1 / 4

Cultivarea, pe pozitia secunda in cariera profesionala

In viziunea lui Liviu Papadima (foto), “a fi cultivat” este mai degraba o chestiune de calitate, decat de cantitate.

“Conteaza, de pilda, mai putin cate carti ai citit, mai mult ce si inca si mai mult cum – ce a facut lectura lor sa se intample cu tine. Deprinderile dobandite in adolescenta si in tinerete – care dureaza mai mult sau mai putin, de la om la om – conteaza, fara doar si poate: bucuriile lecturii, curiozitatea pentru „experiente” noi ale mintii, placerea de a explora teritorii necunoscute... Se prea poate ca, ulterior, sa ai impresia ca nu era – sau nu e – nevoie de toate astea ca sa ai bani sau ca sa conduci. Eu, insa, cred ca e mai greu sa-i conduca pe altii pentru cei care nu se pot conduce pe ei insisi. Aici cultura are un cuvant de spus”, crede Papadima.

La randul sau, Gabriel Stanciu considera ca a fi cultivat nu reprezinta o tinta care odata atinsa “degaja un premiu”.

Cultivarea este un proces care incepe de la varste fragede, continua pe parcursul adolescentei, se completeaza in timpul studiilor, se perfectioneaza in activitatea profesionala si se rafineaza la varsta senectutii.

“Sunt manageri cultivati si sunt si manageri mai putin cultivati. Asta nu-I face pe primii mai capabili sau pe ultimii mai incapabili, ci doar diferiti. Tendinta este insa ca pe termen lung managerii cultivati sa fie cei care par sa aiba mai usor acces la arta inaltei conducatorii”, spune Stanciu.

Pe de alta parte, cultivarea va ramane totdeauna “pe locul doi” in competitia pentru functii manageriale, existand si situatii in care aceasta figureaza pe “planul n” sau este complet ignorata, considera Liviu Papadima.

“De fapt, cu putine exceptii – «profesionistii» din educatie, cercetare, mass media culturala – cultivarea se afla intotdeauna pe pozitie secunda in cariera profesionala. Dar poate asigura, de pe aceasta pozitie, un humus fertil din care sa germineze mai usor si mai viguros abilitatile cerute”, spune Liviu Papadima.

In opinia lui Gabriel Stanciu, managerii fac ceea ce li se cere sa faca. “Ramane de vazut (1) daca ceea ce li s-a cerut sa faca este ceva care rezista pe termen lung cerintelor multiplelor forte care actioneaza asupra conducatorilor unei companii sau asupra companiei insasi si (2) daca vor rezista in aceasta functie sau chiar in aceasta meserie pe termen lung. Daca managementul este despre organizare, atunci leadership-ul este despre duplicare. Poate ca mai putin cultivatul respectiv va fi un manager bun pe termen scurt, dar cu siguranta nu va fi un leader duplicabil pe termen mediu sau lung”, explica Stanciu.

Cultivarea reprezinta o activitate care poate continua indiferent de contextul economic in care ne gasim, considera Gabriel Stanciu si Liviu Papadima, care le-au recomandat managerilor romani o serie de lecturi.

“O carte de suflet: poate un roman de Paul Auster, unul dintre cei mai cunoscuti romancieri americani de azi. «Mr. Vertigo», «Leviathan», «Cartea iluziilor» sunt in librarii, in traducere romaneasca. Poate ca cea din urma se potriveste cel mai bine unui context de criza”, declara Liviu Papadima.

“Pentru business, pe langa Codul Fiscal 2009, Robert Kiyosaki, Sharon L. Lechter - Cadranul banilor. Pentru suflet, Andrei Plesu-Comedii la Portile Orientului”, adauga Gabriel Stanciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri