1 / 6

Ce s-a schimbat in ultimii 5-7 ani

O cladire noua de birouri nu inseamna neaparat o cladire mai buna, ci sunt hotaratoare experienta si calitatea dezvoltatorului, considera Horia Moldovan (foto), associate director in cadrul diviziei de birouri a companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank. Intr-un scenariu ideal, o cladire noua ar trebui sa ofere conditii mai bune de lucru pentru angajati si sa aiba costuri de intretinere mai mici, comparativ cu o cladire mai veche.

“Acum cinci-sapte ani piata imobiliara nu era o piata matura, abia atunci se contura stocul modern de spatii de birouri. O parte din cladirile care in acel moment erau considerate ca find foarte bune, in cativa ani vor fi depasite de cladirile noi, care vin cu o arhitectura inovatoare, un grad utilizare mai mare a spatiului si costuri de intretinere mai mici, in special in cazul cladirilor verzi”, afirma Moldovan.

El spune ca este o evolutie normala a pietei, intrucat dezvoltatorii care construiau atunci un anumit tip de cladiri de birouri, si-au imbunatatit considerabil produsele pe care le livreaza in prezent. In plus, piata incepe sa fie mai educata, iar chiriasii pun accent pe alte aspecte.

“Criteriile care au la baza alegerea unei cladiri sunt: layout-ul etajului, costurile de intretinere si functionare a cladirii, lumina naturala, locurile de parcare, accesibilitatea cladirii si proximitatea unei statii de metrou”, explica brokerul.

Insa chiar daca preferinta chiriasilor pentru proiectele recent livrate este evidenta, consultantii companiei CBRE spun ca sunt cladiri de birouri livrate anterior, care au devenit adevarate simboluri, reprezentand, chiar si prin prin simpla mentionare a numelui, zone de renume ale Capitalei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri