Apple - Interesul investitorilor este meritat

Apple - Interesul investitorilor este meritatPerformantele financiare ale Apple (AAPL) atrag atentia investitorilor, potrivit raportului Tradeville.

„Prin prisma lichiditatii, a gradului de indatorare, a dinamicii afacerii si a ratelor de rentabilitate, AAPL este superioara competitorilor sai-Hewlett-Packard Co., EMC Corp. si Dell Inc. Desi politica de dividend, rata Sharpe si multiplii din tabelul mai jos nu sugereaza o subevaluare, performantele prezentate mai sus o fac demna de atentia investitorilor. In opinia noastra, investitia in AAPL se rezuma la increderea in capacitatea Apple de a-si creste, in continuare, vanzarile”, se arata in raport.

Raportarea financiara pe T1/2012 fiscal (T4 calendaristic al lui 2011) a depasit cu mult consensul pietei si lansarea noului iPad. Cresterea de 73% a vanzarilor si de peste 100% a profiturilor (vs. T4/2010) si cele 3 milioane de “iPad3” vandute in primele 3 zile de la lansarea au propulsat Apple in pozitia de cea mai valoroasa companie din lume. “In contextul dividendului de 2.65 USD/trimestru anuntat pentru finalul anului, al dinamicii rezultatelor din ultimii ani, al reputatiei privind inovarea si al estimarilor de mai sus (care nu par exagerate, privind din perspectiva istoriei recente), interesul pentru gigantul californian este meritat.”, explica Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

Pentru T2/12 fiscal analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 28.1% si de 39.8% a EPS fata de T2/11 fiscal. Desi mai temperate, estimarile Apple vorbesc de un avans de 21.5% al cifrei de afaceri si de 30.2% al profitului pe actiune.

„Ramane de vazut daca urmatoarele raportari vor confirma acest nou avant al afacerilor companiei, dar pana atunci este probabil ca zvonurile despre iPhone 5 , televizorul Apple si revolutia manualelor scolare pe care AAPL o incearca vor mentine, cel mai probabil, interesul pietei la cote ridicate”, explica analistul Tradeville.



Sursa grafic: Tradeville/Reuters


Actiunile Coca Cola sunt subevaluate

Actiunile Coca Cola sunt subevaluateTitlurile Coca-Cola par a fi subevaluate in comparatie cu media segmentului de sector relevant (Pepsico Inc. si Dr. Pepper Snapple Group ), avand in vedere multiplii de pret calculati de catre analistii Tradeville.

“Coca-Cola se distinge prin indicatorii de profitabilitate, marja comerciala neta si rentabilitatea activelor, in timp ce ROE este cu 10% mai scazut fata de media celorlate doua companii, in special din cauza gradului mai mic de indatorare”, precizeaza analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

Din 1920 si pana in prezent, compania a distribuit dividende catre actionarii sai. In ultimii cinci ani, ritmul mediu de crestere a dividendului a fost de 7%, in timp ce anul trecut, randamentul brut anualizat a fost de 2.87%. Dividendul aprobat pentru acest an este de 0.51 USD pe trimestru, primul dividend fiind platit pe 1 aprilie actionarilor inregistrati in 15 martie.

Astazi, compania va raporta rezultatele financiare pentru primul trimestru. Analistii chestionati de Reuters estimeaza un profit net de 0.87 USD/actiune si o crestere cu 2.6% a cifrei de afaceri.

“Luand in calcul rezultatele financiare din ultimele trimestre, se pare ca planul de dublare a vanzarilor in intervalul 2009-2020 este pe drumul cel bun. Echipa puternica de management si notorietatea brandurilor ne intaresc opinia ca 2012 va fi un an pozitiv pentru Coca-Cola”, explica Bogdan Gherghe.

De asemenea, increderea in evolutia favorabila a companiei reiese si din faptul ca la inceputul lunii februarie, conducerea companiei a anuntat un program de imbunatatire a productivitatii, prin care sa se economiseasca anual 350-400 mil. USD, fiind asteptate economii de 200-250 mil. USD pe an, rezultate in urma achizitiilor din 2010, cand Coca-Cola a achizitionat imbuteliatorul sau din America de Nord, Coca-Cola Enterprises Inc. (CCE).

Actiunile Coca-Cola sunt listate la NYSE, facand parte din indicii Dow Jones, S&P 500 si Rusell 1000, iar cel mai semnificativ actionar al companiei este Berkshire Hathaway, fondul administrat de Warren Buffet.

Visa, influentata de migratia catre moneda electronica

Visa, influentata de migratia catre moneda electronicaActiunile Visa prezinta un potential de crestere important prin prisma migrarii catre moneda elecrtonica.

„Visa nu este o actiune ieftina tocmai pentru ca prezinta un potential de crestere important prin prisma migrarii catre moneda electonica, asa-numita moneda a viitorului”, considera Ovidiu Dumitrescu.

In acest moment lupta intre marile companii ce opereaza sisteme de plati se duce pe frontul noilor tehnologii, Visa lansand recent V.me, un serviciu de plati menit sa concureze PayPal si Google Wallet.

„Aceasta deoarece, diferenta de alte companii occidentale Visa si MasetrCard nu pot accesa anumite piete emergente, cum ar fi piata chienza unde majoritatea cardurilor sunt denominate in yuani, la care companiile de plati straine nu au acces inca”, precizeaza Dumitrescu.

Marja neta de profit inregistrata de Visa este de 43%. Pentru 2012 fiscal analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a veniturilor cu 10.6% si de 34.1% a EPS fata de anul 2011 fiscal. Estimarile Visa sunt ceva mai optimiste fata de venituri (respectiv o crestere de 11-13%) si mai temperate vizavi de profitul pe actiune, asteptat sa avanseze cu 15-18%.

Prin prisma lichiditatii, a randamentului istoric ajustat cu riscul (rata Sharpe) si a rentabilitatii activelor si a capitalurilor proprii, Visa ar putea sa para in dezavantaj fata de cei doi competitori ai sai, American Express Co. (AXP) si MasterCard Inc. (MA).

“Totusi, gradul de indatorare redus, politica de dividend echilibrata si pozitia sa dominanta in piata, tradusa printr-o marja comerciala net superioara concurentilor majori explica atractivitatea sa pentru investitori”, se mai precizeaza in analiza.

„Deoarece Visa nu isi asuma risc de credit si depind de volumul consumului, din perspectiva rotatiei sectoriale, momentul optim de investire este chiar in varful recesiunii”, conchide Dumitrescu.

Prin prisma lichiditatii, a randamentului istoric ajustat cu riscul (rata Sharpe) si a rentabilitatii activelor si a capitalurilor proprii, Visa ar putea sa para in dezavantaj fata de cei doi competitori ai sai, American Express Co. (AXP) si MasterCard Inc. (MA).

“Totusi, gradul de indatorare redus, politica de dividend echilibrata si pozitia sa dominanta in piata, tradusa printr-o marja comerciala net superioara concurentilor majori explica atractivitatea sa pentru investitori”, se mai arata in analiza.

Visa Inc. opereaza cea mai mare retea de plati electronice retail din lume, cu o cota din piata globala de circa 63% (in 2010, conform Nilson Report) si intermediind tranzactii in valoare de 5,900 miliarde de USD intre 1 octombrie 2010 si 30 septembrie 2011.

Actiunile Bank of America Corp au o volatilitate mare

Actiunile Bank of America Corp au o volatilitate mareTitlul Bank of America Corp (BAC) are o volatilitate mare a pretului, reflectata si de valoarea ridicata a coeficientului beta (2.03), ceea ce poate starni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat. Rezultatul net de 84 mil. USD s-a realizat pe fondul vanzarii de active in T4 2011, inclusiv participatia detinuta la China Construction Bank Corp, cu pretul alunecarii pe locul secund in topul bancilor americane dupa active.

