1 / 5

Cum economisesc romanii pentru copii?

Romanii economisesc pentru copii in doze diferite si cu obiective diferite, care pot fi extrem de variate, de la educatie, sanatate, sprijin financiar la majorat, pana la achizitia unei masini sau initierea unei afaceri etc.

"Eforturile si intelegerea valorii copiilor este diferita de la familie la familie, in functie de nivelul de educatie al membrilor familiei si de potentialul lor de resurse. Noi am identificat cateva segmente de familii, fiecare cu o nevoie dominanta care o caracterizeaza, in legatura directa cu dedicarea si atitudinea fata de cresterea si educatia copiilor", a declarat Alexandra Popescu (foto), manager produs in cadrul BCR.

Pentru familiile centrate pe resurse exista de obicei un nivel al resurselor financiare foarte redus. Pentru aceasta categorie sunt foarte importante alocatiile, indemnizatiile de tot felul si toate tipurile de beneficii. In cazul acestora economisirea este foarte putin prezenta (doar acolo unde educatia este prezenta in familie intro anumita masura).

De asemenea, exista categoria familiilor centrate pe viitorul copiilor, care sunt orientate strict pe educatia scolara (traditionaliste) unde nevoia caracteristica acestui tip de familie in relatie cu copii sai este cea de securizare a unei educatii de baza. In acest caz, familiiile fac economii mici pentru nevoi anticipate legate de scoala.

Varianta moderna este centrata de obicei pe nevoi educationale extrascolare. Conceptul caracteristic acesteia merge dincolo de nevoile de baza scolare, tinta lor fiind sa asigure copiilor un start bun in viata, spune reprezentantul BCR.

Exista si familii orientate pe performanta, cu venituri mari. “A fi cel mai bun” este preocuparea principala a acestei categorii, in ceea ce priveste copiii lor, investitiile fiind mari. In cazul acestei categorii este prezenta proiectarea nevoilor educationale ale copiilor inca de cand sunt mici, stabilirea unui cuantum necesar si achizitia de instrumente financiar-bancare care sa atinga minim cuantumul stabilit (rente pentru studii cu componenta de asigurare, index linked etc).

70% dintre studentii au venituri de pana la 500 lei pe luna

In prezent, insa, costurile cu cresterea si educatia au crescut vizibil, indiferent de varsta a copilului si pot ajunge de la 32% pana la 50% sau chiar mai mult din bugetul unei familii.

Un studiu al ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania) releva ca aproximativ 70% din studentii intervievati au venituri de pana la 500 lei pe luna si doar 12.9% dintre respondenti au declarat ca au venituri lunare de peste 700 de lei.

In ceea ce priveste distributia veniturilor lunare, tot din cadrul studiilor realizate pe acest segment, acestea se impart pe doua directii principale: educationale (taxe de studiu, cazare) si distractie unde primeaza intalnirile cu prietenii si socializarea cat si cheltuieli destinate vacantelor.

Pe de alta parte, taxa anuala de scolarizare la facultatile din Romania variaza intre 2.500 si 10.000 de lei, in timp ce la universitatile din strainatate se situeaza intre 4.000 si 63.000 lei in tarile din Uniunea Europeana si 150.000 lei in SUA, potrivit unei cercetari realizate in toamna anului trecut de ING Asigurari de Viata pe baza informatiilor publicate de institutiile de invatamant.

"Aceste cheltuieli nu includ cazarea, al carei cost anual poate urca pana la 6.000-8.000 de lei in Romania daca are loc in locuinte inchiriate, si pana la 3.000-7.000 lei daca are loc intr-un camin de stat sau privat. In ceea ce priveste costul anual al cazarii in strainatate, acesta este de aproximativ 10.000 de lei in tarile Uniunii Europene si de circa 50.000 de lei in SUA", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata.

Astfel, cheltuielile pentru sustinerea unui copil la studii intr-o facultate din Romania depasesc, in varianta cea mai accesibila, 450 de lei pe luna (respectiv 5.500 lei/an).



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri