Cat poti castiga din investitia in argint

Cat poti castiga din investitia in argintArgintul a revenit puternic in atentia investitorilor pe parcursul ultimelor luni, iar apropierea pragului istoric de 50 dolari/uncie i-a determinat pe jucatorii din pietele financiare sa isi indrepte atentia spre metalul pretios.

„Orice investitie <la moda> intra in atentia investitorilor din majoritatea pietelor. Situatia nu este foarte diferita nici in Romania, unde exista un interes si pentru schimburile cu argint”, spune pentru Wall-Street.ro Andrei Ciubotaru, seful departamentului de brokeraj al societatii de intermediere Tradeville.

Orice persoana care ar fi investit 1.000 de dolari in argint la inceputul anului 2000, putea, la sfarsitul lui 2010, sa isi lichideze investitia pentru 10.370 dolari. O investitie de 1.000 dolari in aur ar fi valorat la finele anului trecut circa jumatate din randamentul adus de argint – 5.690 dolari.

Aceeasi suma "jucata" pe contracte cu activ suport pretul petrolului Brent ar fi valorat la scadenta circa 3.820 dolari. In schimb, 1.000 de dolari "jucati" pe S&P 500, unul dintre principalii indici ai Bursei de la New York, ar fi generat un castig de doar 1.070 dolari.

Pentru comparatie, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) a crescut cu aproximativ 550% pe durata ultimilor 10 ani.

Sursa imagine: silverfuturesprices.com
Sursa grafic: bespokeinvest.com

Care sunt principalii factori care misca piata argintului

Principalul si poate singurul element major prin care argintul se deosebeste de aur este reprezentat de cererea industriala. In 2010 de exemplu, peste 50% din cererea mondiala de argint a venit din partea companiilor care folosesc acest metal pentru utilizare industriala (vezi graficul atasat), arata unui studiu al GFMS Limited, companie specializata in consultanta pentru investitii in metale pretioase.

Argintul poate fi gasit intr-o gama intreaga de produse, de la iPad-uri pana la panouri solare, fapt ce il face un instrument financiar ideal pentru cei care vor sa se protejeze de variatiile valutare sau de fluctuatiile trendului economic global.

Cu toate acestea, analistii GFMS subliniaza ca si in 2011 principalul factor care va influenta pretul argintului va fi cererea din partea investitorilor.

„Volatilitatea ridicata pe care o are argintul intr-o piata mai mica si mai putin lichida comparativ cu piata aurului, reprezinta un factor care atrage investitorii, multi vizand deja pragul de 50 dolari/uncie”, spun analistii companiei britanice.

De altfel, speculatiile sunt un lucru obisnuit in piata argintului. Mai multi specialisti afirma ca atentia tot mai mare de care acesta se bucura va reprezenta un motiv important pentru aprecierile din ultima perioada.

Pretul argintului se misca si in functie de evolutia pietelor de actiuni, dar si dupa sentimentul investitorilor la nivel global. Un exemplu in acest sens a fost observat chiar la inceputul acestei saptamani, cand anuntul privind moartea lui Osama bin Laden, cel mai cunoscut teorist al planetei, a dus la o crestere a burselor corelata cu o scadere semnificativa a cotatiei argintului.

Sursa imagine: cdn.silvermonthly.com
Sursa grafic: GFMS Ltd.

Cum ar putea sa evolueze pretul argintului

Cum ar putea sa evolueze pretul argintuluiTendinta de crestere accelerata a cotatiei argintului a facut ca in piata sa apara si unele temeri privind posibila formare a unui „bubble”. Acestea sunt insa contrate de sustinatorii metalelor pretioase, care afirma ca aurul si argintul reprezinta singurele investitii ce vor rezista in eventualitatea unei prabusiri a sistemului financiar global.

Analistii privesc foarte atent si raportul aur/argint. Acest raport determina de cate uncii de argint este nevoie pentru a cumpara o uncie de aur. Daca raportul este mare, argintul este considerat prea ieftin (cel putin in comparatie cu aurul). Daca raportul este unul redus, atunci argintul are o evolutie mai buna decat aurul. Avand in vedere preturile de la finele lui 2010, raportul era de 46. La inceputul lui 2010, raportul era de 65. In prezent cifra este de 43.

La precedentele maxime din 1980, cand o uncie de aur costa 850 dolari, iar argintul era evaluat la aproape 50 dolari, raportul era de 17. Analistii optimisti in privinta evolutiei pietei metalelor pretioase, spun ca daca raportul de 17 ar fi din nou atins, pretul argintului ar trebui sa fie de cel putin 80 dolari/uncie.

In 2011 am putea vedea cum argintul atinge si chiar depaseste pragul de 50 dolari/uncie, evolutie datorata in buna parte posibilitatii foarte ridicate ca pretul aurului sa depaseasca nivelul de 1.600 dolari/uncie”, estimeaza GFMS Ltd.

Aurul era cotat marti pe pietele internationale la 1.541,7 dolari/uncie, in vreme ce argintul se tranzactiona la 42,7 dolari/uncie.

Contextul curent ramane favorabil unei aprecieri suplimentare. Problema este ca tot mai multi jucatori realizeaza asta, iar piata devine tot mai aglomerata. Cumparatorii aleg argintul pur si simplu pentru ca performeaza mai bine decat aurul in particular, si mai bine decat orice alt mediu financiar important in general. Oricare ar fi fost premisa initiala care a generat decuplarea argintului de aur, la acest moment probabil ca nici nu mai conteaza”, spune, intr-o nota adresata investitorilor, Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville.

Sursa imagine: sxc.hu