1 / 5

Factorul pret, pe primul loc

Batalia vechi-nou in rezidential se poarta de catre fiecare client in parte, insa avand in vedere un buget mediu de 40.000 pana la 80.000 de euro, de cele mai multe ori factorul pret este pe primul loc, spune Iulian Niculae (foto), proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult.

“Oamenii descopera ca nu este un capat de tara sa locuiasca in Pipera, intr-un apartament de 70 mp construiti, semifinisat, cu doua camere si doua grupuri sanitare, cu balcoane de 12 mp si loc parcare subteran inclus, la un pret de circa 64.000 de euro. In contrapartida, in zona 1 Mai-Turda, un apartament cu doua camere, intr-un bloc construit in 1983, cu o suprafata de 53 mp utili, inclusiv balcon este listat la preturi ce variaza intre 65.000 si 73.500 euro”, exemplifica Iulian Niculae.

Cuplurile tinere sunt clientii care se orienteaza cel mai frecvent catre apartamente noi, lasand la o parte neajunsurile unei vieti in suburbii, continua el. “Peste 90% din clientii care vin in Pipera fac parte din aceasta categorie, clienti ce si-au rezolvat deja dilema magazinului de paine din colt, a statiei de metrou versus spatiu locativ mult mai mare si loc parcare asigurat”, precizeaza proprietarul Victoria Consult.

In ceea ce priveste pretul pe metru patrat, aparent decalajul nu este mare, insa in realitate, diferenta inregistrata intre suprafetele blocurilor vechi si cea a apartamentelor noi face ca noul sa fie inaccesibil unui buget subtiat de criza, subliniaza Niculae. In acest sens, el considera relevanta statistica preturilor medii la apartamentele cu trei camere dintr-o anumita zona si ia ca exemplu 1 Mai, unde un apartament vechi are un pret de vanzare de 96.000 de euro, in timp ce un apartament nou are un pret cerut de 139.000 de euro.

La nivel national, pretul cerut pentru apartamente noi in luna februarie era de 1.198 euro/mp pentru apartamentele noi, cu 12% mai putin decat in februarie 2010, potrivit informatiilor furnizate de portalul imobiliare.ro. Pentru apartamentele vechi, indicele imobiliare.ro la nivel national a inregistrat in februarie 2011 valoarea de 977 euro/mp, cu 16% mai putin decat in februarie 2010.



Strict in Bucuresti insa, preturile locuintelor noi au atins valoarea de 1.326 euro/mp in luna februarie, cu 8,9% mai putin decat in februarie 2010. in timp ce pentru apartamentele vechi din Capitala, indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.090 euro/mp, cu 13,1% mai putin fata de acum 12 luni.


Comenteaza aici: Tu ce preferi, un apartament nou sau unul vechi? Care sunt avantajele si dezavantajele?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri