Bogdan Popovici - sase ani cu executare pentru strangere ilegala de fonduri

Bogdan Popovici - sase ani cu executare pentru strangere ilegala de fonduri

Bogdan Popovici, patronul Forum Invest, a fost condamnat, in iunie 2012, la sase ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost acuzat de spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri.

In acest dosar, care se refera la strangerea ilegala de fonduri prin diferite mijloace pentru finantarea campaniei prezidentiale a lui Adrian Nastase din 2004, sunt condamnate in total sase persoane, inclusiv fostul premier, care a primit doi ani de inchisoare cu executare, cea mai mica pedeapsa din dosar, restul inculpatilor fiind condamnati la cinci sau sase ani. Bogdan Popovici controla, impreuna cu sotia sa Marina Ioana, opt dintre cele noua firme implicate in dosar, printre care si Media On, care a editat publicatiile Banii Nostri (1998), Eurolider (2004) si Insight Tarom (1999).

Sursa foto: Mediafax Foto.

Dan Voiculescu - 10 ani cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani

Dan Voiculescu - 10 ani cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat, in data de 8 august, la zece ani de inchidoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), prin care ar fi adus statului un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Alaturi de fostul senator au mai fost alti 12 inculpati in dosar, inclusiv Gheorghe Mencinicopshi, fost director general si membru al AGA la ICA, condamnat la opt ani cu executare, si Sorin Pantis, fostul director general Grivco si fost ministru al Comunicatiilor, care a primit o sentinta de sapte ani de inchisoare.

Dan Voiculescu a fondat grupul de presa Intact Media Group, care detine postul Antena 3, insa a lasat actionariatul fiicelor sale, Corina si Camelia Voiculescu. Intrarea pe scena politica a facut-o prin infiintarea Partidului Umanist Roman (ulterior Partidul Conservator) in 1992, dupa care a detinut trei mandate de senator, iar in 2013 a renuntat la viata politica.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sorin Ovidiu Vantu - 2 ani cu executare pentru favorizarea unui infractor

Sorin Ovidiu Vantu - 2 ani cu executare pentru favorizarea unui infractor

Sorin Ovidiu Vantu, mogul cunoscut pentru detinerea grupului Realitatea Media SA, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in ianuarie 2014, intr-un dosar in care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, caruia i-ar fi trimis bani in indonezia. Nicolae Popa fusese condamnat, la randul sau, la 15 ani de inchisoare intr-un dosar in care se ancheta implicarea acestuia in prabusirea FNI.

In rechizitoriul in baza caruia a fost arestat Sorin Ovidiu Vantu se arata ca acesta i-ar fi trimis lui Nicolae Popa 50.000 de euro intr-un cont bancar din Indonezia si 20.000 de euro ptin intermediul fratelui sau, Virgil Popa.

Un an dupa gratii pentru amenintari si santaj

Acesta nu este primul dosar in care mogulul media a fost cercetat penal. De altfel, Sorin Ovidiu Vantu a executat un an de inchisoare in Penitenciarul Jilava, in perioada iunie 2012- mai 2013, dupa ce Sebastian Ghita a facut publica o inregistrare in care era amenintat si santajat de fostul patron Realitatea TV.

Vantu a mai fost trimis in judecata si in 13 septembrie 2012, intr-un dosar in care este acuzat, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Ghoerghe Supeala si Zizi Anagnostopol, ca ar fi delapidat Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. In acest dosar omul de afaceri a fost condamnat, in luna iulie, la sase ani si doua luni de inchisoare cu executare, insa decizia poate fi contestata.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Dan Adamescu - arestat preventiv pentru dare de mita

Dan Adamescu - arestat preventiv pentru dare de mita

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost arestat preventiv la 6 iunie 2014, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat ca ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca firmele la care acesta era actionar sa primeasca solutii favorabile in instanta. In plus, Adamescu a contactat un martor important in dosar, intr-o tentativa de a-l convinge sa influenteze justitia. Cel care ar fi intermediat spaga catre cei doi judecatori, avocatul George Dumitru Claudiu, a murit dupa ce a fost lovit de metrou la Universitate, principala ipoteza fiind sinuciderea.

Dan Adamescu, pe locul doi in topul celor mai bogati romani, controleaza companiile Astra Asigurari, AXA Life Insurance, Unirea Shopping Center, Medien Holding (trustul care detine ziarul Romania Libera si Academia Catavencu) si FC Otelul Galati prin intermediul companiei The Nova Group.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Sursa foto: Mediafax Foto