1 / 5

Vor putea romanii sa devina actionari Facebook?

Raspunsul la aceasta intrebare este da, insa abia dupa ce Facebook va incepe sa fie tranzactionat pe bursa. Motivul este simplu: bancile de investitii care se ocupa de oferta publica initiala (IPO) Facebook stabilesc pretul actiunilor si apoi le vand propriilor clienti inainte ca acestea sa ajunga sa se tranzactioneze liber in piata.

Am avut cateva intrebari despre listarea Facebook din partea unor clienti, insa trebuie sa ne gandim ca este practic imposibil sa accesezi direct IPO-ul. Pentru a avea acces la oferta Facebook firma romaneasca de brokeraj trebuie sa aiba o legatura cu liderii consortiului din SUA si chiar daca ar exista acest lucru, trebuie sa aduci ordine de cel putin cateva milioane sau zeci de milioane de dolari pentru a primi o transa de actiuni”, a explicat Valerian Ionescu, director piete de capital in cadrul BCR.

“Este dificil pentru majoritatea investitorilor sa acceseze actiunile la pretul de IPO. Chiar si cei mai importanti investitori institutionali de pe Wall Street primesc doar o mica parte din totalul actiunilor pe care le cer”, a declarat, pentru Bloomberg, Kathleen Smith presedintele Renaissance Capital.

In aceasta situatie, romanilor nu le ramane decat sa cumpere actiuni Facebook dupa ce acestea vor ajunge pe bursa americana. Anumite firme de brokeraj din Romania ofera clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni listate pe pietele straine, printre care si de pe Bursa din New York.

De asemenea romanii vor putea sa cumpere si CFD-uri pe actiunile Facebook prin intermediul brokerilor locali.

“Cel mai probabil in cea de-a doua zi dupa intrarea la tranzactionare a Facebook vom avea in oferta si CFD-urile pe aceasta companie”, spune Victor Stanila, directorul de comunicare al societatii de brokeraj Tradeville.

Contractele de tip CFD permit investitorilor sa castige bani atat cand pretul activului suport (in acest caz – actiunile Facebook) creste dar si cand acesta scade.

O metoda indirecta pentru romanii interesati sa investeasca in Facebook este reprezentata de fondurile de investitii. Singurele doua fonduri de investitii care mizeaza pe actiuni americane si care sunt distribuite in Romania sunt operate de catre ING Investment Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri