De ce sa investesti intr-un fond pe indice

De ce sa investesti intr-un fond pe indiceIn teorie, fondurile pe indici se impart in doua categorii: Exchange Traded Funds (ETF) si fondurile mutuale, administrate de un SAI.

„Mecanismul investitiei intr-un fond pe indici este acelasi ca si la orice alt fond de investitii, din punct de vedere al investitorului”, a explicat Rares Sofariu (foto), manager de portofoliu la fonduripeindici.ro.

Strategia investitionala a fiecarui fond este descrisa in documentul de emisiune a fiecaruia. Scopul fiecarui fond este de a depasi performanta indicelui pe care il reproduce.

Astfel, un avantaj important este faptul ca se plaseaza capitalul inj piete de capital dezvoltate, cu traditie, cu un management al riscului fiabil.

In cazul Fonduripeindici.ro, doar o parte din capital este investit la Bursa de Valori Bucuresti, resursele financiare mergand spre piete mari.

„Fondurile investesc in valorile mobiliare din componenta indicelui la care se raporteaza fondul, sau care au ca activ suport respectivul indice de baza sau emitenti din componenta acestuia. Deciziile investitionale si alegerea momentului de a intra in piata pe un anumit produs, se face dupa o atenta analiza asupra produsului si a factorilor care pot influenta. Momentul de intrare respectiv exit pe un produs se face cu acordul si analiza tuturor managerilor”, a explicat Sofariu.

In portofoliile SAI-urilor din Romania se gasesc patru fonduri pe indici, trei administrate de Certinvest si unul de BT Asset Management.

Aceste fonduri reproduc structura indicelui urmarit, oferind randamentul indicelui.

„Noi reproducem indicele, folosindu-ne de actiunile, ETF-urile, CDF-urile din indicele respectiv, cu scopul de a ii depasi performanta”, explica Sofariu.

Fondurile tematice oferite de companie genereaza o siguranta a investitorilor si o stabilire concreta a asteptarilor.

Insa, managerul de portofoliu spune ca un dezavantaj poate fi faptul ca este un proiect la inceput de drum si provocarea cea mai mare este de a castiga increderea investitorilor.

Tendinte in Romania

Tendinte in RomaniaFonduripeindici.ro ofera 8 produse: FFB-SIMILAR INDEX DAX 30, FFB-SIMILAR INDEX DOW JONES, FFB-SIMILAR INDEX CAC 40, FFB-SIMILAR INDEX FTSE 100, FFB-Hedging Umbrella FUND, FFB-SIMILAR INDEX INDIA, FFB-SIMILAR INDEX CHINA, FFB-SIMILAR GLOBAL INDEX.

Managerii recomanda o investitie egala in toate fondurile, deoarece fiecare activeaza pe o piata bine definita, diminuandu-se astfel riscul investitional.

Fondurile pe indici sunt putin tranzactionate de investitorii romani. Principalul motiv este ca piata bursiera din Romania este mai putin tranzactionata, per ansamblu.

„Nu are relevanta sa vorbim despre un produs al pietei , fie el reglementat sau nu. Trebuie sa vorbim de piata in ansamblu ei. Iar daca observam o dinamica si o crestere sustenabila a pietei in acel moment daca un produs nu este cautat, ar trebui sa ne intrebam de ce. Dar pana atunci prefer sa vorbim de piata in anasamblul ei si sa incercam prin micile noastre inovatii , sa punem cate o caramida la temelia pietei romanesti”, a mai spus Sofariu.

In opinia sa, singura directie de dezvoltare este tot prin piete, fie de capital, fie la vedere. Constientizarea acestui lucru va duce si la cresterea culturii financiare.

„Deci cand ne vom trezi , vom putea vorbi si de o schimbare la nivel de perceptie a riscurilor, produselor, pietelor etc. Si cu siguranta vom putea vorbi de ce nu are cautare un produs sau altul”, afirma Rares Sofariu.

Despre fonduripeindici.ro

Despre fonduripeindici.roCompania a fost infiintata la finalul anului trecut, in baza art. 114 litera.A ca fond inchis de investitii ( AOPC ), pe baza de contract societate civila , care are obligatia de a rascumpara titlurile de participare la un interval de timp prestabilit, sau la o anumita data si a articolului 115 aliniatul 2 si 3 din legea 297/2004 privin piata de capital.

„ AOPC care fac apel privat la resursele financiare si care nu sunt administrate de o SAI vor stabili prin documentele constitutive reguli privind politica de investitii, conduita in afaceri si transparenta.”

In privinta infiintari, se mai aplica Codul Civil Roman precum si directiva privind administrarea fondurilor de investitie alternative adoptata de Comisia Europeana, a mai explicat Sofariu.

In prezent, fiecare fond are cate 16 investiori, in total 80 de investitori cu active totale de 150.000 euro, in doua luni.

„Sunt oameni care inteleg piata de capital in ansamblul ei si au o viziune foarte larga despre produsele oferite de acestea. Am vrut sa aducem noutati si un suflu nou pe o directie, iar personal consider ca si noi prin produsul nostru aducem un plus valoare pietei de capital romanesti”, a conchis Sofariu.

Administratorul fonduripeindici.ro este Pistae Florin Nucu, ce are 15 ani de experienta in piata de capital, in CNVM, Creditanstalt Asset Management sau Sierra Quadrant Investment Fund.