1 / 4

Creditele in euro, mai atractive in ciuda riscului valutar

In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

"Creditarea continua sa se faca cu preponderenta in euro pentru ca dobanzile interbancare in euro sunt mult mai mici decat cele in lei si, prin urmare, dobanzile la credite in euro sunt mai mici", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Craciun sustine ca, din pacate, nu facem decat sa repetam evolutiile antecriza si ca nu s-a invatat nimic din aceasta criza. El considera ca stimularea creditelor in lei nu se poate face doar verbal.

"BNR are si ea responsabilitatea ei in acest tablou. Nu apelurile verbale ale guvernatorului sunt de natura sa
schimbe aceasta situatie, ci stimularea scaderii dobanzilor in lei si inasprirea conditiilor de creditare pentru creditele in valuta", a adaugat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Bancile de pe piata locala practicau in ianuarie 2011 dobanzi la creditele noi in euro de circa 5,45%, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, in scadere fata de luna similara din 2010, cand erau de 6%. Dobanzile la creditele in euro in sold se plasau in ianuarie 2011 la nivelul de 6,3%.

Pe de alta parte, dobanzile la creditele in lei sunt mai ridicate, iar in ianuarie au inregistrat o usoara crestere. Bancile practicau o dobanda de 10,1% la creditele noi in lei in prima luna din 2011, in usoara crestere fata de finalul anului trecut, cand dobanda practicata de institutiile de credit era de 9,85%, conform statisticilor BNR.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabili, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.

Cursul de schimb EUR/RON a inceput anul la un nivel de 4,2697 lei/euro, iar in martie a coborat pana la 4,1869 lei/euro, aprecierea monedei nationale fiind in favoarea clientilor care au credite in euro sau care vor sa se imprumute in aceasta moneda. Analistii estimeaza pentru urmatoarea perioada un curs de schimb de 4,15 lei/euro.

Leul s-a apreciat in cest an cu 1,9% in raport cu euro, dar Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie sa fie "bagate in seama".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri