Investitorii profesionisti sunt mai destepti

Investitorii profesionisti sunt mai desteptiInvestitorii profesionisti, in special cei institutionali, administreaza majoritatea activelor financiare din lume. Luati insa per ansamblu, acestia rareori reusesc sa bata performanta principalilor indici ai pietelor, scrie Investopedia.

John Bogle, fondatorul Vanguard Investments, una dintre cele mai cunoscute companii de administrare a investitiilor din lume, a estimat ca fondurile de investitii administrate activ (n.red: a caror politica de investitii este decisa doar de manager) au sub 1% sanse sa bata indicii pietei in cursul unei vieti de investitor.

Micii investitori sau investitorii individuali pot sa isi imbunatateasca randamentele castigate concentrandu-se pe investitiile in fonduri care au costuri reduse de administrare, angajand specialisti cu o reputatie buna in piata, sau pur si simplu investind pe cont propriu dupa o analiza atenta a oportunitatilor.

Cheia succesului este diversificarea

Cheia succesului este diversificareaUna dintre cele mai des intalnite recomandari din industria investitiilor este aceea de a-ti diversifica portofoliul. Alocarea banilor intr-o serie de instrumente financiare este considerata una dintre metodele cele mai sigure pentru a investi. In teorie, portofoliul este mai putin riscant datorita faptului ca investitorul detine mai multe active.

Toate aceste lucruri sunt adevarate si valabile mai ales in cazul investitorilor care sunt deja bogati si al caror obiectiv, pe buna dreptate, trebuie sa fie in primul rand conservarea resurselor financiare.

Totusi, daca un investitor vrea sa isi mareasca averea, acesta ar trebui sa se concentreze pe o anumita investitie, care ofera sanse considerabile pentru un randament bun. Alegerea unor actiuni cu perspective bune de crestere sau alegerea unui manager de investitii cu o reputatie buna, reprezinta solutiile pentru investitorii care vor sa si castige bani din plasarea banilor.

Strategia Buy and Hold este moarta

De la bula dot-com din anul 2000, in general pietele dezvoltate de actiuni nu au avut evolutii “stelare”. De exemplu, bursa americana a avut o evolutie in mare parte orizontala pe parcursul ultimului deceniu, iar odata cu startul crizei financiare din 2008 evolutiile au fost foarte volatile.

Din aceasta cauza, mai multi investiori s-au grabit sa declare ca strategiile pe termen lung “Buy and Hold” sunt depasite si nu mai au aplicare in ziua de astazi.

Daca ne referim la evolutia de ansamblu a tuturor pietelor din intreaga lume, acest lucru este adevarat, insa exista burse (precum si cea din Romania de exemplu, unde principalii indici au crescut in ultimii zece ani chiar si cu peste 500%) si actiuni care au reusit sa genereze randamente cu mult peste media globala. Poate cel mai popular exemplu in acest este Apple, gigant IT ale carui actiuni au crescut cu peste 3000% in ultimul deceniu.

Titlurile de stat (americane) sunt o investitie sigura

Titlurile de stat (americane) sunt o investitie siguraDe obicei, obligatiunile si titlurile de stat ale Statelor Unite ale Americii sunt considerate o investitie fara risc.

Volatilitatea pietelor din ultimii ani a impins multi investitori spre bondurile SUA, sau spre alte instrumente financiare similare cu maturitati pe termen lung. In prezent, randamentul obligatiunilor americane pe 30 de ani este de 3,4% - un minim istoric.

Totusi, conceptul „riscului zero” este valabil doar in teorie deoarece orice tip de titlu mobiliar implica un anumit risc.

Investitia in obligatiuni guvernamentale este supusa riscului de a pierde bani atunci cand dobanzile cheie cresc. Randamentele obligatiunilor se misca in sens contrar ratelor de dobanda cheie impuse de bancile centrale ale tarilor. Avand in vedere ca in prezent ratele de dobanda cheie ale multor tari sunt la minime istorice, exista sanse mari ca aceastea sa urce in viitor si, implicit, castigurile aduse de titlurile de stat sa scada.

Inflatia in crestere este de asemenea asteptata sa „muste” din randamentele obligatiunilor.

Investitiile pasive aduc castiguri mai mari decat cele active

Investitiile pasive aduc castiguri mai mari decat cele activeBill Miller, un cunoscut manager de portofoliu american care lucreaza pentru compania de investitii Legg Mason, declara ca investitiile pasive (precum cele in obligatiuni sau alte instrumente financiare cu venit fix) garanteaza performante slabe.

Acest lucru se intampla deoarece orice investitie pasiva implica o serie de comisioane si taxe, in ciuda faptului ca administrarea acestora nu reprezinta o problema majora.

Asa cum este mentionat si in slideul despre strategia „Buy and Hold”, randamentul investitiilor pasive poate sa fie batut destul de usor alegand cu atentie cateva instrumente financiare cu potential de crestere sau apeland la sfatul unui profesionist cu o reputatie buna.

Sursa imagini:
freedigitalphotos.net, ezruby.com