„Lupta cu rezultatele negative care au marcat anii 2009, 2010 si primele 9 luni din 2011 pare sa se fi incheiat, lucru reflectat si de rezultatul net pe actiune de 0.70 USD estimat de analistii Reuters pentru 2012 (0.12 USD in T1 2012)”, considera Magda Sirghe, analist Tradeville.

Pentru a calcula marja neta de profit in sectorul bancar, cel mai adesea se utilizeaza venitul net bancar. In urma calculelor, pentru Bank of America a rezultat un venit net bancar in 2011 de 66.236 mld. USD si o marja neta este 0.13%, explica analistul Tradeville.

In ceea ce priveste dividendele acordate actionarilor, estimarile Reuters releva mentinerea acestora la 0.04 USD pe actiune in 2012 si cresterea la 0.15 USD in 2013. Pentru T1 2012 Consiliul de Administratie a stabilit un dividend de 0.01 USD pentru o actiune ordinara, care se va plati pe 22 iunie pentru actionarii inregistrati pe 1 iunie. Compania va publica rezultatele financiare pentru T1 2012 pe 19 aprilie.

Bank of America Corp (BAC) este una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, oferind servicii pentru persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii, dar si mari corporatii si guverne, in domeniul bancar, al investitiilor, al administrarii activelor si al managementului riscului.

Este lider pe piata americana dupa criteriul retelei teritoriale cu circa 5,700 de sucursale si 17,750 ATM-uri, care deservesc 57 mil de clienti, din care 30 mil activi pe segmentul serviciilor bancare online. Institutia opereaza si in afara granitelor SUA, in peste 40 de tari, iar actiunile sale intra in componenta Dow Jones Industrial Average.


Intel are o marja neta a profitului de 23.97%

Intel are o marja neta a profitului de 23.97%Procesul de fungibilizare din domeniul IT face din anvergura Intel (INL) un atu deosebit in lupta cu concurentii sai, motiv in plus pentru a investi in actiunile acestei companii, acesta nefiind singurul motiv pentru care actiunile gigantului american sunt demne de atentia investitorilor.

“Prin prisma randamentului dividendului, a ratelor de rentabilitate, a multiplilor si a rentabilitatii asteptate pe unitatea de risc (rata Sharpe), Intel este in linii mari superioara competitorilor sai - Texas Instruments Inc. (TXN), Broadcom Corp. (BRCM) si Altera Corp. (ALTR). Desi dinamica afacerii, lichiditatea si gradul de indatorare nu par sa o avantajeze, performantele prezentate mai sus fac din Intel o companie demna de atentia investitorilor”, considera Ovidiu Dumitrescu.

Intel este cel mai mare jucator de pe piata microprocesoarelor. Desi nu a reusit pana acum sa profite de explozia smartphone/smartpad, in ianuarie 2012 a semnat doua contracte importante cu Motorola si Lenovo pentru livrarea de cipuri pentru telefoane inteligente, iar recent a incheiat o intelegere cu Nissan privind furnizarea de cipuri pentru aceste automobile.

“Succcesul comercial al celor doua contracte va putea fi judecat abia incepand cu ultimul trimestru al lui 2012. Pana atunci, ramane de urmarit in ce masura vanzarile in crestere de PC-uri au influentat rezultatele T1/2012 care vor fi publicate astazi” precizeaza analistul Tradeville.

Pentru anul 2012 analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 4.8% si o scadere de 2.4% a EPS fata de anul 2011. Intel nu a emis estimari privind EPS, dar este mult mai optimista cu privire la vanzari, anticipand cresteri de 7-9%.

Intel este cel mai mare fabricant de produse pe baza de semiconductori din lume (dupa vanzari si capitalizare). Activitatea sa este axata pe productia de microprocesoare (pentru computere, dispozitive mobile si alte electronice), dar exista si divizii de software (inclusiv antivirusul McAffe si optimizatoarele Wind River) si memorii nonvolatile. Compania apartine sectorului tehnologic pentru care, din perspectiva rotatiei sectoriale, momentul optim de investire este varful recesiunii.