1 / 4

Comunicarea, un sport de echipa

“ Ar trebui ca procesul de comunicare sa porneasca de la liderul de echipa, cel ce are rolul de a ilumina echipa si de a incuraja informarea intre membrii acesteia. Nu poti sa obtii rezultate daca nu le ceri. Ciclul de comunicare ar trebui sa se finalizeze la nivelul individului, acolo unde fiecare trebuie sa fie responsabil de ce spune si cand spune”, afirma Mihai Rauta (foto).

In cazul aparitiei unor divergente de comunicare in cadrul echipei este necesar, in prima faza, identificarea problemelor si dezbaterea acestora, individual sau la nivel de grup. Totodata, liderul echipei ar trebui sa revizuiasca responsabilitatile membrilor si sa le prezinte noile sarcini. Mai mult, liderii ar trebui sa fie in stare sa le creeze angajatilor o stare de confort psihologic, pentru o comunicare mai eficienta.

“Sunt lucruri, contexte sau evenimente mai importante, in timpul carora sau dupa care tuturor ne place sa ni se spuna ceva, sa ni se dea un sfat, o apreciere, o sugestie. Si cred ca in cazurile acestea, ar fi mai bine ca reactiile sa fie mai consistente, adica sa aiba loc o discutie”, spune Gabriela Tokacs.

Chiar daca nu are experienta in a le vorbi propriilor angajati, un manager sau un lider ar trebui sa-si faca timp pentru comunicare. Pauza de pranz sau de cafea sunt cateva din oportunitatile de comunicare prin care se poate compensa lipsa timpului.

“ Comunicarea cea mai buna se pare ca are loc in locul destinat fumatului. De asemenea, un sef presat de timp poate lasa un mesaj pe o bucata de hartie, prin care sa-i arate ca ii apreciaza munca”, subliniaza Rauta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri