie sa fie mai multe seisme similare sa se produca valul cel mare."

Augustin Roman: Piata din Romania nu permite foarte multa inovatie pentru ca bugetele sunt mici

Augustin Roman: Piata din Romania nu permite foarte multa inovatie pentru ca bugetele sunt mici

Augustin Roman, head of digital in cadrul Antena TV Group:

"Piata din Romania nu permite foarte multa inovatie, pentru ca bugetele sunt mici.

Twitter este un canal care nu multumeste clientii.

Cand ne-am hotarat sa facem Antena Play, un furnizor extern ne-a cerut 1,5 milioane de euro pentru a construi platforma. Noi am decis sa o facem inhouse.

Strategia noastra de continut pentru 2014 se va concentra pe cei care sunt obisnuti sa consume video pe tablete si telefoane si pe zona de copii.

La finele anului viitor, vom vorbi despre mobile, 80% din conferinta va fi despre mobile."

Catalin Clemente, Seenow: In 5-7 ani toata lumea va consuma video la cerere pe terminale mobile

Catalin Clemente, Seenow: In 5-7 ani toata lumea va consuma video la cerere pe terminale mobile

Catalin Clemente, director de marketing Seenow:

"Prime-time-ul in online este total diferit de cel pe televiziune, adica este pana in ora 6 dupa-amiaza, cand e lumea la birou.

Noi de la inceput am decis sa iesim pe cat mai multe ecrane deodata, am iesit pe televiziune, am incercat sa luptam cu hard-diskul din sufrageria oamenilor, adica cu DVD-urile. Si acum creste consumul din sufragerie de televiziune online.

In 2014 va continua sa se mareasca adoptia de de smartphone-uri si tablete, iar in 5-7 ani toata lumea va consuma video la cerere pe terminale mobile."

Sursa foto: https://www.facebook.com/FutureOfMedia.ro