1 / 5

'Basescu si-a asumat intreaga poveste'

Pe 6 mai, dupa cateva zile in care s-a vehiculat o posibila majorare a TVA si a cotei unice si in care guvernantii si reprezentantii FMI au refuzat sa comenteze, presedintele Traian Basescu a fost primul oficial care a iesit public cu o declaratie: taxele nu vor creste, insa de la 1 iunie vor fi micsorate atat salariile bugetarilor, cat si pensiile. Presedintele a devenit astfel, ca in multe alte randuri, purtatorul unui mesaj al guvernului – o pozitie asumata, fata de care parerile sunt impartite.

Situatia sociala grava si masurile extrem de drastice care urmau sa fie anuntate motivau o iesire a presedintelui Romaniei, mai ales dupa o perioada de absenta a acestuia din spatiul public, considera Laura Florea (foto), managing partner al firmei de lobby si public affairs Point Public Affairs. “Daca masurile luate ar fi fost de natura economica, poate ca prezentarea acestora ar fi fost facuta de primul-ministru sau de ministrii economici. In conditiile in care insa aceste masuri privesc categorii sensibile ale populatiei, precum pensionarii, iesirea presedintelui arata o asumarea curajoasa a responsabilitatii masurilor, bune sau rele”.

Importanta nationala a subiectului ce urma sa fie anuntat necesita prezenta presedintelui, considera si Alfred Bulai, sociolog si profesor universitar.

In plus, Traian Basescu si-a asumat adesea teme publice, inca de la Criza Ostaticilor, din 2005. “Stie sa preia initiativa macar la nivel retoric si sa faca din restul politicienilor o masa amorfa, reactiva”, spune consultantul media Iulian Comanescu.

Pe de alta parte, exista ipoteza ca partidul de la putere, PDL, sa fi fost mai grijuliu cu voturile bugetarilor si a pensionarilor decat presedintele, aflat la al doilea mandat.

“Probabil ca putem vorbi de comunicare «corecta» in cazul de fata. Am stat si m-am gandit daca Basescu n-ar fi putut merge pe varianta «joint press conference» cu Jeffrey Franks de la FMI si eventual cu Emil Boc. Din moment ce n-a facut asta si a iesit primul, se confirma ca a vrut sa-si asume intreaga poveste”, mai spune Comanescu. Faptul ca Traian Basescu a revenit cu declaratii in zilele urmatoare intareste intentia acestuia de a-si asuma mesajele.

Cristian Pirvulescu, politolog si presedinte al Asociatiei “Pro Democratia”, considera insa ca, prin iesirea sa publica, presedintele si-a asumat din nou un rol in afara Constitutiei si anume cel de “presedinte jucator”. Ideea este foarte riscanta, spune Pirvulescu, mai ales ca in acest caz presedintele s-a implicat in situatia unei categorii majoritare – pensionarii si bugetarii, care reprezinta circa 7 milioane de romani.

Stolojan: Masurile economice trebuiau anuntate de guvernator si ministrul de Finante

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri