6 / 8

Filip Chereches Tosa: 2007 - o adevarata rampa de lansare pentru Internetul romanesc

In cadrul noii generatii de antreprenori din Internetul romanesc, Filip Chereches Tosa ar intra in categoria one-man-show – persoane care au capacitatea de a-si coordona singuri proiectele. Printre cele mai cunoscute incursiuni ale lui Tosa in Internetul romanesc se numara jobber.ro (anunturi de locuri de munca in IT), geekmeet (intalniri organizate ale pasionatilor de web development din toata tara) si hot.spots (recenzii ale localurilor din principalele orase din tara).

"Toate proiectele mele au pornit din nevoi concrete pe care le-am avut. De exemplu, prima versiune de jobber.ro am lansat-o in decembrie 2006, perioada in care conduceam o agentie mica de web development (eXigo) si aveam mari dificultati in a gasi oameni capabili. Toti prietenii mei din industrie se plangeau de aceeasi problema: «eJobs/BestJobs nu prea functioneaza in IT»! Principalul meu obiectiv, in tot ceea ce fac, e sa fac utilizatorii fericiti si multumiti ca au gasit o solutie. Si nu prea poti face asta cu 100 de bannere intr-o pagina", crede Tosa.

Jobber.ro a fost lansat in iulie 2007, ca portal care gazduieste anunturi de joburi exclusiv in domeniul IT. Factorul de nou al jobber.ro este proactivitatea – isi propune sa aduca anunturile in comunitatile IT, fara sa astepte ca persoanele in cautare de joburi sa acceseze site-ul. La lansarea portalului, Tosa a mizat pe expunerea in comunitatile IT din Romania prin intermediul retelelor online si site-urilor de stiri IT care preiau anunturile, precum si pe o interfata prietenoasa.

Un alt proiect cu care Filip Chereches Tosa se mandreste este Geek Meet, o serie de intalniri cu pasionatii de web development si Internet, in general. "Pana acum am avut trei intalniri in Oradea si una in Cluj. Pana la vara vom avea inca o intalnire in Cluj, una in Craiova si una in Bucuresti. Oamenii vin la Geek Meet sa socializeze si sa le impartaseasca altora din expertiza lor. Good stuff!", explica Tosa.

Pe langa statutul de antreprenor in .ro, Tosa mai este si co-autor al volumului AJAX and PHP: Building Responsive Web Applications, publicat de o editura englezeasca, "probabil cea mai buna resursa de a invata Ajax in tandem cu PHP". Cartea a fost tradusa in opt limbi, printre care si chineza.

Din Internetul romanesc, Tosa ii admira pe Dragos Manac, Emi Gal, Mihai Dragan si Vladimir Oane. Considera ca 2007 a fost anul lansarilor in acest domeniu si ca 2008 va veni cu mai multi bani si mai multe servicii.

"Anul 2007 a fost o adevarata rampa de lansare pentru Internetul romanesc. Multi oameni noi, multe proiecte lansate si mult mai multe idei in lucru. Atunci cand esti mic si ai bani putini, te concentrezi pe lucrurile cele mai importante si nu-ti permiti sa te pierzi in maruntisuri. Lansezi devreme, comunici cu utilizatorii si imbunatatesti pe parcurs. Tot mai multi au inteles ca aceasta tehnica («agile development») chiar functioneaza! Acestia sunt «noul val»", conchide Filip Chereches Tosa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri