eMAG

eMAG

Radu Apostolescu, Bogdan Vlad si Dan Teodosescu au pus bazele eMAG in anul 2001, magazin de comert electronic ce a incheiat anul trecut cu afaceri de 188 milioane de euro si cu o tinta de peste 260 milioane de euro pentru acest an. Retailerul s-a extins pe doua piete regionale in acest an, respectiv Ungaria si Bulgaria.

Emag este in acelasi timp o companie germana, fondata in anul 1867, specializata in productia de strunguri. In 2012, compania a demarat constructia unei fabrici in China.

Dedeman

Dedeman

Dedeman este cel mai mare retailer roman de DIY, cu afaceri care au depasit anul trecut pragul de 600 de milioane de euro. Compania, detinuta de fratii Dragos si Adrian Paval, numara circa 7.000 de salariati si are un numar de aproximativ 40 de magazine pe intreg teritoriul tarii. Dedeman si-a anuntat recent intentia de a intra si pe piata din Republica Moldova.

Dedeman Group

Sursa foto: Dedeman Group

Dedeman este si numele unui puternic grup din industria turismului din Turcia. Dedeman Group este detinut de familia Dedeman si reprezinta in prezent 15 hoteluri deschise in Turcia si Uzbekistan. Pana in anul 2023 investitorii intentioneaza sa atinga un numar de 42 de hoteluri cu o capacitate de cazare de circa 6 milioane de turisti. In acest moment, in hotelurile Dedeman pot fi cazati anual 1 milion de turisti.

Sursa foto: Dedeman, MediafaxFoto

Transavia

Transavia

Transavia produce in prezent peste 55.000 de tone de carne de pui in facilitatile pe care le detine in Alba, Sibiu, Brasov, Harghita si Cluj. Grupul mai detine doua ferme vegetale la Spring (jud. Alba) si la Rediu (jud. Cluj), 15 ferme de crestere pui de carne, doua ferme de reproductie, doua statii de incubatie si doua abatoare la Alba si Brasov. In fiecare an compania creste 25 milioane de pui si incubeaza 30 de milioane de oua. Anul trecut grupul condus de Ioan Popa a inregistrat o cifra de afaceri de 135 de milioane de euro si un profit de 13 milioane de euro.

Transavia Airlines

Numele Transavia este legat insa si de denumirea unei companii aeriene low-cost din Olanda, care opereaza zboruri catre destinatii de vacanta din Europa si Mediterana. Transavia Airlines detine 40% din actiunile companiei franceze Transavia France, restul apartinand Air France. In 2013 compania a transportat 6,5 milioane de calatori cu o flota de 31 de aeronave. Transavia are 1.655 de angajati.

Altex

Altex

Altex, companie infiintata de Dan Ostahie, ramane lider pe piata de comert electroIT, mare parte din veniturile companiei fiind generate insa offline. Altex si-a relansat insa anul trecut website-ul, in incercarea de a creste volumul vanzarilor in acest mediu. Compania a generat in 2013 afaceri de 258,4 mil. euro la un profit net de 31.500 euro, in scadere puternica de la 2,8 milioane de euro cu un an inainte.

Altex Computers&Electronics

Sursa foto: Brucemalone.com

Altex este si numele unui furnizor de echipamente IT din Texas, lansat pe piata in anul 1980. De la o singura locatie, in San Antonio, Texas, in prezent reteaua grupului american cuprinde noua locatii care deservesc piata locala, dar si un centru online de unde consumatori din intreaga lume pot comanda produse IT. Compania are 165 de angajati.

Sursa foto: Altex, MediafaxFoto

Agricola

Agricola

Agricola Bacau este unul dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania, cu afaceri de 133 mil. euro la nivelul anului trecut. Grupul este controlat de mai multi investitori romani, printre care Gheorghe Antochi. Compania avea in 2013 un numar mediu de 1.755 de angajati.

Agricola Eatery

Sursa foto: Agricola Eatery

Agricola este in New Jersey numele unui restaurant detinut de un fost profesor universitar. Locatia a fost deschisa anul trecut, in luna mai. Majoritatea produselor folosite in bucatarie provin din ferma proprietarului restaurantului, Jim Nawn, care a detinut in trecut o franciza pe piata restaurantelor fast-food. Prin Agricola proprietarul incearca sa aduca in fata consumatorilor conceptul de restaurant rustic, bazat pe mancare ecologica. Capacitatea restaurantului este de 163 de locuri.

