Miscarea dupa consumator

Miscarea dupa consumatorPrincipalul aspect asupra caruia trebuie sa se concentreze atat marketerii, cat si oamenii din agentii si, pana la urma, orice furnizor de produse si servicii, este schimbarea comportamentului consumatorului, au subliniat cei doi invitati ai dezbaterii Wall-Street. Este nevoie de o intelegere in profunzime – “sa intelegi ce se intampla cu omul caruia i te adresezi, nu doar prin perspectiva calitatii lui de consumator”, a spus Felix Tataru.

“P&G are ca focus principal o intelegere cat mai buna a consumatorului, atat in trecut, cat si acum. Investitiile in marketing reflecta abilitatea de a vorbi cu consumatorul intr-un mod eficient astfel incat el sa primeasca de la marcile noastre o imbunatatire a calitatii vietii”, a explicat Narcis Horhoianu.

Dincolo de faptul ca si-au schimbat obiceiurile de consum din cauza crizei, consumatorii apeleaza tot mai des la noile media pentru a intra in contact cu produsele. Online-ul a acaparat atentia P&G la nivel global, compania declarand recent ca urmareste sa realizeze vanzari de 4 miliarde de dolari prin comertul online.

“De la o categorie de produse la alta, consumatorii pot sa fie mai receptivi la forme de comunicare directa (cum ar fi online-ul). De aici, P&G a observat nevoia de a comunica eficient pe aceasta noua forma de media, tocmai in dorinta noastra de a fi mai aproape de consumator si, implicit, mai eficienti in atingerea lor”, a spus directorul de marketing al P&G Romania.

Insa chiar si promovarea pe online trebuie sa fie precedata de cercetare. “Daca vreau sa promovez in Romania brandul Fixodent, s-ar putea sa nu ma ajute prea mult Internetul. Dar pentru categorii intregi de produse si servicii, online-ul este un «must»”, a spus Tataru.

O alta forma de promovare recomandata in aceasta perioada este marketingul direct. Potrivit lui Horhoianu, criza este propice pentru testarea si eventual includerea ulterioara in mixul de marketing a acestei forme de comunicare.

Si promovarea la punctul de vanzare este eficienta, mai ales pentru produsele “de impuls”, a specificat managerul.

Independent de canal, este important ca brandurile sa nu stopeze comunicarea pe perioade de cateva luni sau chiar un an deoarece dezvoltarea imaiginii unei marci este un proces sinergic, ce implica timp. “Ochii care nu se vad se uita”, rezuma Tataru.

Adaptabilitate pe toate planurile

Adaptabilitate pe toate planurileAdaptabilitatea pare sa fie cuvantul-cheie in contextul crizei, indiferent daca e vorba despre relatia dintre agentie si client, dimensiunea bugetului de marketing, concedieri sau chiar intregul plan de business. Felix Tataru a dat exemplul propriei afaceri, postul de radio Itsy Bitsy, pe care il detine impreuna cu sotia sa, Nadia.

“Un radio pe care il tinem cu greu pentru ca avem principii si nu acceptam compromisuri. Vrem sa pastram un mediu curat si sanatos pentru copii si asta nu se poate face cu publicitate la junk food si junk drink. Din fericire, aceasta initiativa este una sociala si, inca de la inceput, ne-am propus sa facem lucruri bune pentru copii si parinti si nu bani pentru actionari. Reusim asta prin alte activitati (precum lansarea unui brand de suc in colaborare cu Prigat – n.red.) pe care le facem si care produc bani pentru a sustine radioul. Adica ne-am adaptat”, explica el.

Cat despre resursele umane, adaptarea la criza a Procter & Gamble implica profesionalizarea angajatilor prin traininguri in strainatate, si nu redimensionarea echipelor, spune Horhoianu. “Am trimis foarte multi angajati pe plan local sa ocupe pozitii de management in structurile regionale, tocmai cu scopul de a se pregati si de a veni inapoi cu expertiza unei afaceri internationale. Marketingul, impreuna cu celelalte functiuni, asigura o buna intelegere a consumatorului, dezvoltarea si implementarea unor strategii puternice de crestere a afacerii. Astfel, recunoastem ca o afacere de succes nu poate fi construita fara o echipa capabila si de succes”.

Si Tataru sustine ca nu a dat afara oameni din GMP pe motive de criza, ci doar dupa criteriul performantei.

La nivelul intregii industrii de marketing si comunicare, pe care o analizeaza din pozitia de presedinte al IAA Romania, Tataru a anuntat ca planul noului board IAA pentru acest mandat este sa creasca transparenta pietei media. “Piata de publicitate e si ea parte din tara asta si aici ma refer la coruptie. Acest fenoment si alte practici incorecte, neetice, sunt accentuate in perioade de criza. Transparentizarea pietei de media ca aproape in toata Europa, va contribui la dezvoltarea unui mediu corect in industria noastra”.

Solutii punctuale

Solutii punctualeCei doi invitati au dat si sugestii punctuale cititorilor Wall-Street care le-au cerut sfatul in legatura cu propriile afaceri. In cazul unui IMM nevoit sa-si reduca costurile de marketing cu 50%, Horhoianu a sugerat ca proprietarul acestuia sa-si prioritizeze cheltuielile in functie de impactul pe care il au in cresterea afacerii. “Pentru identificarea lor, trebuie inteles care au fost prioritatile in trecut, dar si care sunt noile nevoi ale consumatorilor in prezent si in viitorul apropiat. Se poate face astfel o alegere a prioritatilor unu, doi si trei si, respectiv, daca ele sunt suficiente pentru a asigura cresterea afacerilor.

O solutie pentru o structura de cost eficienta este sa te uiti si la alte zone de cost (productie, transport, cheltuieli administrative), astfel incat, aplicand o prioritizare la nivelul tuturor, sa se ajunga la o forma sustenabila, ce poate asigura cresterea afacerii”, a detaliat directorul de marketing al P&G.

Unui cititor care detine o firma de transport cu vanzari slabe in ultimul an, Felix Tataru i-a sugerat sa-si regandeasca afacerea. “Cand ti-a mers bine, raspundeai unor nevoi ale pietei de atunci. Acum, nevoile s-au schimbat. Gandeste-te ce poti face tu pentru satisfacerea acelor nevoi, adaptandu-ti business-ul, daca e cazul, si nu ce se poate face pentru structura de business pe care o ai. Ca tine probabil sunt multi. Cine va gandi altfel decat ceilalti si se va adapta o sa reuseasca”.

In cazul unui tanar designer de bijuterii, Horhoianu a spus ca e indicat ca acesta sa-si identifice si sa-si inteleaga publicul-tinta, iar apoi sa-si defineasca o strategie concreta de dezvoltare a imaginii brandului de bijuterii, o strategie de comunicare si metode de distributie.

O cititoare a intrebat daca este indicat sa reduca pretul serviciilor de training pe care firma sa le ofera. “Valoarea unui serviciu (ca si a unui oricare alt produs) este data de un cumul de performanta perceputa si pret perceput. Deci a opera doar la nivelul pretului inseamna doar o parte din cum poti imbunatati valoarea serviciului pe care il oferi. O sugestie este, desigur, sa te uiti si la cum poti sa imbunatatesti performanta perceputa a serviciului pe care il oferi. Te poti astfel orienta cum sa iti convingi audienta ca oferi un serviciu care aduce calitate superioara, comparativ cu altele”, a raspuns Horhoianu.