Strategie pe termen scurt

Strategie pe termen scurtPentru investitorii pe termen scurt, specialistii Intercapital Invest recomanda speculatii prudente, cu un nivel ridicat de risc, pe o durata de minim 2-3 zile si maxim 2-3 luni.

“Pentru speculatorii a caror durata a investitiilor se masoara in zile sau saptamani, expunerea pe actiuni a fost crescuta de la 40% la 60%”, se arata in raportul de context de piata publicat de companie.

De asemenea, valoarea instrumentelor cu venit fix in portofoliul acestei categorii de speculator este recomandata la circa 40%.

“Volatilitatea a crescut in ultimele luni, iar preturile actiunilor au evoluat favorabil. Atentia multor investitori este concentrata pe actiunile Societatilor de Investitii Financiare, care se tranzactioneaza la valori ale indicatorului pret/ VUAN situate intre 0,45 si 0,64”, se mai arata in raport.

Analistii spun ca actiunile SIF, caracterizate printr-o volatilitate ridicata, pot oferi in continuare surprize placute pe termen scurt, insa oportunitatile pentru speculatii nu se reduc numai la acesti emitenti.



Strategie pe termen mediu

Strategie pe termen mediuStrategia recomandata pentru investitorii pe termen mediu este de crestere a expunerii, cu un nivel mediu de risc si o durata de 3-12 luni.

Pentru investitorii pe termen mediu, a caror perioada de detinere a actiunilor in portofoliu se masoara in luni si nu depaseste un an de zile, a fost crescuta expunerea pe actiuni de la 50% la 70%.

Astfel, procentul de instrumente cu venit fix este de 30%.

Daca asteptarile de crestere a actiunilor locale se confirma, analistii Intercapital estimeaza ca tendinta de crestere nu va dura numai cateva luni ci se va masura in trimestre sau chiar ani de zile.

“Astfel, dupa inca 12 luni ne asteptam sa vedem preturile celor mai importante actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti la niveluri superioare celor din prezent, iar aceasta oportunitate merita folosita”, se mai arata in raportul citat.


Strategie pe termen lung

Strategie pe termen lungStrategia recomandata pe termen lung este mentinerea expunerii, nivelul de risc fiind intre mediu si scazut, luand in calcul o durata de minim un an si maxim 5.

“Pentru investitorii care plaseaza banii in actiuni pe perioade lungi, de ani de zile, crestem expunerea in actiuni listate pana la un nivel record de 80% din portofoliu”, se arata in raportul Intercapital.

In acest caz, procentul instrumentelor cu venit fix in portofoliul pe termen scurt este recomandat a fi de 20%.

“Momentele cele mai favorabile pentru investitii la bursa sunt cele de dupa o criza majora; astazi, nu numai ca ne aflam in perioada de dupa criza, dar am depasit si perioada ulterioara de maxima incertitudine”, sustin autorii analizei Intercapital.


Astfel, daca modelul evolutiilor trecute este un indicator bun, atunci o criza de anvergura celei din 2007-2009 va fi urmata de mai multi ani favorabili pentru investitorii la burs, conchid acestia.