Transgaz +1,5%

Transgaz +1,5%In ciuda crizei din ultimii patru ani, Transgaz (TGN) a inregistrat unele dintre cele mai constante rezultate financiare dintre companiile listate pe BVB. Profitul transportatorului national de gaze a fluctuat intre 240 milioane lei si 380 milioane lei, la afaceri de 1,1 - 1,3 miliarde lei in fiecare an.

Din toamna anului 2008 si pana in prezent, actiunile TGN pastreaza un randament de doar 1,5%. La inceputul anului trecut, actiunile Transgaz erau insa la un nivel cu peste 90% mai mare decat cel de la inceputul crizei.

Caderea pietelor din vara anului trecut si recuperarea modesta din T1 2012, mai ales in comparatie cu ceilalti emitenti, a facut insa ca actiunile Transgaz sa pastreze doar un castig minor in perioada crizei.

Statul roman urma sa faca oferta publica de vanzare a 15% din actiunile Transgaz in luna mai, dar schimbarea Guvernului pune sub semnul intrebarii sansele de executare ale acestei operatiuni.

Sursa imagini:
sxc.hu



Voestalpine VAE Apcarom +17,5%

Voestalpine VAE Apcarom +17,5%Producatorul de material rulant VAE Apcarom (APC), detinut de grupul austriac Voestalpine, a obisnuit in ultimii ani sa ofere unele dintre dividendele care aduc cele mai mari castiguri investitorilor.

Randamentul dividendelor pe anul 2011, distribuite anul acesta, depaseste 12%, asta dupa ce cu un an in urma compania oferise dividendele cu cel mai mare randament din piata (21%).

VAE Apcarom este in prezent evaluata la 45 milioane lei (10,1 milioane euro), asta dupa ce in plina criza capitalizarea companiei ajunsese la 29 milioane lei.



Zentiva +30,2%

Zentiva +30,2%Producatorul de medicamente pastreaza un randament de peste 30% in perioada de criza. Compania a recuperat intr-un timp destul de scurt caderea din toamna lui 2008, in luna iunie a urmatorului an actiunile Zentiva trecand deja pe plus.

De atunci si pana in prezent, Zentiva a avut o evolutie relativ constanta in piata, doar anunturile privind dividendele reusind sa mai miste puternic actiunilor companiei farmaceutice.

Zentiva este detinuta de grupul Sanofi-Aventis, care in 2009 a vrut sa delisteze compania desfasurand o oferta publica de cumparare. Pretul oferit la acea data (0,7 lei/actiune) a fost insa considerat mult prea mic de catre investitori, astfel ca oferta a esuat.

De remarcat ca in prezent compania se tranzactioneaza la exact acelasi pret oferit in oferta, Zentiva fiind astfel evaluata la 291,8 milioane lei (65,7 milioane euro).



Comcereal Vaslui +119%

Comcereal Vaslui +119%Comcereal Vaslui (CCEV), societate controlata de Adrian Porumboiu - finantatorul clubului de fotbal FC Vaslui, este unul dintre putinii emitenti care a reusit sa treaca prin perioada de criza cu o evolutie pozitiva.

Actiunile companiei cu activitate in agricultura si-au dublat valoarea incepand cu luna septembrie 2008 si pana in prezent.

Comcereal Vaslui, cea mai mare societate din grupul de firme condus de fostul arbitru roman, valoarea de piata din prezent ajungand la 44,1 milioane lei (aproape 10 milioane euro). Actiunile companiei se tranzactioneaza in piata Rasdaq, insa acestea au rulaje foarte reduse din cauza free-float-ului redus.

In ultimul deceniu, compania nu a avut niciun an in care sa inregistreze pierderi.



Azomures +171%

Azomures +171%Azomures (AZO) este compania care a avut cea mai buna evolutie pe Bursa de la Bucuresti (BVB) din toamna anului 2008 si pana in prezent. Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice au crescut cu 171% in acest interval.

Anul acesta compania a fost preluata de traderul elvetian de produse agricole Ameropa. Valoarea schimbului nu a fost anuntata oficial, insa luand in calcul preturile din piata de la momentul tranzactiei, pachetul de 75,8% valoreaza 745 milioane lei (170 mil. euro – la cursul BNR din martie).

Azomures este si una dintre cele mai profitabile companii de pe Bursa. In 2011 producatorul a inregistrat un castig net de 346 mil. lei, mai mult decat dublu fata de anul 2010.