Policolor

Policolor

Policolor este unul dintre cei mai mari producatori de lacuri si vopsele din Romania. Fondata in anul 1965, compania de stat Policolor este detinuta in prezent de fondul de investitii RC2 din Cipru. Afacerile companiei au scazut anul trecut la 30 de milioane de euro, fata de 54 mil. euro in 2008. Policolor avea 250 de angajati in 2013.

Policolor

De asemenea, in Canada numele Policolor este asociat cu cel al unui furnizor de articole sanitare si mobilier pentru bucatarie, prezent pe piata din anul 1996.

Arctic

Arctic

Unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti, Arctic, parte a grupului turc Arçelik, detine o fabrica de frigidere la Gaesti, are 2.500 de angajati si a inregistrat in 2012 o cifra de afaceri de 307 milioane euro. De la achizitia companiei Arctic in 2002 si pana in prezent, grupul Arçelik a investit 108 milioane euro in fabrica de la Gaesti, cea mai recenta fiind o noua linie de productie de frigidere.

In Elvetia in schimb, numele Arctic este sinonim cu un producator de sisteme de racire pentru calculatoare, lansat pe piata in anul 2001. In prezent, compania are birouri in Hong Kong si SUA si comercializeaza produse in 45 de tari.

Ursus

Ursus

Ursus Breweries, unul dintre cei mai importanti producatori de bere din Romania, a afisat, in 2012, o cifra de afaceri de 287 mil. euro si pierderi de 2,3 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante. In anul financiar care s-a incheiat in luna martie 2013 (compania foloseste pentru raportarea financiara un an fiscal care cuprinde perioada aprilie-martie) producatorul a raportat un avans al afacerilor de 24%, iar pentru primul trimestru (aprilie-iunie) cresterea a fost de 13%. Ursus Breweries mai detine pe plan local trei fabrici in Brasov, Buzau si Timisoara, dupa ce in urma cu trei ani a inchis unitatea de productie de la Cluj, care avea o istorie de 135 de ani, si pe care a demolat-o anul acesta. Berile produse aici au fost transferate in celelalte unitati detinute de companie in Romania.

Ursus

In Polonia brandul Ursus este asociat cu domeniul agriculturii, compania fiind specializata in productia de echipamente si utilaje pentru aceasta industrie. Compania a fost lansata in anul 1893

Vincon

Vincon

Vincon Vrancea, cel mai mare producator de vin ca volum, si unul dintre cei mai mari ca cifra de afaceri, este detinut de Luchi Georgescu. Producatorul intentioneaza ca in perioada 2013-2014 sa realizeze o investitie de circa 3 mil. euro la Husi. Compania vrea sa dezvolte la Husi un centru de vinificatie pentru vinuri premium si super premium, care va costa 2 mil. euro, la care se adauga n sistem de fertilizare si un bazin de retentie a apei in valoare de peste 600.000 de euro. Anul trecut compania a incheiat cu afaceri de 65,7 mil. lei si un profit de 4,7 mil. lei. Compania avea un numar mediu de 449 de angajati.

Sursa foto: Vinconny.com

In New York Vincon este o firma de constructii deschisa in urma cu 28 de ani de catre Constantinos Podias. Compania are in portfoliu cladiri de birouri si magazine dispuse pe o inaltime de pana la 34 de etaje in inima Manhattan-ului. Firma este specializata si in renovarea de apartamente sau cladiri vechi.

Musette

Musette

Producatorul de incaltaminte Musette, detinut de Cristina Batlan, a ajuns anul trecut la afaceri de 10,7 mil. euro, in crestere cu 22% fata de 2012. Compania detine 28 de magazine, dintre care 19 pe piata locala si restul in Israel, Bulgaria, Mongolia, Franta, Austria, SUA si Liban.

Sursa foto:LaMusette.net

Numele Musette a fost folosit si de cativa pasionati de ciclism pentru a deschide o cafenea in Australia, destinata biciclistilor. Capacitatea este de 12 locuri, clientii beneficiind de locuri de parcare pentru biciclete, diferite sortimente de cafea si banane.

Sursa foto: Magazin Musette, MediafaxFoto

Sursa foto: Companii, Shutterstock.com