1 / 4

Ce sunt elitele

Atunci cand vorbim despre elite, trebuie sa le impartim de la bun inceput in doua categorii: elite sociologice si elite valorice. Elitele valorice indeplinesc o serie de criterii valorice, morale. Elitele sociologice sunt stabilite exclusiv in functie de performantele profesionale, indiferent de calitatile morale. “Bunaoara, clasa politica reprezinta o elita sociologica; ea, clasa politica, poate fi execrabila – fiind in continuare expresia unei elite sociologice”, explica Horia-Roman Patapievici

Un aspect comun al celor doua tipuri de elite este ca sunt formate in mod natural, spontan. “Apartenenta tine de recunoastere, nu de numire: nimeni nu poate numi pe cineva in functia de membru al unei elite. Elita este in mod esential expresia unei recunoasteri publice. Este un consens social, nu urmarea unui decret. O elita care se autoinstituie prin decret este o clica, nu e elita”, a adaugat scriitorul.

In relatie cu mediocritatea, elita o depaseste in masura in care reuseste sa indeplineasca un anumit criteriu de excelenta. Mediocritatea incepe acolo unde se termina aplicabilitatea criteriului de excelenta.

“Rolul social al eiltei este precum rolul profesional al instalatorului. Instalatorul stie cum functioneaza sistemul de apa curenta. Fara el e inundatie sau blocaj. Elitele au rolul social de a depozita, in functionarea societatii, practicile si cunostintele fara de care o societate nu poate functiona”, a mai spus Patapievici.

In opinia scriitorului, Romania a avut parte de elite politice remarcabile incepand de la perioada pasoptista pana in 1945, odata cu intrarea tarii noastre in sfera de dominatie sovietica. “Din acest moment, elitele noastre politice au fost, toate, execrabile”. Cat despre elitele culturale, Patapievici considera ca acestea au situat cultura romaneasca in randul celor mai interesante din Europa. “Judecand dupa nivelul la care s-au situat creatiile elitelor noastre culturale aflate in exil, am avut elite culturale mai norocoase decat ghinionul nostru istoric.”

In acest moment, romanii aleg si folosesc scari valorice in functie de oportunitate, spune Cosmin Alexandru, presedinte Erudio. “Cred ca asta e cel mai mare rau pe care comunismul l-a facut societatii romanesti - duplicitatea. Atunci am fost invatati sa promitem un lucru, sa facem altul, sa gandim ceva despre el, sa spunem altceva despre el si sa ne amintim altceva despre el. Nu stiu cum se va putea repara ceva de care nici macar nu suntem constienti toti, tot timpul. Singurii care ne-ar putea arata o oglinda valida care sa puna in acord cuvintele cu actiunile noastre sunt occidentalii”.

Intrebat de o cititoare ce au facut elitele pentru Romania in ultimii 20 de ani, in afara de a se plange, Patapievici a fost categoric: “Elitele intelectuale care la inceputul anilor ’90 erau tinta mineriadelor au fixat agenda publica pentru alegerile care au fost castigate in 1996 de Emil Constantinescu , agenda care a fost imbratisata si de guvernarea Nastase dupa 2000. As spune ca acestei agende publice, care la inceputul anilor ’90 a fost sustinuta numai de elita intelectuala minoritara pe atunci, ii datoram integrarea noastra in Uniunea Europeana si intrarea in NATO”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri